«Βλέπουν» ισχυρή ανάκαμψη την άνοιξη

«Βλέπουν» ισχυρή ανάκαμψη την άνοιξη

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί από το φθινόπωρο αποδυνάμωσαν περαιτέρω την επιχειρηματική δραστηριότητα και επιβράδυναν τη δυναμική της ανάκαμψης στο δ΄ τρίμηνο του 2020, ενώ οδηγούν σε νέα ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο α΄ τρίμηνο του 2021, όπως εκτιμά η Bank of America. H οικονομική δραστηριότητα, συνεπώς, δεν θα επιστρέψει πριν από την άνοιξη του 2021, αρκεί βέβαια να υπάρξει πρόοδος στους εμβολιασμούς και να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη. Η διανομή του εμβολίου θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των περισσότερων δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών, με ορισμένες ωστόσο, όπως ο τουρισμός, να καθυστερούν έως ότου υπάρξει ευρεία ανοσία της αγέλης, τονίζει. Μετά την κορύφωση της ανάπτυξης στο γ΄ τρίμηνο του 2021, η Ελλάδα θα εισέλθει στη νέα περίοδο κανονικότητας, με τον τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης να κινείται στο 0,2% κατά μέσον όρο το 2022 (σε τριμηνιαία βάση). Κατά την BofA, φέτος η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,8%, ενώ το 2022 θα επιταχύνει στο 5,6%.

Με σχεδόν μηδενικά επιτόκια δανείστηκε η Κύπρος

Ξεπέρασαν τα 8,5 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο 5ετές ευρωπαϊκό ομόλογο που εξέδωσε η Κύπρος κατά τη χθεσινή πρώτη της έξοδο στις αγορές για το 2021, με τη χώρα να αντλεί 1 δισ. ευρώ. Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 60 μονάδες βάσης συν το mid swap, ενώ το τελικό υποχώρησε στις 48 μ.β. (+mid swap), δηλαδή στην περιοχή του 0,05% με 0,06%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό. Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση χρέους (εντόκων) που είχε δανειστεί το κράτος από τις εγχώριες τράπεζες τον Απρίλιο του 2020, ύψους 1,25 δισ. ευρώ. 

Εργα 3 δισ. ευρώ δρομολογεί η ΕΡΓΟΣΕ

Θετικό ισοζύγιο αναμένεται να εμφανίσει το 2021 η ΕΡΓΟΣΕ, ο βραχίονας του ΟΣΕ με αντικείμενο την υλοποίηση έργων σιδηροδρομικής υποδομής. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2021, η ΕΡΓΟΣΕ θα εμφανίσει έσοδα 192,7 εκατ. και έξοδα 191,7 εκατ., με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να διαμορφώνεται σε περίπου 1 εκατ. Η εταιρεία έχει ένα φιλόδοξο πλάνο για την υλοποίηση έργων, προϋπολογισμού 3 δισ., μέσω των οποίων επιδιώκεται η σύνδεση των μεγάλων λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Αύξησε το ποσοστό της στη Eurobank η Helicon

Το όριο του 5% υπερέβη το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της Helicon Investments Limited στη Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών, τη holding εταιρεία στην οποία ανήκει η τράπεζα. Οπως ανακοίνωσε η Eurobank, το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της Helicon στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 5,01%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 185.951.550 δικαιώματα ψήφου επί μετοχών της εταιρείας, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου του ΤΧΣ, ενώ, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων ψήφου του ΤΧΣ, το ποσοστό  διαμορφώθηκε σε 5,08%. Το Helikon Investments είναι ιταλικό fund που ιδρύθηκε από μια ομάδα έμπειρων managers που έως το 2019 ήταν στελέχη του Kairos L/S, ενός fund της ελβετικής τράπεζας Julius Baer.

Γερμανικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό ήλιο

Την πορεία των γερμανικών επενδύσεων, ιδίως στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, συζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας κατά τη συνάντησή του με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ernst Reichel. Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργού στο Τwitter, με τον Γερμανό πρέσβη συνομίλησαν για τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της RWE, αλλά και για το ενδιαφέρον και άλλων γερμανικών εταιρειών να επενδύσουν σε ΑΠΕ στην Ελλάδα. Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης τον κ. Reichel για το φιλόδοξο εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη και τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή του σχεδίου δίκαιης μετάβασης. Η συνάντηση με τον Γερμανό πρέσβη έρχεται σε συνέχεια της οριστικοποίησης της συμφωνίας ΔΕΗ – RWE για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και λίγες ημέρες πριν αυτή υπογραφεί από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή