Τρία μέτρα στήριξης των αναπήρων

Τρία μέτρα στήριξης των αναπήρων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών ώστε να προκηρυχθούν περί τις 1.700 θέσεις εργασίας για αντίστοιχες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, που αφορούν άτομα με αναπηρία και συγγενείς τους, πολύτεκνους, τρίτεκνους, τέκνα αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και παιδιά αναπήρων πολέμου (με βάση τις προστατευτικές διατάξεις του ν. 2643/1998), ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στην αντιπροσωπεία της ΕΣΑΜΕΑ, με την οποία είχε την πρώτη του «διαδικτυακή συνάντηση». Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι το μέτρο αυτό είχε ήδη δρομολογηθεί κατά τους τελευταίους μήνες ύστερα από συνεννόηση των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών. Ο νέος υπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι θα χορηγηθεί εθνική σύνταξη και στις περίπου 16.000 εκκρεμείς αναπηρικές, «παρότι έχουν μεγαλύτερη πολυπλοκότητα σε σχέση με τις συντάξεις γήρατος», ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία «κάρτας αναπηρίας» ως ένα μέτρο εκσυγχρονισμού που θα αλλάξει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία και τις σχέσεις τους με το Δημόσιο.

Χωρίς ηλεκτρονική ταυτότητα τα νέα μισθωτήρια

Εκ παραδρομής σε άρθρο σχετικό με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, η οποία κατέστη υποχρεωτική από χθες 1η Φεβρουαρίου, αναφέρθηκε ότι αυτή αφορά και διαμερίσματα για τα οποία υπογράφονται νέα μισθωτήρια συμβόλαια. Αυτό δεν ισχύει, καθώς η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι υποχρεωτική μόνο για μεταβιβάσεις ακινήτων, ή για περαιώσεις δηλώσεων αυθαιρέτων. Επίσης, ηλεκτρονική ταυτότητα εκδίδεται υποχρεωτικά και σε κάθε νέο κτίριο και νέα διηρημένη ιδιοκτησία. Αντιθέτως, τα υπόλοιπα έγγραφα και πιστοποιητικά (π.χ. ενεργειακό πιστοποιητικό, βεβαίωση πληρωμής ΤΑΠ και ΕΝΦΙΑ) που συνοδεύουν μια μεταβίβαση, κατά κανόνα αφορούν και τις νέες ενοικιάσεις.

Στο φουλ οι μηχανές του Εθνικού Τυπογραφείου 

Οι αποφάσεις που σχετίζονταν με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, αλλά και τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, κράτησαν το Εθνικό Τυπογραφείο ανοικτό τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια αργιών και Σαββατοκύριακων. Για παράδειγμα, προχθές Κυριακή, εκδόθηκαν 11 ΦΕΚ σε τρία διαφορετικά τεύχη. Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και κατά τον Φεβρουάριο, οπότε η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα τυπώνεται και κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων. 

Εκδοση πενταετούς ομολόγου από Κύπρο

Πρεμιέρα στις αγορές για το 2021 κάνει σήμερα η Κύπρος, εάν το επιτρέψουν και οι συνθήκες, με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου, με στόχο την άντληση έως 1,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας για την κάλυψη των αναγκών που δημιουργεί η συνέχιση της πανδημίας. Το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της χώρας έχει ήδη δώσει εντολή σε πέντε διεθνείς τράπεζες, Barclays, BNP Paribas, J.P. Morgan, Morgan Stanley και Société Générale, να «τρέξουν» την έκδοση. Σημειώνεται πως η απόδοση στον υφιστάμενο 5ετή τίτλο της Κύπρου διαμορφώνονταν τη Δευτέρα στο 0,026%, ενώ πριν από μερικές ημέρες κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, και η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 0,28%.

Τα «κλειδιά» και η αντίδραση

«Και εγώ και όλη η κυβέρνηση σκιζόμαστε κάθε μέρα για το πώς θα βρούμε χρήματα και λύσεις για να μην κλείσει ούτε μία επιχείρηση […] Εγώ, ως επιχειρηματίας από τα νεανικά μου χρόνια, δεν θυμάμαι καμία άλλη κυβέρνηση ποτέ να έχει στηρίξει σε αυτόν τον βαθμό τις επιχειρήσεις». Τα παραπάνω έγραψε στο Facebook ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απάντηση που έδωσε χθες το πρωί, σε τηλεοπτική εκπομπή, όταν αναφέρθηκε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) θα συλλέξει κλειδιά από τα καταστήματα μαζικής εστίασης και θα τα παραδώσει στο Μέγαρο Μαξίμου. «Οποιος θέλει να παραδώσει τα κλειδιά του, τα παίρνω εγώ», είπε χθες το πρωί και ως υστερόγραφο στην ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει: «Ως προς το ύφος μου, θα το πω άλλη μία φορά. Εγώ δεν είμαι ξύλινος πολιτικός, ούτε και θέλω να γίνω τέτοιος». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή