Προς νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

Προς νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε δίμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους, αποκάλυψε ο Κωστής Χατζηδάκης στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και τον δήμαρχο Παπάγου – Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλο. Παράλληλα και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προκήρυξη ενός τελευταίου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ». Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αρχικά το τρέχον πρόγραμμα, που σταδιακά λήγει, θα παραταθεί για δύο μήνες, έως ότου προκηρυχθεί ένα νέο –πιθανότατα τελευταίο– πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, με την πρόσληψη περίπου 25.000 ανέργων για τουλάχιστον 8 μήνες, σε φορείς του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Στόχος μας είναι με τις πρωτοβουλίες αυτές να απαλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες της υψηλής ανεργίας και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.  

Στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας 

Τρεις άνθρωποι έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους χθες, σε εργατικό ατύχημα, ενώ ένας ακόμη νοσηλεύεται τραυματίας. Πρόκειται για έργο που εκτελούσε η Ακτωρ για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ στο χωριό Γυμνό του Δήμου Ερέτριας στην Εύβοια. Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση της διοίκησης της εισηγμένης, οι πρώτες πληροφορίες που μεταφέρονταν με επιφύλαξη, έκαναν χθες λόγο για κάποιο λάθος χειρισμό κατά τη διαδικασία αποκατάστασης ζημιών του δικτύου ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα οι άτυχοι άνδρες να υποστούν ηλεκτροπληξία. Η εταιρεία, από την πλευρά της, ανέφερε ότι θα στηρίξει τις οικογένειες των θυμάτων με κάθε δυνατό τρόπο. 

Επταμελής συμβουλευτική επιτροπή για το «Φαιστός»

Από επτά μέλη απαρτίζεται η συμβουλευτική επιτροπή της «Συμμετοχές 5G Α.Ε.», της εταιρείας που διαχειρίζεται το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός», το οποίο θα χρηματοδοτεί την ανάπτυξη εφαρμογών δικτύων πέμπτης γενιάς. Ο ρόλος της συμβουλευτικής επιτροπής είναι να υποβάλλει γνωμοδοτήσεις στο διοικητικό συμβούλιο και στην επενδυτική επιτροπή της διαχειρίστριας εταιρείας του «Φαιστός». Η συγκρότηση της επιτροπής φέρνει πιο κοντά την έναρξη δραστηριοποίησης του «Φαιστός».

Διορισμός νέων μελών στη ΡΑΕ

Υπερψηφίστηκε από την ειδική μόνιμη επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής ο διορισμός των νέων μελών της ΡΑΕ που πρότεινε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους κ. Δημήτριο Φούρλαρη, Κομνηνό Κόμνιου, Δημήτριο Παπαντώνη και Στέφανο Μανιά για διορισμό στις θέσεις Β΄ αντιπροέδρου και μελών, αντίστοιχα. Η θητεία όλων των μελών είναι πενταετής. Ο διορισμός των νέων μελών θα δώσει τη δυνατότητα στην ολομέλεια της ΡΑΕ να συνεδριάσει εκ νέου ύστερα από διάστημα άνω του ενός μήνα κι ενώ εκκρεμούν κρίσιμες αποφάσεις για τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς. 

Εκτός «επιτροπείας» του Δημοσίου

Στην ακύρωση του ομολόγου ύψους 320 εκατ. ευρώ που είχε στην κατοχή της, προκειμένου να αντλεί ρευστότητα με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, προχώρησε η Τράπεζα Αττικής. Με τον τρόπο αυτόν η τράπεζα παύει να κάνει χρήση των διατάξεων του νόμου 3723/2008 (νόμος Αλογοσκούφη) και ταυτόχρονα των εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ και έτσι από τις 31 Μαρτίου δεν υπόκειται πλέον στις δεσμεύσεις του συγκεκριμένου προγράμματος που, μεταξύ άλλων, ήταν η υποχρέωση  διορισμού εκπροσώπου του ελληνικού Δημοσίου στο διοικητικό της συμβούλιο. Η προμήθεια που κατέβαλε η τράπεζα προς το ελληνικό Δημόσιο για την εγγύηση που της παρείχε έτσι ώστε να αντλεί ρευστότητα και ως εκ τούτου η ετήσια εξοικονόμηση για την τράπεζα ανέρχεται σε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή κατέστη δυνατή μετά την αύξηση της ρευστότητας που καταγράφει η Τράπεζα Αττικής, αποτέλεσμα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, «της διεύρυνσης της καταθετικής βάσης και της δυνατότητας επέκτασης στη διατραπεζική αγορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή