Εγκρίθηκε μελέτη για πάρκο στο Ελληνικό

Εγκρίθηκε μελέτη για πάρκο στο Ελληνικό

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε μελέτη για πάρκο στο Ελληνικό

Τη μελέτη για τη διαμόρφωση του πρώτου, μικρού, τμήματος του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό ενέκρινε χθες το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ). Πρόκειται για χώρο 75 στρεμμάτων (από τις 4.000 στρ. του πάρκου) στο σημείο όπου βρίσκονται τα τρία διατηρητέα υπόστεγα (τολ) της αεροπορίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πέντε πλατείες δίπλα στα υπόστεγα, τέσσερις χώρους πρασίνου, νέες κτιριακές εγκαταστάσεις (κέντρο υποδοχής – πληροφόρησης, πύργοι – παρατηρητήρια κ.ά.) και την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (π.χ. παγκάκια, stands ποδηλάτων), δημιουργία στοιχείων νερού (π.χ. κρήνες). Η μελέτη βασίζεται σε λειτουργικές, αρχιτεκτονικές και οικολογικές αρχές σχεδιασμού (π.χ. επανάχρηση των υλικών αποξήλωσης, ιδιαίτερα των δαπέδων από σκυρόδεμα) και στοχεύει στη δημιουργία ενός πάρκου με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα και την προστασία και ανάδειξη των υποστέγων του εργοστασίου αεροσκαφών. Επίσης το ΚΕΣΑ ενέκρινε τη μελέτη αποκατάστασης (με προσωρινή αλλαγή χρήσης) του ενός εκ των τριών υποστέγων.

Ελλειψη υλικών για έγκαιρη υλοποίηση φωτοβολταϊκών 

Παράταση των προθεσμιών λήξης προσφορών σύνδεσης για φωτοβολταϊκά ζητάει, με επιστολή του προς το ΥΠΕΝ, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), επικαλούμενος τις αρρυθμίες που έχει δημιουργήσει στην αγορά η περίοδος της πανδημίας. Ενα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η έλλειψη υλικών για την έγκαιρη και εμπρόθεσμη υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών. Η έλλειψη αυτή αφορά από φωτοβολταϊκά πλαίσια έως αντικεραυνικά συστήματα και ασφαλειοδιακόπτες. Oι παραδόσεις εισαγόμενων υλικών έχουν καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών. 

Κομβικός ο ρόλος των εξαγωγών το 2021

Υποθέτοντας ότι οι επιπτώσεις στον τομέα των εξαγωγών υπηρεσιών δεν θα είναι βραχύβιες, ο ρόλος των εξαγωγών εμπορευμάτων καθίσταται κρίσιμος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει η Eurobank στην οικονομική της ανάλυση. Το 2020 αναμένεται να χαρακτηριστεί και από διεύρυνση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου, κατά 4,5% του ΑΕΠ. Ετσι, οι εξαγωγές εμπορευμάτων εκτός από πηγή αύξησης του εισοδήματος και στήριξης της ανάκαμψης δύνανται να αποτελέσουν και παράγοντα συγκράτησης του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου.

Προς συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών τραπεζών

Συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών τραπεζών και επιτάχυνση των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένουν το 2021 οι επενδυτές, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση που διεξήγαγε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Συγκεκριμένα, το 91% των επενδυτών που ερωτήθηκαν αναμένει περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, με το 52% να αναφέρει ότι οι εγχώριες συγχωνεύσεις θα ενισχύσουν τις θέσεις των τραπεζών στην αγορά. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων αναμένει αύξηση των πωλήσεων NPLs, με τη διαχείριση κεφαλαίου των τραπεζών να αποτελεί τον κύριο μοχλό, ακολουθούμενη από την αυξημένη τεχνογνωσία μεταξύ των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στον χειρισμό των NPL. 

Ενίσχυση συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ 

Η περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχαν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα σημαντικά έργα που είτε ολοκληρώνονται είτε έχουν δρομολογηθεί, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου IGB και Νέας Μεσημβρίας – Γευγελής, ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη και τα σχέδια διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις όμορες βαλκανικές χώρες. Ο πρέσβης των ΗΠΑ εξήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια για τον ανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην υψηλή ανάπτυξη που έχουν σημειώσει τα τελευταία έτη οι εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, γεγονός που διασφαλίζει τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή