Επιδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Επιδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μεγάλο πρόγραμμα επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0», ύψους 1,5 δισ. ευρώ, θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας το σχέδιο ανάκαμψης στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Οσο για τα δάνεια, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε στην τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου, που μίλησε για αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λέγοντας ότι αφορούν κάθε επιχείρηση «αρκεί αυτή να θέλει και να μπορεί να κάνει μόνη της ή με βοήθεια (π.χ. συνεργασίες, συγχωνεύσεις κτλ.) πραγματικές επενδύσεις, στις οποίες να βάζει χρήματα και να αναλαμβάνει ρίσκο». Απαντώντας, εξάλλου, στην κριτική πως «η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι εκτός σχεδίου», σύμφωνα με τη διατύπωση της κ. Αχτσιόγλου, ο κ. Σκυλακάκης επικαλέστηκε έργα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους, την κατάρτιση και τη διά βίου εκπαίδευση, τα οποία αφορούν όλους τους Ελληνες.

Εως 30 Απριλίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία»

Περιθώριο έως τις 30 Απριλίου έχουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Αφορούν την πρώτη φάση των αιτήσεων για τον μήνα Απρίλιο, ενώ έως τις 12 του μήνα μπορούν να γίνουν και οι διορθώσεις (ορθές επαναλήψεις) για τον μήνα Μάρτιο. Αν και το πρόγραμμα δεν έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, καθώς για όσο διάστημα τους επιτρέπεται επιλέγουν τη λύση της αναστολής συμβάσεων, τους αμέσως επόμενους μήνες εκτιμάται πως θα αποτελέσει ένα από τα πλέον ισχυρά όπλα για την προστασία της απασχόλησης.

Στην πρώτη θέση η Eurobank Equities

Στα 99 εκατ. ευρώ ανήλθε τον Μάρτιο η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο Χρηματιστήριο από 61 εκατ. ευρώ το α΄ δίμηνο του 2021 και κερδισμένη αναδείχθηκε η Eurobank Equities, η οποία με μερίδιο αγοράς 21,64% κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών. Συνολικά, το α΄ τρίμηνο ολοκληρώθηκε με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών πέριξ των 74 εκατ. ευρώ και στην κορυφή βρέθηκε και πάλι η Eurobank Equities με μερίδιο αγοράς 18,97%, ακολουθούμενη από την Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με 16,91%.

Στα δικαστήρια για την Ψυττάλεια

Τη δικαστική οδό μέσω προσφυγής στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών κι εφόσον απαιτηθεί ακόμη και στο ΣτΕ, αναμένεται να ακολουθήσει η κοινοπραξία Ακτωρ-Αβαξ-ΕΡΓΟΤΕΜ, στο πλαίσιο του διαγωνισμού της ΕΥΔΑΠ για τη διαχείριση του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας. Στόχος είναι να ακυρωθεί η απόφαση της επιτροπής του διαγωνισμού, με την οποία τελικά έγιναν δεκτές οι προσφορές των άλλων δύο κοινοπραξιών. Πρόκειται για το σχήμα των Intrakat-Suez International-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κι εκείνο των Μυτιληναίος-Χρ. Κωνσταντινίδης Τεχνική Εταιρεία. Αρχικά η επιτροπή του διαγωνισμού είχε προτείνει τον αποκλεισμό των δύο κοινοπραξιών, ωστόσο εντέλει, και έπειτα από γνωμοδότηση του ΤΕΕ, αμφότερες έγιναν δεκτές.

Με ένα ΑΦΜ δεν κολλάει…

 Ενα ακόμη παράδοξο, με συνέπειες όμως τόσο στον τζίρο όσο και στη φήμη των επιχειρήσεων, ανέδειξε η απόφαση για μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου. Διευκρινιστική εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει ότι τα πολυκαταστήματα που μπορεί να φιλοξενούν στους ορόφους τους διάφορα εμπορικά σήματα, αλλά υπό τη διαχείριση ενός νομικού προσώπου, έχουν δηλαδή ένα ΑΦΜ, επιτρέπεται να λειτουργήσουν, όπως και το υπόλοιπο λιανεμπόριο, με τη μέθοδο του click in shop και click away. Στην περίπτωση αυτή υπάγεται και το Notos, στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο από το υπουργείο, το οποίο τελικώς αναμένεται να ακυρωθεί. Μετά και τις διευκρινίσεις που δόθηκαν, από σήμερα αναμένεται να λειτουργήσει το ισόγειο του πολυκαταστήματος Attica επί της οδού Πανεπιστημίου, εκεί όπου βρίσκεται το τμήμα καλλυντικών. Πρακτικοί λόγοι, και δη το όριο των 20 πελατών μέσα στο κατάστημα, οδηγούν την εταιρεία στο να μη λειτουργήσει τους υπόλοιπους ορόφους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή