Παίρνουν παράταση οι ιδιωτικοποιήσεις

Παίρνουν παράταση οι ιδιωτικοποιήσεις

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μετά το Πάσχα και πιθανότατα τον Ιούνιο μετατίθεται η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ επ’ αόριστον παρατείνεται η αντίστοιχη προθεσμία για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας λόγω της δικαστικής διένεξης με την ELFE. Την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προβληματίζει ιδιαίτερα το ζήτημα της δικαστικής διαμάχης με την ELFE και προσανατολίζεται να παρατείνει την όλη διαδικασία μέχρι να τελεσεδικήσει η απόφαση, προκειμένου να αποφύγει το πολύ πιθανό ενδεχόμενο μιας αποτυχημένης αποκρατικοποίησης. Δεδομένου ότι η δικάσιμος των δύο εφέσεων που έχουν ασκήσει αμφότερες ΔΕΠΑ και ELFE έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας οδηγείται ουσιαστικά σε «πάγωμα» μέχρι το τέλος του έτους. Με καθυστέρηση κάποιων μηνών θα προχωρήσει και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών λόγω των δυσχερειών που προκαλεί η ένταση της πανδημίας στη χώρα ως προς τη μετακίνηση των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Πρώτη απόλυση για άρνηση εμβολιασμού

Εφόσον δεν έχει νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού κατά της μετάδοσης του COVID-19, δεν μπορεί η άρνηση του εργαζομένου να καταλήγει αυτόματα στην απόλυσή του. Αυτό επισημαίνει ο δικηγόρος Γιάννης Καρούζος, ο οποίος ανέλαβε τον χειρισμό της πρώτης απόλυσης εργαζομένου επειδή αρνήθηκε να εμβολιαστεί. Αφορά απασχολούμενο στο Ασυλο Αναπήρων – Γηροκομείον – Παναγία η Καθολική Γαστούνης. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, καθώς από τη μία υπάρχει η αναγκαιότητα, κυρίως ηθική, οι εργαζόμενοι που παρέχουν υπηρεσία έναντι ευπαθών ομάδων να εμβολιάζονται, από την άλλη όμως, η διενέργεια του σχετικού εμβολιασμού δεν είναι υποχρεωτική νομοθετικά.

S&P: Εργαλείο κερδοσκοπίας τα κρυπτονομίσματα

Υπάρχει ένα νέο κύμα ενθουσιασμού σχετικά με τα κρυπτονομίσματα μετά το πρόσφατο ράλι του bitcoin, όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings, ωστόσο πιστεύει ότι συνεχίζουν να αποτελούν απλώς και μόνον μέσο κερδοσκοπίας, παρά ένα μέσο εμπορικών συναλλαγών. Μακροπρόθεσμα βλέπει περισσότερες πιθανότητες να αποτελέσουν μέσα πληρωμών διεθνώς τα ψηφιακά νομίσματα που θα εκδώσουν οι κεντρικές τράπεζες.

Βλέπει προϋποθέσεις υψηλής ανάπτυξης

Mε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και την ενημέρωσε για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας. Οπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας μετά τη συνάντηση, «με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ελληνική οικονομία αντέχει παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς». «Η κυβέρνηση», είπε, «με την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού, συνεκτικού και δυναμικού σχεδίου, στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να περιορίσουν τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Και παράλληλα, με την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη δρομολόγηση του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, το συντομότερο δυνατόν».

Ενίσχυση σε όσους έχασαν τα Χριστούγεννα

Πολύ περισσότερο από μια απλή εξαγγελία ήταν τελικά η ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης την περασμένη Παρασκευή σχετικά με την ενίσχυση επιχειρήσεων που δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν τα Χριστούγεννα ούτε καν με τη μέθοδο του click away, λόγω επιβολής στις περιοχές που βρίσκονται, πολύ αυστηρού lockdown. Η απόφαση μπορεί να μην είχε υπογραφεί την προηγούμενη Πέμπτη, όπως υποστήριξε ο υπουργός, όμως χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και δεν είναι απλώς προθέσεις, όπως υποστήριξε η στήλη, η οποία επέδειξε μάλλον υπέρμετρη αυστηρότητα προς τα λεγόμενα του κ. Γεωργιάδη. Μάλιστα, η απόφαση αφορά και τα κομμωτήρια που έμειναν κλειστά, καθώς και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών μανικιούρ κ.λπ. σε συγκεκριμένες περιοχές και οι ιδιοκτήτες τους επίσης θα μπορέσουν να αιτηθούν την ενίσχυση των 3.000 ευρώ όταν ανοίξει η σχετική πλατφόρμα στις 19 Μαρτίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή