Δικαστικά μέτωπα ανοίγει η εστίαση

Δικαστικά μέτωπα ανοίγει η εστίαση

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλά δικαστικά μέτωπα ανοίγουν μεταξύ κυβέρνησης και κλάδου εστίασης, τα οποία, πάντως, είναι αμφίβολο εάν όλα θα έχουν την προσδοκώμενη για τους επιχειρηματίες έκβαση. Το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης για την αναστολή δραστηριότητας του κλάδου. Προσφυγή, πάντως, που σύμφωνα με νομικούς κύκλους και παράγοντες της αγοράς το πιθανότερο είναι να απορριφθεί. Διπλή κίνηση ετοιμάζει, όπως πληροφορείται η στήλη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η οποία προσανατολίζεται αφενός στην κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ, αλλά και στην κατάθεση συλλογικής αγωγής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για διεκδίκηση αποζημιώσεων. Μες στον Απρίλιο, πάντως, αναμένεται η κατάθεση αγωγών αποζημίωσης με εξατομικευμένα αιτήματα επιχειρηματιών της εστίασης, ύστερα από πρωτοβουλία που είχε λάβει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης και είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή» (φύλλο 3/2/2021). 

Υψηλότερη ζήτηση καταγράφει η «Σωληνουργεία Τζιρακιάν»

Η ζήτηση για χαλυβουργικά προϊόντα συνεχίζεται απρόσκοπτα, καθώς η κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα εξακολουθεί να εντείνεται, όπως αναφέρει στην οικονομική έκθεσή της για τα αποτελέσματα του 2020, η «Σωληνουργεία Τζιρακιάν». Η διοίκηση της εισηγμένης κρίνει την πορεία του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς «απολύτως ικανοποιητική». Το 2020 η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών 17,8 εκατ. ευρώ (+22,3%), κέρδη μετά από φόρους 247.000 έναντι ζημιών το 2019 και λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 528.000 ευρώ. 

Δωρεά 1,5 εκατ. ευρώ από την Εμμ. Βασιλάκη

Δωρεά ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από την Εμμανουέλα Βασιλάκη, σύζυγο του Θεόδωρου Βασιλάκη, ο οποίος απεβίωσε τον Μάιο του 2018, έκανε δεκτή το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Από το ποσό αυτό, 500.000 ευρώ προέρχονται από την Autohellas, της οποίας νόμιμη εκπρόσωπος είναι η κυρία Βασιλάκη. Η δωρεά θα κατευθυνθεί, μεταξύ άλλων, στην ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων των κοιτώνων των γιατρών και στην υλοποίηση μελετών που αφορούν το παλαιό κτίριο, το ΑΧΕΠΑ και το «Πατέρα».

Οι τράπεζες αντέχουν στην κρίση, λέει το ΔΝΤ

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν αρκετά κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας και να χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη, αν και είναι εξαιρετικά εκτεθειμένες σε κλάδους που έχουν πληγεί πολύ από την COVID-19, ανέφερε το ΔΝΤ. «Αν και η πανδημία θα επηρεάσει σημαντικά τα κεφάλαια των τραπεζών, τα αποθέματά τους είναι αρκετά υψηλά για να αντέξουν την πιθανή επίδραση της κρίσης», τόνισε, προσθέτοντας πως «με τις σωστές πολιτικές, θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ανάκαμψη με νέο δανεισμό». Το Ταμείο σημείωσε πως ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου αναμένεται να μειωθεί από 14,7% σε 13,1% έως το τέλος του 2021. 

Ζητούν νέες προθεσμίες για την Εγνατία

Λίγες φαίνεται πως είναι οι ελπίδες ανατροπής των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, παρά τη χθεσινή κίνηση της διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ να αιτηθεί μιας ακόμη παράτασης από το ΤΑΙΠΕΔ. Η παράταση αυτή αφορά την καταληκτική ημερομηνία αλλαγής των σχημάτων που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, προκειμένου να παραμείνει η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» στον διαγωνισμό, μετά την αιφνίδια αποχώρηση του εταίρου της, της εταιρείας διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων Roadis, στις αρχές του μήνα, και αφού είχε εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο για τυχόν προσθαφαιρέσεις στα σχήματα που θα διεκδικήσουν τη σύμβαση παραχώρησης. Ως εκ τούτου, προκειμένου να μπορέσει να υποβάλει προσφορά, θα πρέπει το ΤΑΙΠΕΔ να εγκρίνει την παράταση των 30 ημερών που ζήτησε την Παρασκευή η «Ακτωρ». Εφόσον η κατάληξη είναι θετική για την «Ακτωρ», προτίθεται να κατέλθει αυτόνομα στον διαγωνισμό, ποντάροντας στην εμπειρία της σε έργα της Εγνατίας Οδού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή