Λόγοι αισιοδοξίας για τις ελληνικές μετοχές

Λόγοι αισιοδοξίας για τις ελληνικές μετοχές

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών τις τελευταίες ημέρες, η Optima Bank αναμένει ότι η πολύ θετική εικόνα που σημειώθηκε στην αγορά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, που πέρασαν, θα συνεχιστεί το 2021, για τρεις βασικούς λόγους: α) Η ελληνική οικονομία αναμένεται να σημειώσει σταθερή ανάκαμψη μετά την άρση των ανησυχιών για την COVID-19 λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό, ο οποίος είχε επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση το περασμένο έτος, β) οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει αρκετά καλή πρόοδο στον «καθαρισμό» των ισολογισμών τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θέτοντας τα θεμέλια για υγιή πορεία της κερδοφορίας τους τα επόμενα χρόνια, και γ) οι ελληνικές μετοχές επέστρεψαν στο ραντάρ ξένων επενδυτών που αναζητούν stories ανάκαμψης (τράπεζες, ΔΕΗ), αναπτυξιακά έργα (ενέργεια, κατασκευές) και εταιρείες με καλά θεμελιώδη μεγέθη (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, διυλιστήρια) σε ελκυστικές τιμές.

«Παρακαλώ, ξοδέψτε» λέει το ΔΝΤ στις κυβερνήσεις

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να αγκαλιάσουν την πολιτική των ολοένα και περισσότερων δαπανών για να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση των οικονομιών τους και το 2021 λόγω της πανδημίας, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την Παρασκευή, στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ της Ρωσίας. «Οσον αφορά τις πολιτικές γι’ αυτήν τη στιγμή, θα πω κάτι πολύ ασυνήθιστο για το ΔΝΤ: Παρακαλώ, ξοδέψτε. Ξοδέψτε όσο περισσότερο μπορείτε και μετά… ξοδέψτε λίγο περισσότερο», τόνισε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ομάδα εργασίας για τα κρατικά ακίνητα

Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού, εν προκειμένω της Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), βρίσκεται η αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας. Για τον σκοπό αυτόν, το υπερταμείο θα αναθέσει σε εταιρεία την κατάρτιση μελέτης για τα ακίνητα του Δημοσίου, της οποίας την υλοποίηση θα παρακολουθεί η ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.  Η χρονική διάρκεια της oμάδας εργασίας έχει οριστεί, αρχικά, σε ένα χρόνο.

Ρεκόρ αιτήσεων για επιστρεπτέα 5 

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι αιτήσεις στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι αιτήσεις μέχρι χθες το βράδυ είχαν φθάσει τις 611.524 και όπως όλα δείχνουν θα προσεγγίσουν τις 700.000 έως την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η παράταση της προθεσμίας δόθηκε με στόχο να διευκολύνει την ένταξη των επιχειρήσεων στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση λαθών, δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, έως τις 19 Ιανουαρίου 2021. Η εκταμίευση των κονδυλίων προς τους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 θα ξεκινήσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Ιδιοκτήτες στο περίμενε για εισπράξεις ενοικίων

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν λάβει το ενοίκιο του Ιανουαρίου από τις ανοιχτές επιχειρήσεις, παρά το ότι βρισκόμαστε στα μέσα του μήνα. Και ο λόγος που δεν το έχουν λάβει έγκειται στο γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ανοιχτές επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και είναι μεταξύ των ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει το υπουργείο να καταβάλουν και τον Ιανουάριο μειωμένο κατά 40% ενοίκιο. Αν και η τακτική των ενοικιαστών είναι καθ’ όλα λανθασμένη, θα πρέπει το υπουργείο να ξεκαθαρίσει τη θέση, ώστε και οι ιδιοκτήτες να λάβουν τα οφειλόμενα. Μάλιστα, πολλοί ιδιοκτήτες υποστηρίζουν πως θα πρέπει να επανέλθει η διάταξη που ορίζει ότι για να δικαιούνται οι ενοικιαστές τη μείωση του ενοικίου θα πρέπει να το καταβάλουν τις 5 πρώτες ημέρες κάθε μήνα. Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη έχει το υπουργείο Οικονομικών, που καθυστερεί τις αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή