Έρχεται νέο πακέτο για εστίαση – τουρισμό

Έρχεται νέο πακέτο για εστίαση – τουρισμό

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πακέτο μέτρων για την εστίαση και τον τουρισμό που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, μαζί με το υπουργείο Ανάπτυξης, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στον Παύλο Τσίμα. Το πακέτο αυτό θα προστεθεί στα νέα μέτρα στήριξης του Απριλίου, που πρόκειται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και σε αυτά που ανακοινώθηκαν μόλις πριν από 2 εβδομάδες, προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ. Ετσι, ο λογαριασμός ανεβαίνει, ενώ το έλλειμμα όσο και το χρέος θα είναι μεγαλύτερα από την εκτίμηση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί προσοχή για να μην αυξηθεί το κόστος δανεισμού από τις αγορές. Επιφυλακτικός ήταν ο κ. Σταϊκούρας και για τον τουρισμό, λέγοντας ότι τα έσοδα εκτιμώνται σε ποσοστό διπλάσιο του 2020 ή στο 50% του 2019, ενώ ο προϋπολογισμός έχει βασιστεί σε παραδοχή για έσοδα ίσα με 60% του 2019. 

«Ελεγχος» ΕΚΤ στα υποψήφια στελέχη των τραπεζών

Οι τράπεζες θα πρέπει να συμβουλεύονται πρώτα την ΕΚΤ πριν προχωρήσουν στην πρόσληψη κάποιου συγκεκριμένου ανώτερου στελέχους, δήλωσε ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, σε μία προσπάθεια να αυστηροποιηθεί η εποπτεία σχετικά με τη λειτουργία τους. Η ΕΚΤ θα προτείνει στις ευρωπαϊκές τράπεζες να παρέχουν αξιολογήσεις καταλληλότητας προτού προβούν σε προσλήψεις, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ενρία. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να αποφύγει να βρεθεί η ΕΚΤ, αλλά και οι τράπεζες, σε δύσκολη θέση σε περίπτωση που τα στελέχη αργότερα αποδειχθούν ακατάλληλα για τους ρόλους τους.

30 Μαρτίου η συνέλευση ομολογιούχων της Aegean

Στις 30 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση ομολογιούχων δανειστών της Aegean του κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ, καθώς, χθες Τετάρτη, οπότε είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα η διαδικασία, δεν κατέστη εφικτή η εξασφάλιση απαρτίας. Σκοπός της Γ.Σ. είναι η τροποποίηση των όρων του δανείου, προκειμένου να προσαρμοστεί στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, της εισηγμένης, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση κρατικής ενίσχυσης ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Παρατάθηκαν οι ανέπαφες συναλλαγές έως 50 ευρώ

Παρατείνεται με απόφαση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών έως την 30ή Ιουνίου 2021 το ύψος των 50 ευρώ για ανέπαφες συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες χωρίς τη χρήση ΡΙΝ. Το όριο καθορίστηκε στις 30 Μαρτίου του 2020 και το μέτρο συνέβαλε καθοριστικά στην ελαχιστοποίηση της φυσικής επαφής των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του τερματικού (POS). Ολες οι συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιούνται ανέπαφα, αλλά οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ασφαλή φύλαξη της κάρτας τους. Για συναλλαγές πέραν του ποσού των 50 ευρώ θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη και να ζητείται η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ. 

Ισχυρή ανάκαμψη «βλέπει» η Deutsche Bank

Αισιόδοξη για την πορεία των εμβολιασμών εμφανίζεται η Deutsche Bank, εκτιμώντας πως η διάθεση εμβολίων αναμένεται να θέσει το μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου σε ισχυρή θέση μέχρι τους θερινούς μήνες, με τα ποσοστά εμβολιασμού να φθάνουν το 60-70% του πληθυσμού στις αρχές του καλοκαιριού στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και το 70%-80% στο τέλος της θερινής περιόδου. Συνολικά 12-14 δισ. δόσεις των εμβολίων θα παραχθούν φέτος, αρκετές για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης διεθνώς, όπως επισημαίνει, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να έχουν άφθονα αποθέματα από την άνοιξη και μετά. Η Deutsche Bank εκτιμά πως η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη μπορεί να είναι τελικά ισχυρή χάρη: α) Στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, β) στην ανάκαμψη της ζήτησης, η οποία μπορεί να προσθέσει 1% στο ΑΕΠ του 2021, καθώς και γ) στο δημοσιονομικό πακέτο των ΗΠΑ, το οποίο μπορεί να προσθέσει 0,5% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή