Στην αγορά των ΑΠΕ εισέρχεται η ΔΕΠΑ

Στην αγορά των ΑΠΕ εισέρχεται η ΔΕΠΑ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο βήμα εισόδου στην αγορά των ΑΠΕ πραγματοποίησε η ΔΕΠΑ Εμπορίας στο πλαίσιο της στρατηγικής μετεξέλιξής της από εταιρεία φυσικού αερίου σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε χθες την είσοδό της με 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας North Solar Α.Ε., η οποία αναπτύσσει φωτοβολταϊκά έργα στη Δυτική Μακεδονία ισχύος 499,61ΜW. Πρόκειται για SPV στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετέχουν 15 μικρές εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί για τα συγκεκριμένα έργα με κοινό μέτοχο μεγάλη εταιρεία του κλάδου των ΑΠΕ. «Η επένδυση σηματοδοτεί την είσοδο τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στις ΑΠΕ και εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της για διαφοροποίηση των προϊόντων και των υπηρεσιών που διαθέτει, και τη μετατροπή της σε μια σύγχρονη ενεργειακή εταιρεία, με αυξημένη καθετοποίηση και ισχυρή παρουσία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, πέραν αυτής του  φυσικού αερίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς. 

Εκτός επιστρεπτέας 38.000 επιχειρήσεις εστίασης

Περί τις 38.000 επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης αποκλείστηκαν από τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ και όσες συμπεριλήφθηκαν έλαβαν μέση χρηματοδότηση 4.500 ευρώ, ποσό που θεωρείται εξαιρετικά μικρό για τις ανάγκες του κλάδου. Το παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, σε τηλεδιάσκεψη με τον τομεάρχη ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτση, και άλλα στελέχη του κόμματος. Υποστήριξε ακόμη πως ήδη ο κλάδος έχει χάσει σε τζίρο 2,5 δισ. ευρώ.

Παρατείνεται η προθεσμία για δηλώσεις μισθώσεων

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, αρχικών ή τροποποιητικών, για μισθώσεις που ήταν σε ισχύ μέχρι και τη 12η Ιουνίου 2020 με απόφαση  του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ.  Πιτσιλή. Η παράταση αυτή αφορά και τις μισθώσεις που είχαν συναφθεί πριν από την 01.01.2014, για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας. Η φορολογική διοίκηση επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη παράταση είναι η τελευταία.

Νέος προσανατολισμός για την «Ελλάκτωρ»

Εργα ΑΠΕ και διαχείρισης απορριμμάτων αναμένεται να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου «Ελλάκτωρ» στο άμεσο μέλλον. Οπως ανέφερε σε σχετική επιστολή του προς εργαζομένους, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αρης Ξενόφος, «σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της PwC, η συνολική αξία των μελλοντικών έργων σε υποδομές, ενέργεια και διαχείριση αποβλήτων θα υπερβεί τα 45 δισ. ευρώ». Για παράδειγμα, σήμερα στην Ελλάδα, το 82% των αποβλήτων και σκουπιδιών καταλήγει προς ταφή, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι χαμηλότερος του 25%. Ο κ. Ξενόφος έκανε και ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία της ολλανδικής Reggeborgh, η οποία ενδυναμώνει τη μετοχική σύνθεση του ομίλου «Ελλάκτωρ». 

Σε επένδυση 2,52 εκατ. προχώρησε η Pasal

Την πρώτη της επένδυση στα ακίνητα που στεγάζουν σούπερ μάρκετ πραγματοποίησε η Pasal Development. Η εισηγμένη εταιρεία συμφερόντων της σουηδικής Sterner Stenhus, του επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, απέκτησε κατάστημα επιφανείας 1.486 τ.μ., το οποίο στεγάζει την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος από το 2019. Το τίμημα ανήλθε σε 2,52 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση το σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο (διάρκειας 20 ετών με έτος έναρξης το 2019), η αρχική μεικτή απόδοση διαμορφώνεται σε 7,4%. Στόχος της διοίκησης της Pasal είναι να ενισχύσει την παρουσία της στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την αγορά δύο ακόμη σχετικών ακινήτων, τόσο εντός όσο κι εκτός Αττικής. Την επόμενη εβδομάδα, η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει και την αλλαγή επωνυμίας της, ώστε να διαμορφώσει τη νέα εταιρική της ταυτότητα. Παράλληλα, σχεδιάζεται μία ακόμη αύξηση κεφαλαίου, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί με μετρητά μέχρι του ποσού των 20 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή