Η δικαστική μάχη ΔΕΠΑ – ELFE

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αίθουσα του εφετείου στρέφεται το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπου εκδικάζεται σήμερα η έφεση που άσκησε η εταιρεία κατά της πρωτόδικης απόφασης και της εν μέρει δικαίωσης της ELFE σε σχέση με το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών της λιπασματοβιομηχανίας. Από το εάν η έφεση θα εκδικαστεί ή θα αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να συνδικαστεί με την έφεση κατά της ίδιας πρωτόδικης απόφασης που άσκησε και η ΕLFE, θα κριθεί και το εάν θα δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, το οποίο έκρινε καταχρηστική τη φόρμουλα τιμολόγησης της ΔΕΠΑ που συνδέεται με το πετρέλαιο, περιορίζοντας έτσι τις οφειλές προς τη ΔΕΠΑ από τα 86,7 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ. Η υιοθέτηση αυτού του σκεπτικού και από το εφετείο ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχες διεκδικήσεις από όλους τους μεγάλους πελάτες της ΔΕΠΑ, ρίσκο που δεν μπορεί να αναλάβει κάποιος επενδυτής.

Νορβηγικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ

Το ενδιαφέρον νορβηγικών εταιρειών για επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ μετέφερε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με τον οποίο συναντήθηκε χθες, ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Frode Overland Andersen. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, δεδομένου ότι η Νορβηγία έχει σημαντική εμπειρία στον τομέα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νορβηγική εταιρεία Equinor (πρώην Statoil) είχε στο παρελθόν παρουσιάσει στην ελληνική κυβέρνηση σχέδιο για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην περιοχή των Κυκλάδων.

68,9 εκατ. στη Δ. Μακεδονία από το «Εξοικονομώ»

Με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συνεχίστηκε χθες το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.20 το πρωί. Υποβλήθηκαν 5.268 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.827, δεσμεύοντας ποσό 68,967 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 24.396 ευρώ. Το πρόγραμμα συνεχίζεται την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021, με το άνοιγμα της πλατφόρμας στις 10 το πρωί για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αντίστροφη μέτρηση για την ΑΜΚ της Aegean

Την ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει τη διάταξη για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στην Aegean, ύψους 120 εκατ. ευρώ, θα διαδεχθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από τους ιδιώτες μετόχους της εισηγμένης. Ωστόσο, τα βλέμματα είναι στραμμένα όχι τόσο στη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου, αλλά κυρίως στο πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα του τουρισμού. Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των αφίξεων θα αρχίσει σταδιακά να ενισχύεται από το καλοκαίρι, σε απόλυτη, πάντοτε, συνάρτηση με την πορεία ανοσοποίησης του πληθυσμού εντός κι εκτός Ελλάδος.

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για διόρθωση αγορών

Για την αίσθηση εφησυχασμού που κυριαρχεί στις αγορές προειδοποίησε το ΔΝΤ, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα συνεχιστεί η υποστηρικτική νομισματική πολιτική, οδηγώντας σε υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των assets και διακινδυνεύοντας μια ξαφνική διόρθωση στις αγορές. Στην έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το Ταμείο αναφέρει ότι η έναρξη των εμβολιασμών ενίσχυσε τις προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας και συνέβαλε στην εκτίναξη των αγορών παρά την αύξηση των κρουσμάτων και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές. Οι χαράσσοντες πολιτική, προσθέτει, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τον κίνδυνο διόρθωσης στις αγορές, η οποία μπορεί να διογκώσει χρηματοπιστωτικές αδυναμίες που δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη, όπως η αύξηση του εταιρικού χρέους. Ωστόσο, όπως τόνισε, η πολιτική στήριξη πρέπει να συνεχιστεί έως ότου η ανάκαμψη της οικονομίας γίνει βιώσιμη, καθώς οι μικρότερες παραδόσεις εμβολίων μπορεί να υπονομεύσουν την παγκόσμια ανάκαμψη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή