Το «δίχτυ ασφαλείας» της ΕΚΤ θα μείνει για μεγάλο διάστημα

Το «δίχτυ ασφαλείας» της ΕΚΤ θα μείνει για μεγάλο διάστημα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να τηρήσουν μία πολύ προσεκτική στάση σε ό,τι αφορά τη σύσφιγξη της νομισματικής τους πολιτικής από την τρέχουσα πολύ εποικοδομητική στάση που τηρούν, και αυτό σημαίνει πως οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα παραμείνουν χαμηλότερες από τα επίπεδα προ πανδημίας για πολύ διάστημα, και ακόμη και καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό εκτιμά η Capital Economics, η οποία, όπως τονίζει μεταξύ άλλων, βλέπει περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων φέτος. Για την Ευρωζώνη ειδικότερα, εκτιμά πως μία μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι πιο πιθανή από ό,τι μία αύξηση μέσα στην επόμενη διετία και αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα επεκτείνει εκ νέου το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης PEPP κατά εννέα περαιτέρω μήνες και έως τα τέλη του 2022 (από τον Μάρτιο του 2022 που είναι να λήξει), παρατείνοντας το «δίχτυ ασφαλείας» που προσφέρει σε αγορές και επενδυτές.

Το «ακορντεόν» θα έχει επιπτώσεις για δύο τρίμηνα

Tην ηπιότερη ένταση του δεύτερου lockdown του περασμένου Νοεμβρίου στην οικονομία, σε σύγκριση με το πρώτο του Απριλίου του 2020, επεσήμανε στο εβδομαδιαίο δελτίο της, «7 Ημέρες Οικονομία», την περασμένη Παρασκευή η Eurobank. Ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου συρρικνώθηκε κατά 6,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι μείωσης 24,7% τον Απρίλιο.  Ωστόσο, οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι πολλά από τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου εφαρμόζονται, έστω και με αυξομειώσεις, μέχρι και σήμερα. Η μεγαλύτερη διάρκεια και το «ακορντεόν», σημειώνουν, έχουν κόστος για την οικονομία. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό η αρνητική επίδραση του δεύτερου lockdown να κατανεμηθεί σε δύο τρίμηνα.

Στη μάχη της μείωσης των «κόκκινων» δανείων η EBRD 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) συμμετέχει ως συνεπενδυτής από κοινού με την Intrum Holding στην εξαγορά του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων της με την επωνυμία Iris που μεταβιβάστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς. Η επένδυση της EBRD για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Iris ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ και αποτελεί την τρίτη παρόμοια επένδυση που χρηματοδοτεί η EBRD στην Ελλάδα. Το χαρτοφυλάκιο Iris αποτελείται από σχεδόν 53.000 δάνεια με συνολικές νομικές απαιτήσεις περίπου 1,7 δισ. ευρώ, ενώ η λογιστική αξία του διαμορφώνεται στα 700 εκατ. ευρώ. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η EBRD, η νέα συναλλαγή θα υποστηρίξει περαιτέρω τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού τομέα, συμβάλλοντας στην προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Η EBRD ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα το 2015 και μέχρι σήμερα έχει επενδύσει πάνω από 4 δισ. ευρώ σε περίπου 70 έργα στον τομέα των επιχειρήσεων, των χρηματοοικονομικών, της ενέργειας και των υποδομών της ελληνικής οικονομίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή