242 εκατ. ευρώ για τα λιγνιτωρυχεία

242 εκατ. ευρώ για τα λιγνιτωρυχεία

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τον όρο ότι τα χρήματα θα κατευθυνθούν απευθείας στους εργολάβους της ΔΕΗ και δεν θα περάσουν ενδιαμέσως από την Επιχείρηση, η Ε.Ε. ενέκρινε τελικά τη χρηματοδότηση αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αν και περιέκοψε το κονδύλι από τα 300 εκατ. ευρώ στα 242 εκατ. ευρώ. Η παράκαμψη της ΔΕΗ άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για την ένταξη της δράσης στο Ταμείο Ανάκαμψης, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κρατική ενίσχυση. Ανοιχτό, εξάλλου, είναι το θέμα της έγκρισης από την Επιτροπή της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) με 200 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή δεν έχει κάνει πλήρως αποδεκτή τη σύνδεση του αιτήματος της ελληνικής πλευράς με τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ το αίτημα έρχεται σε αντίθεση με τη γενικότερη λογική της μη χρήσης των πόρων του Ταμείου για την κάλυψη δημοσιονομικών ή ταμειακών ελλειμμάτων.

Στο ταμείο τα λεφτά για τη Vivartia

Ολοκληρώθηκε και τυπικά και ουσιαστικά η μεταβίβαση του συνόλου της μετοχικής συμμετοχής της Marfin Investment Group στη Vivartia προς τα επενδυτικά κεφάλαια της CVC Capital Partners. Σημειώνεται ότι το προσφερθέν τίμημα για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia ανέρχεται στο ποσό των 175 εκατ. ευρώ, από το οποίο το τίμημα που αναλογεί στο ποσοστό 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia κυριότητος της MIG ανέρχεται στο ποσό των 161,135 εκατ. και καταβλήθηκε χθες Τρίτη ολοσχερώς. Υπενθυμίζεται πως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της MIG για τη συναλλαγή ήταν η Rothschild. 

Απαισιοδοξία για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου

Απαισιοδοξία προκάλεσε η είδηση για 4.340 κρούσματα χθες, την οποία πληροφορήθηκαν οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου στη διάρκεια της συζήτησης που διοργάνωσε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα «Το λιανικό εμπόριο μέσα στην πανδημία και οι προοπτικές του». «Το να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου είναι πολύ δύσκολο. Το βλέπω στις 12 ή στις 17, που είναι Σάββατο, ή στις 19 Απριλίου», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Αντώνης Μακρής. 

Παρέμβαση του ΤΧΣ στην ΑΜΚ της Πειραιώς

Τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος θα εξυπηρετούν οι αποφάσεις που θα λάβει το ΤΧΣ στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτό σημειώνουν πηγές του ΤΧΣ, επικαλούμενες την ανεξαρτησία του Ταμείου και διαβεβαιώνοντας ότι «θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια ορθής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων και στήριξης της αξίας του χαρτοφυλακίου του Ταμείου, αλλά και να επιταχυνθούν οι προσπάθειες μετασχηματισμού και ενδυνάμωσης της τράπεζας». Σημειώνεται ότι το θέμα των τραπεζών, και δη της ΑΜΚ της Πειραιώς, θα συζητηθεί αύριο στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Επέκταση του PEPP «βλέπει» η Barclays

Οι συνθήκες χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη παραμένουν σε γενικές γραμμές ευνοϊκές, ωστόσο, όπως διαπιστώνει η Barclays, από την αρχή του έτους έχουν επιδεινωθεί σε σύγκριση με τα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2020. Αυτό, επισημαίνει, δείχνει ότι αρχίζουν και δημιουργούνται κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Εκτιμά πως ένα αρνητικό σοκ παρόμοιου μεγέθους με αυτό του Μαρτίου 2020 θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό σε ορίζοντα 12μήνου έως και κατά 2,4% και 0,5% αντίστοιχα. Για να αποτραπούν αυτοί οι κίνδυνοι, η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τον αυξημένο ρυθμό αγορών περιουσιακών στοιχείων υπό το πρόγραμμα PEPP πέραν του δευτέρου τριμήνου του έτους. Αυτό, κατά την άποψη της Barclays, θα οδηγήσει σε βέβαιη επέκταση των προγραμμάτων QE της ΕΚΤ το αργότερο στη συνεδρίαση της πολιτικής της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή