Ανησυχία για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Ανησυχία για τις νέες αντικειμενικές αξίες

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη είναι η ανησυχία των φορέων της αγοράς ακινήτων, αλλά και του εμπορικού κόσμου, για το ζήτημα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Σε χθεσινή δημόσια παρέμβασή τους, φορείς όπως η ΠΟΜΙΔΑ, η ΓΣΕΕ, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ο ΣΑΤΕ και η ΕΣΕΕ ζητούν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, τουλάχιστον έως ότου επανέλθει η οικονομική ζωή της χώρας σε μια ομαλότητα. Ο φόβος των αυξήσεων είναι έκδηλος, καθώς οι εισηγήσεις για τις νέες τιμές ζώνης παραδόθηκαν από τους εκτιμητές κατά τους τελευταίους μήνες του 2019, όταν κάποιες περιοχές, όπως το κέντρο της Αθήνας, είχαν ευνοηθεί σημαντικά από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη «χρυσή βίζα». Σήμερα, οι παράγοντες αυτοί έχουν εκλείψει, με αποτέλεσμα να θεωρείται άκαιρη μια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην παρούσα συγκυρία. Πάντως, οι φορείς δεν έχουν αντίρρηση στην ενσωμάτωση στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών περιοχών που βρίσκονται σήμερα εκτός.

Aλλαγές στην υποχρεωτική τηλεργασία έως 16 Μαρτίου

Στο 60% ανεβάζει το υπουργείο Εργασίας το ποσοστό των εργαζομένων που υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία μια επιχείρηση, εφόσον βρίσκεται σε περιοχή πολύ αυξημένου κινδύνου. Η αλλαγή αυτή συνδέεται με τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού και ισχύει τουλάχιστον έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021, και ώρα 06.00. Σύμφωνα με την απόφαση, το 60% ισχύει ειδικά στον τομέα παροχής υπηρεσιών, ενώ για τους υπόλοιπους τομείς η υποχρεωτική τηλεργασία οφείλει να είναι στο μέγιστο δυνατό ποσοστό.

Επένδυση 12,05 εκατ. ευρώ σε ακίνητο της Κηφισίας

Την πρώτη της επένδυση από το 2019 αναμένεται να ολοκληρώσει τις επόμενες εβδομάδες η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ της οικογενείας Χαλικιά. Η εισηγμένη προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συναντίληψης για την εξαγορά του κτιρίου γραφείων της φαρμακευτικής εταιρείας Glaxosmithkline. Πρόκειται για ακίνητο επιφανείας 3.180 τ.μ. στη Λ. Κηφισίας 266, το οποίο πρόκειται να πουλήσει και επαναμισθώσει η εν λόγω εταιρεία. Το τίμημα που θα καταβάλει η εισηγμένη εταιρεία ακινήτων θα ανέλθει σε 12,05 εκατ. ευρώ.

Αναζητείται χρυσή τομή για το Θριάσιο

Σημείο ισορροπίας αναζητείται για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, μετά την ανατροπή δεδομένων λόγω των όρων που θέτει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για να εγκρίνει τη σύμβαση παραχώρησης. Οι Βρυξέλλες ζητούν, μεταξύ άλλων, τον διπλασιασμό του τιμήματος σε 62 εκατ. ευρώ από 31 εκατ. ευρώ, γεγονός που αλλάζει άρδην το χρηματοοικονομικό μοντέλο της επένδυσης με ανάδοχο το σχήμα των εταιρειών ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (80%) και Goldair (20%). Το έργο, που δημοπρατήθηκε το 2016 υπό την πίεση, τότε, των δανειστών, είναι απαραίτητο προκειμένου η Ελλάδα να εδραιωθεί στον διεθνή χάρτη των συνδυασμένων μεταφορών. Αρκεί, βεβαίως, να πάψει να βρίσκεται αντιμέτωπο με αλλεπάλληλες καθυστερήσεις.

Η μεγάλη ευκαιρία και η δύσκολη εξίσωση

Ιδιωτικά κεφάλαια με τη μορφή ιδίας συμμετοχής ύψους 5-7 δισ. ευρώ θα απαιτήσει η υλοποίηση έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, γύρω από το οποίο κυβέρνηση, τράπεζες και ιδιωτικός τομέας έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την επάνοδο στην ανάπτυξη μετά την πανδημία. Μια ενδεικτική δομή χρηματοδότησης θα μπορούσε να είναι 40% δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης, 30% δάνειο συγχρηματοδότησης από τράπεζα και 30% ιδία συμμετοχή του φορέα της επένδυσης. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την αναγκαία ρευστότητα για τη μόχλευση των απαιτούμενων κεφαλαίων, το ερώτημα που έθεσε χθες, μιλώντας στο FinForum, ο επικεφαλής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Καραμούζης, είναι εάν ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει αυτά τα κεφάλαια. Το πιθανότερο, όπως είπε, είναι ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι εύκολο να εξευρεθούν και γι’ αυτό χρειάζεται η χώρα να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό και ξένες επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή