Η ΤτΕ προτείνει την κ. Παπακωνσταντίνου

Η ΤτΕ προτείνει την κ. Παπακωνσταντίνου

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου αποφάσισε χθες το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος να προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο για τη θέση του υποδιοικητή της τράπεζας, ενόψει της λήξης της θητείας του κ. Θεόδωρου Μητράκου στις 10 Μαρτίου. Η κ. Παπακωνσταντίνου είχε διατελέσει γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα δύσκολα χρόνια 2012-2014, περίοδο κατά την οποία συνεργάστηκε με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, ως υπουργό Οικονομικών. Συμμετείχε τότε στην ομάδα διαπραγμάτευσης των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής. Επίσης διετέλεσε εκπρόσωπος στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin), στις ομάδες υψηλού επιπέδου του ΟΟΣΑ και στις υπουργικές συνεδριάσεις του ΟΟΣΑ ως αναπληρώτρια. Από το 2017 ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της PQH Ενιαίος Εκκαθαριστής Α.Ε. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Πράσινο φως από τη ΔΕΗ για το «ντιλ» με τη RWE

Το πράσινο φως για την υλοποίηση της συμφωνίας με τη RWE αναμένεται να δώσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Η συμφωνία που θα τεθεί προς έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου προβλέπει την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW. Οι δύο εταιρείες θα συστήσουν εντός του καλοκαιριού μια κοινή εταιρεία, στην οποία θα συμμετέχουν με ποσοστό 49% και 51%, αντιστοίχως, και στην οποία θα εισφέρουν έργα ισχύος ενός γιγαβάτ η κάθε μία, τα οποία θα αναπτύξουν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα 3-5 ετών. 

Αλλαγή φρουράς στον ΔΕΣΦΑ

Καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου στον ΔΕΣΦΑ ανέλαβε από χθες η κ. Maria Rita Galli, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης και χαρτοφυλακίου της Snam και πρόεδρος της κοινοπραξίας Senfeluka, πλειοψηφικού μετόχου του ΔΕΣΦΑ, η οποία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ το 2018. Η ίδια θα αναλάβει τον ρόλο που μέχρι πρότινος κατείχε ο Nicola Battilana, ο οποίος αναλαμβάνει νέα καθήκοντα στη Snam, κορυφαία εταιρεία ενεργειακών υποδομών παγκοσμίως, έχοντας διατελέσει διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ για δύο χρόνια.

Νέες καθυστερήσεις για το Θριάσιο

Προβληματισμός επικρατεί σχετικά με τo εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, μετά την ανατροπή δεδομένων από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Αρχή, μεταξύ άλλων, θέτει ως προϋποθέσεις για να εγκρίνει τη σύμβαση παραχώρησης του έργου να διπλασιαστεί το τίμημα στα 62 εκατ. ευρώ και να μειωθεί η διάρκεια της σύμβασης στα 37 από τα 60 χρόνια. Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει το αρχικό χρηματοοικονομικό μοντέλο επί του οποίου είχε στηρίξει την προσφορά του ο ανάδοχος, το σχήμα Goldair – ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Με όλα τα σενάρια να βρίσκονται επί τάπητος, το μόνο βέβαιο είναι ότι η επένδυση των 160 εκατ. ευρώ θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο γύρο καθυστερήσεων.

Αδιανόητη η διαγραφή χρέους

«Αδιανόητη» χαρακτήρισε τη διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς θα αποτελούσε παραβίαση της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία απαγορεύει αυστηρά τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε, μέσω συνέντευξής της στον γαλλικό Τύπο, στην έκκληση που απηύθυναν στην ΕΚΤ την Παρασκευή πάνω από 100 οικονομολόγοι για να διαγραφούν δημόσια χρέη που παρακρατεί η κεντρική τράπεζα, ώστε να διευκολυνθεί η κοινωνική ανασυγκρότηση και οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Η Λαγκάρντ τόνισε πως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα βγουν από αυτή την κρίση με αυξημένα επίπεδα χρέους, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μπορέσουν να τα αποπληρώσουν, ενώ πρόσθεσε πως τα χρέη είναι διαχειρίσιμα μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, επισήμανε ότι παραμένει πεπεισμένη πως το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης, ενώ προέτρεψε τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις εργασίες για τα σχέδια ανάκαμψης των οικονομιών τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή