Η ΔΕΗ επεκτείνει το «πράσινο» ομόλογο κατά 100-200 εκατ. ευρώ

Η ΔΕΗ επεκτείνει το «πράσινο» ομόλογο κατά 100-200 εκατ. ευρώ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επέκταση της εξαιρετικά επιτυχημένης ομολογιακής έκδοσης της περασμένης εβδομάδας κατά 100-200 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει τη Δευτέρα η ΔΕΗ. Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρείας αργά την Παρασκευή και ήταν αποτέλεσμα της πολύ υψηλής ζήτησης που εκδηλώθηκε, για το πρώτο θα πρέπει να σημειωθεί ομόλογο με ρήτρα αειφορίας που εκδίδεται από ελληνική εταιρεία. Η ΔΕΗ απευθύνθηκε στις αγορές μετά απουσία επτά ετών και εισέπραξε υψηλή ανταπόκριση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ, έναντι 500 εκατ. ευρώ που σκόπευε να αντλήσει αρχικά η ΔΕΗ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε κάτω από το αναμενόμενο κατώφλι του 4% στο 3,875%. Η ΔΕΗ αποφάσισε τελικά να αντλήσει 650 εκατ. ευρώ, ποσό που με βάση νεότερη απόφαση του Δ.Σ. θα το αυξήσει κατά 100-200 εκατ. ευρώ. Τα πρόσθετα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση του μπίζνες πλαν της εταιρείας και συγκεκριμένα στα project «πράσινης» ανάπτυξης, όπως και ένα μέρος από το κεφάλαιο των 650 εκατ. ευρώ. Ποσό 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού, εκ των οποίων τα 200 εκατ. στην εξόφληση δανείου που ωριμάζει τον Απρίλιο του 2022 και 100 εκατ. στη μερική αποπληρωμή κοινοπρακτικού δανείου που ωριμάζει το 2023. Να επισημανθεί ότι πάνω από το 60% της έκδοσης καλύφθηκε από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού.

«Βάζουμε
τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας». Η φράση αυτή ταιριάζει απόλυτα στην υπόθεση εντοπισμού μεγάλης ποσότητας νοθευμένης «φέτας» στη Γερμανία. Το τυρί που εξήχθη από ελληνική εταιρεία στη Γερμανία και διατέθηκε ως φέτα περιείχε αγελαδινό γάλα σε ποσοστό 50% έως 80%. Η φέτα ως γνωστόν δεν επιτρέπεται να περιέχει αγελαδινό γάλα, στην περίπτωση αυτή ονομάζεται λευκό τυρί. Το καλό είναι ότι η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας αποφάσισε να διερευνήσει διεξοδικά την υπόθεση και κάλεσε και την εμπλεκόμενη εταιρεία να τοποθετηθεί επί του θέματος. Το κακό είναι ότι μετά επίπονους αγώνες για την κατοχύρωση της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ, η παραβίαση της νομοθεσίας φέρεται να έχει γίνει από ελληνική εταιρεία. 

«Παράθυρο» για ιδιοκτήτες ακινήτων

Παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου έλαβε η ισχύς των βεβαιώσεων των μηχανικών, που λήγει στο τέλος Μαρτίου. Πρόκειται για το τελευταίο «παράθυρο» που έχουν ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πώλησης του ακινήτου τους, χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσουν τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, η οποία έχει καταστεί υποχρεωτική από την 1η Φεβρουαρίου. Εφόσον λοιπόν είχε εκδοθεί βεβαίωση μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών στο ακίνητο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, παρεχόταν η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η πώληση μέχρι και το τέλος Μαρτίου. 

11,6 ευρώ για κάθε σύνταξη

Στα 11,6 ευρώ (μεικτά) ανά σύνταξη κοστολογείται η δουλειά των συνταξιούχων που θα επιλέξουν να συμβάλουν με την εργασία τους στην προσπάθεια εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Οπως αποκάλυψε η «Κ», η ειδική αυτή ομάδα κρούσης του ΕΦΚΑ θα αποτελείται από 100 συνταξιούχους, οι οποίοι θα υπογράψουν οκτάμηνη σύμβαση έργου χωρίς δυνατότητα ανανέωσης με τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ. Πρόκειται για πρώην υπαλλήλους του Ταμείου που συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα και οι οποίοι κατά τον χρόνο της ενεργού υπηρεσίας τους είχαν υπηρετήσει –μεταξύ άλλων– στα αντικείμενα της απονομής συντάξεων όλων των κατηγοριών. Αυτό, δε, που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η μηνιαία μεικτή κατ’ αποκοπή αμοιβή κάθε συμβαλλόμενου ορίζεται σε 700 ευρώ, με την προϋπόθεση επεξεργασίας 60 φακέλων τον μήνα, όταν κατά μέσον όρο σήμερα κάθε υπάλληλος δεν φθάνει ούτε τους 40. Σε περίπτωση επεξεργασίας μικρότερου αριθμού φακέλων, η αμοιβή μειώνεται αναλογικά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή