Το πλάνο επενδύσεων της RWE στην Ελλάδα

Το πλάνο επενδύσεων της RWE στην Ελλάδα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επενδυτικό πρόγραμμα της RWE στην Ελλάδα παρουσίασε, χθες, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας κ. Rolf Martin Schmitz, παρόντος και του διαδόχου του κ. Markus Krebber, καθώς ο ίδιος αποχωρεί τον Απρίλιο. Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ήταν και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, καθώς και ο πρόεδρος της Eπιτροπής Oικονομίας και Eπενδύσεων του Ελληνογερμανικού Eπιμελητηρίου και σύμβουλος της RWE στην Ελλάδα κ. Γιώργος Πατεράκης. Ο πρωθυπουργός και η αρμόδια  για θέματα επενδύσεων πολιτική ηγεσία ανέπτυξαν στους εκπροσώπους της RWE τον στρατηγικό ρόλο της Δυτικής Μακεδονίας και τη βαρύτητα των επενδύσεων στην περιοχή εν όψει της απολιγνιτοποίησης. Η RWE υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με τη ΔΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW στη Δυτική Μακεδονία. 

Μαύρη η εικόνα του Ιανουαρίου σύμφωνα και με την ΤτΕ

To δημοσιονομικό πλήγμα της πανδημίας τον Ιανουάριο απεικονίζουν τα ταμειακά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έπειτα από αυτά του υπουργείου Οικονομικών. Τον Ιανουάριο του 2021, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης, σύμφωνα με την ΤτΕ, παρουσίασε έλλειμμα 1.726 εκατ. έναντι ελλείμματος 1.161 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Κατά τον μήνα αυτό, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 3.046 εκατ. από 3.723 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 4.366 εκατ. από 4.630 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020.

Στην doValue το «πακέτο» της Icon, ύψους 2,6 δισ.

Στην αποκλειστική διαχείριση της doValue πέρασε το χαρτοφυλάκιο Icon που μεταβίβασε πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα στην Bain Capital Credit. Οι συνολικές απαιτήσεις του χαρτοφυλακίου Icon ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ και σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως δάνεια με εξασφαλίσεις μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, ο αριθμός των οποίων υπερβαίνει τις 1.500 σε όλη την Ελλάδα. Η doValue Greece αναλαμβάνει ενεργά τη διαχείριση του εν λόγω χαρτοφυλακίου, με στόχο, όπως σημειώνει, να εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα δράσεων.

Τον Ιούνιο η πληρωμή των έξτρα εισφορών

Για τον Ιούνιο παραπέμπεται η αποπληρωμή των χρεωστικών υπολοίπων που έχουν προκύψει μετά τη μεγάλη εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019, για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Οπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, χθες, από το βήμα της Βουλής, για το θέμα απαιτείται υπουργική απόφαση, η οποία θα υπογραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Και θα προβλέπει ότι παρατείνεται για 3 μήνες η αποπληρωμή της πρώτης από τις 5 δόσεις. Να σημειωθεί ότι με πρόσφατη εγκύκλιο ο e-ΕΦΚΑ υπενθύμισε πως θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση έως τις 31 Μαρτίου 2021, όμως η πανδημία ανάγκασε το υπουργείο να μεταθέσει εκ νέου την πληρωμή.

Αιχμές για τη ΡΑΕ και τον ανταγωνισμό

Την άποψη ότι οι παρεμβάσεις της ΡΑΕ στην αγορά εξισορρόπησης επηρεάζουν τη λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού, εξέφρασε ο Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της Protergia, μιλώντας χθες στο Athens Energy Dialogues. Αναφερόμενος στις υψηλές τιμές του Δεκεμβρίου στην αγορά εξισορρόπησης, ο κ. Μπενρουμπή τόνισε ότι «δεν ήταν αποτέλεσμα στρατηγικών, αλλά συγκυριών και η ΡΑΕ αντί να δημιουργήσει ένα μηχανισμό παρακολούθησης της αγοράς επόμενης ημέρας, η λειτουργία της οποίας συναρτάται άμεσα με την αγορά εξισορρόπησης, ενήργησε υπό πίεση και προχώρησε σε παρεμβάσεις που επηρεάζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό». Σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή, η αγορά της επόμενης ημέρας αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του συνόλου των αγορών του target model και θα πρέπει να διερευνηθεί για παράδειγμα πώς μια αγορά με μεγάλη συμμετοχή λιγνιτικών μονάδων ήταν εξαγωγική δημιουργώντας μεγάλες ανάγκες εξισορρόπησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή