Επαφές για τη σύμβαση των μεταλλείων χρυσού

Επαφές για τη σύμβαση των μεταλλείων χρυσού

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αναθεώρηση της συμφωνίας ελληνικού Δημοσίου και Eldoarado Gold για τα μεταλλεία Κασσάνδρας  θα βρεθεί στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας (φωτ.) με τον διευθύνοντα σύμβουλο της καναδικής εταιρείας. Οι δύο πλευρές ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν καταλήξει σε ένα κοινό πλαίσιο αναθεώρησης της σύμβασης στη βάση του νέου επενδυτικού σχεδίου που υπέβαλε στις 22 Νοεμβρίου 2019 στο ΥΠΕΝ η θυγατρική «Ελληνικός Χρυσός». Η «Ελληνικός Χρυσός» προτείνει την κατασκευή της μονάδας χρυσού με νέα μέθοδο, κάτι που απαιτεί νέες αδειοδοτήσεις και μεταφέρει ουσιαστικά για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής της, ενώ παράλληλα θέτει όρους διασφάλισης της απρόσκοπτης πορείας υλοποίησης της επένδυσης. Ο όρος αυτός φαίνεται να έχει τεθεί ως προϋπόθεση από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της «Ελληνικός Χρυσός», αφού η μητρική εταιρεία αδυνατεί να χρηματοδοτήσει το project.

Χωρίς νέα παράταση ο διαγωνισμός για ΛΑΡΚΟ

Αντίστροφα αρχίζει να μετράει ο χρόνος για την καταγραφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη ΛΑΡΚΟ. Αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση και ότι οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν στο ΤΑΙΠΕΔ τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ηλεκτρονικά τις δηλώσεις ενδιαφέροντος. Ωστόσο, το Ταμείο θα δώσει στους υποψηφίους περιθώριο 3-4 ημερών για την κατάθεση και των φακέλων με τα απαιτούμενα έγγραφα, η συλλογή των οποίων δεν είναι εύκολη λόγω COVID. Η αξιολόγηση, πάντως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα ξεκινήσει κανονικά στις 2 Φεβρουαρίου.

Τα ελληνικά ακτινίδια κατακτούν τη Ν. Κορέα

Και στην αγορά της Νότιας Κορέας βρίσκονται πλέον τα ελληνικά ακτινίδια. Στις 26 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξαγωγή φορτίου με τελικό προορισμό την εν λόγω ασιατική αγορά. Το παραπάνω επετεύχθη μετά μακρά διαδικασία δημιουργίας τελωνειακών και φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων μεταξύ Ελλάδας και Ν. Κορέας σε εθνικό επίπεδο, που ξεκίνησε στα τέλη του 2019 με επιτόπου επιθεωρήσεις Νοτιοκορεατών ελεγκτών και υπό τις αυξημένες απαιτήσεις ασφαλείας που έφερε η πανδημία COVID-19.

Ο Γ. Αληγιζάκης εκ νέου στο τιμόνι του ΣΕΕΠΕ 

Στο τιμόνι του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) θα παραμείνει για ένα έτος ακόμη ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ. Ο κ. Αληγιζάκης επανεξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου στις αρχαιρεσίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε προχθές (Τετάρτη 27 Ιανουαρίου), όπως και τα άλλα μέλη του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου, η θητεία του οποίου λήγει πλέον στις 31 Ιανουαρίου 2022. Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου παραμένει ο κ. Δημήτρης Κονταξής της Avinoil, γραμματέας ο κ. Χρήστος Τζιόλας της ΕΚΟ και μέλη οι εταιρείες Αιγαίον Οϊλ, LPC και Revoil. 

Ενημέρωση από e-ΕΦΚΑ ζητούν οι δικηγόροι 

Αίτημα λογοδοσίας προς τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ υπέβαλε το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ). Με αυτό, ζητεί εντός 10 ημερών να χορηγηθεί στον ΔΣΑ λεπτομερής ισολογισμός και απολογισμός για τα έτη 2011-2020 της είσπραξης και απόδοσης των εισφορών του ειδικού λογαριασμού ανεργίας ασφαλισμένων τ.ΕΤΑΑ. Πρόκειται για το ποσό των 20 ευρώ τον μήνα που καταβάλλουν οι δικηγόροι (καθώς και οι μηχανικοί και γιατροί ασφαλισμένοι στο πρώην Ταμείο των επιστημόνων), εισπράττει το Ταμείο και οφείλει να το αποδίδει στον ΟΑΕΔ. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δικηγόρων ζητούν και την κατά μήνα πορεία της είσπραξης, αναλυτικά με αριθμό υπόχρεων δικηγόρων, μηχανικών κ.ά., αλλά και τα ποσά που τελικά αποδόθηκαν στον ΟΑΕΔ. Τέλος, ζητούν ενημέρωση και για τυχόν παρακράτηση των εισφορών ανεργίας προς χρήση σε έτερους σκοπούς, το ύψος αυτής, τους λόγους που την επέβαλαν, καθώς και τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή