Ο ρόλος στοχευμένων δράσεων κατάρτισης

Ο ρόλος στοχευμένων δράσεων κατάρτισης

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχυρό πυλώνα του σχεδίου στήριξης της αγοράς εργασίας την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας του κορωνοϊού, που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης, αναμένεται να μετατραπούν τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, όπως επισήμανε χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης (φωτ.) στο προεδρείο της ΕΣΕΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η «οξυγόνωση» της αγοράς εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα μετά την «αποσωλήνωσή» της από τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, όπως οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων. Μάλιστα, επισήμανε ότι βαρύνουσα θέση στον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα θα έχουν τα νέα, στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης, τα οποία μάλιστα θα προκύψουν μετά και τη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου. Βέβαια, οι εκπρόσωποι των εμπόρων ζήτησαν από τον υπουργό επιδότηση των εμπορικών επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας έως το τέλος του 2021, εστιάζοντας στην ανάγκη άμεσων δράσεων για την προστασία των ήδη υπαρχουσών θέσεων εργασίας.

Στήριξη της ΕΤΕ σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Δύο νέα υπό σύσταση επενδυτικά κεφάλαια τα οποία επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις αναμένεται να στηρίξει η Εθνική Τράπεζα. Αυτό αναφέρθηκε στο πλαίσιο ημερίδας «Η καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν 2.0». Ηδη η τράπεζα συμμετέχει ως limited partner σε έξι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Equifund με σκοπό να συμβάλει στη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων. Το Marathon Venture Capital, ένα από τα επενδυτικά κεφάλαια του Equifund, ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη λειτουργίας του Marathon Fund II.

Ο Κ. Δομαζάκης ζητεί ακύρωση της συμφωνίας για την Creta

Αίτηση ακύρωσης της απόφασης με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία εξυγίανσης της Creta Farms κατέθεσε ο Κ. Δομαζάκης, ένας εκ των δύο παλαιών ιδιοκτητών της αλλαντοβιομηχανίας. Στην αίτηση, η οποία έχει ορισθεί να συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου στις 5 Μαρτίου, ο κ. Δομαζάκης υποστηρίζει ότι δεν έχει τηρηθεί η συμφωνία, καθώς έχουν απολυθεί οι μισοί εργαζόμενοι, έχουν υπερδιπλασιαστεί οι οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ο ίδιος επαναφέρει το αίτημα για πληρωμή της απαίτησής του από την εταιρεία.

Τηλεδιάσκεψη για πλειστηριασμούς 

Το κρίσιμο θέμα της άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών ακινήτων συζητήθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν οι CEO των ελληνικών τραπεζών με τους επικεφαλής των θεσμών. Το θέμα αποκτά σημασία, καθώς το «πάγωμα» που έχει αποφασιστεί λόγω COVID είναι οριζόντιο και καλύπτει όχι μόνο νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, όπως και όλους τους οφειλέτες ανεξαρτήτως του χρόνου που έχει γίνει η καταγγελία και του ύψους της οφειλής. Μια σοβαρή παρενέργεια είναι επίσης η επίπτωση που έχει στις εισπράξεις των δανείων που έχουν ενταχθεί στον «Ηρακλή», υπονομεύοντας τα επιχειρησιακά σχέδια των εταιρειών διαχείρισης είτε αυτές λειτουργούν για λογαριασμό των τραπεζών είτε των funds που έχουν αγοράσει τα δάνεια.

Ενας μάνατζερ για τις συντάξεις 

Μάνατζερ ικανός για… τα δύσκολα, πιθανότατα από τον ιδιωτικό τομέα, θα είναι το πρόσωπο «κλειδί» που θα τοποθετηθεί, πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα, στον ΕΦΚΑ με στόχο την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και συνάμα δύσκολο σχέδιο, καθώς το πρόβλημα της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων είναι σύνθετο και για ορισμένες περιπτώσεις αχαρτογράφητο ακόμη και για τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης.

Το νέο πρόσωπο, πάντως, και η νέα «ομάδα κρούσης» που θα κληθεί να συνδράμει στο δύσκολο έργο του, θα πρέπει επίσης να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Μάλιστα, προκειμένου να δοθεί μια πρώτη ανάσα στον ΕΦΚΑ, δεν αποκλείεται από τις πρώτες αποφάσεις να είναι η θεσμοθέτηση νέων δικαιούχων προσωρινής σύνταξης, καθώς σήμερα εκτιμάται πως λιγότεροι από έναν στους τρεις υποψήφιους συνταξιούχους δικαιούνται έστω και το μειωμένο ποσό της προσωρινής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή