Θολό τοπίο στην «Ελλάκτωρ», δεν διαφαίνεται ακόμη λύση

Θολό τοπίο στην «Ελλάκτωρ», δεν διαφαίνεται ακόμη λύση

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδιέξοδη έχει αρχίσει να διαγράφεται η κατάσταση μεταξύ των μετόχων της «Ελλάκτωρ», καθώς το ένα επεισόδιο διαδέχεται το άλλο χωρίς να προκύπτει η περίφημη «Λύση» που προβλεπόταν στα αρχαία δράματα. Αν όμως αυτή δεν έλθει σύντομα, τότε το ενδεχόμενο μιας σύγχρονης τραγωδίας, με τη μορφή της κατάρρευσης μιας μέχρι πρότινος κραταιάς εταιρείας του κατασκευαστικού κλάδου, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ως ευφάνταστο σενάριο. Η οικονομική αιμορραγία της θυγατρικής «Ακτωρ» είναι δεδομένη (υπολογίζεται σε 6 εκατ. ευρώ μηνιαίως), όπως το ίδιο δεδομένη είναι και η αδυναμία της διοίκησης να τη χρηματοδοτήσει με κεφάλαια από άλλες κερδοφόρες θυγατρικές, όπως εκείνη των παραχωρήσεων, κάτι που συνέβαινε κατά κόρον στο παρελθόν. Αιτία είναι ασφαλώς το διεθνές ομόλογο των 600 εκατ. ευρώ που εξέδωσε στο τέλος του 2019 ο όμιλος «Ελλάκτωρ» και το οποίο δεν επιτρέπει τέτοιες κινήσεις, πέραν ενός ετήσιου ποσού, που θα πρέπει να τύχει και της σχετικής έγκρισης των ομολογιούχων. Ως φαίνεται, οι μέτοχοι δεν μπορούν να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης και αντιθέτως σπεύδει να βάλει ο ένας τρικλοποδιά στον άλλο, μέσω διαρροών, εξωδίκων, εκατέρωθεν κατηγοριών κ.λπ. Επί του παρόντος, η πλευρά της Reggeborgh εμφανίζεται ανένδοτη στο να εγκρίνει οποιοδήποτε αίτημα διατυπώνει η έτερη πλευρά των εφοπλιστών διά μέσου της Greenhill Investments, καθώς θεωρεί ότι λειτουργούν για λογαριασμό του πρώην ισχυρού άνδρα της «Ελλάκτωρ» κ. Αν. Καλλιτσάντση. 

Oι πωλήσεις

ομολόγων που προορίζονται για φιλικά προς το περιβάλλον έργα επιταχύνθηκαν παγκοσμίως τον Μάρτιο, αυξάνοντας το ποσό που αντλήθηκε από τις αγορές διεθνώς το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 186% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020. Συνολικά εκδόθηκαν πράσινα ομόλογα ύψους 149,9 δισ. δολαρίων διεθνώς, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, με σχεδόν τα μισά από αυτά (73,4 δισ. δολ.) να αφορούν τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το επόμενο διάστημα αναμένεται οι εκδόσεις ομολόγων να εκτοξευθούν σε νέο ρεκόρ διεθνώς, δεδομένου τόσο του νέου σχεδίου επενδύσεων σε υποδομές του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, συνολικού ύψους 2,3 τρισ. δολ., όσο και του τσουνάμι εκδόσεων πράσινων ομολόγων που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Ξεκινάει η ετήσια έρευνα τιμών καταναλωτή

Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται η ετήσια έρευνα τιμών καταναλωτή, στο πλαίσιο των ισότιμων αγοραστικών δυνάμεων (PPPs). Η συγκέντρωση, δηλαδή, των απαραίτητων στοιχείων τιμών από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ώστε να υπολογιστούν από τη Eurostat οι ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Για τον σκοπό των εν λόγω στατιστικών εργασιών, υφίσταται σύμβαση μίσθωσης έργου σε 1.040 ιδιώτες συνεργάτες στην ΕΛΣΤΑΤ, ενώ έχει συναφθεί συμφωνία χρηματοδότησης 134.000 ευρώ μεταξύ της ελληνικής και της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής. Πώς θα πραγματοποιηθεί η έρευνα; Αφότου συλλεχθούν, μέσω ερωτηματολογίων, τα στοιχεία τιμών, ακολουθεί η επεξεργασία τους και η υποβολή τους στη Eurostat.

Με το ρολόι στο χέρι…

Προ κορωνοϊού οι εμπορικές επιχειρήσεις επιζητούσαν την παραμονή του πελάτη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στο κατάστημα, προκειμένου να κάνουν περισσότερες αγορές και μάλιστα τις λεγόμενες αυθόρμητες αγορές. Με τον περιορισμό των 20 ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα σε ένα κατάστημα ταυτόχρονα, οι αλυσίδες αναγκαστικά ψάχνουν τρόπο να περιορίσουν την παραμονή κάθε πελάτη στο κατάστημα, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους. Ετσι, για παράδειγμα, η αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών «Κωτσόβολος» όρισε μέγιστη διάρκεια για το κάθε ραντεβού για αγορές εντός του καταστήματος τα 30 λεπτά, η Jysk τα 45 λεπτά, ενώ σε ανάλογες κινήσεις αναμένεται να προβούν τις επόμενες ημέρες και άλλες επιχειρήσεις, ειδικά όσες διαθέτουν καταστήματα πολλών τετραγωνικών μέτρων. Αυτό που ανέμεναν για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις ήταν οι τελικές ρυθμίσεις, όπως αυτές θα περιγράφονταν στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, η οποία μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε εκδοθεί. 

Τι ισχύει για το δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα

Ενα ποσό από τον εργοδότη για το διάστημα που εργάστηκαν και ένα ποσό από το κράτος για το διάστημα που μπήκαν σε αναστολή θα περιλαμβάνει το δώρο Πάσχα για όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που είδαν τις συμβάσεις τους να «παγώνουν» για κάποιο διάστημα εντός του 2021. Ετσι, εργαζόμενοι που είναι ή θα μπουν σε αναστολή μέσα στο χρονικό διάστημα από 1.1.2021 μέχρι 30.4.2021 και λαμβάνουν μισθό άνω των 534 ευρώ, που είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού που δίνει το κράτος, θα έχουν απώλειες στο ποσό του δώρου Πάσχα, αφού το Δημόσιο θα καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην ειδική αποζημίωση και όχι στον ονομαστικό μισθό. Η συμμετοχή του εργοδότη θα πρέπει να πληρωθεί έως τη Μ. Τετάρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή