ΔΕΗ: νέα τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών

ΔΕΗ: νέα τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσό μέχρι 325 εκατ. ευρώ θα εισπράξει η ΔΕΗ από την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, εκτιμώμενου ύψους 1,7 δισ. ευρώ και επιτόκιο 6,8%,  που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή ανακοίνωση της ΔΕΗ, έχει συνολική διάρκεια 5 ετών, συμπεριλαμβανομένης μιας περιόδου 2 ετών που λειτουργεί ως ανακυκλούμενο (revolving period) και μιας περιόδου 3 ετών κατά την οποία θα αποπληρωθεί από το προϊόν των εισπράξεων από τις προαναφερθείσες απαιτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε η τιτλοποίηση απαιτήσεων με καθυστέρηση έως 60 ημέρες, ύψους 260 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%, από την οποία η ΔΕΗ προχώρησε ήδη σε αρχική άντληση 150 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ και στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης σβήνουν στις 17 Απριλίου οι μονάδες Καρδιά 3 και 4 στην Πτολεμαΐδα, οι οποίες έχουν συμπληρώσει το επιτρεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όριο λειτουργίας των 32.000 ωρών. 

Εντός του β΄ τριμήνου νέα έξοδος στις αγορές

Κλείνει τις θετικές (long) θέσεις που είχε η JP Morgan στα ελληνικά 7ετή ομόλογα έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, μετά τα σημαντικά κέρδη που αποκόμισε λόγω της υπεραπόδοσής τους το τελευταίο διάστημα.  Ο οίκος παραμένει αισιόδοξος για τις προοπτικές των ελληνικών τίτλων λόγω της συμμετοχής τους στο PEPP της ΕΚΤ, των θετικών μακροοικονομικών προοπτικών της Ελλάδας και του σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος. Οπως εκτιμά, εντός του τρέχοντος τριμήνου η Ελλάδα θα βγει και πάλι στις αγορές είτε με μία νέα έκδοση 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου, είτε μέσω του «ανοίγματος» υπάρχουσας έκδοσης. 

Σημαντική μείωση του καθαρού δανεισμού

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η μείωση του καθαρού δανεισμού της «Πλαστικά Θράκης» κατά τη χρήση του 2020. Η εισηγμένη περιόρισε τις υποχρεώσεις της στα 38,2 εκατ. ευρώ από 83,5 εκατ., έχοντας αντλήσει ρευστότητα και μέσω της πώλησης βιομηχανικού ακινήτου στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ έναντι τιμήματος 12 εκατ. ευρώ.  Η «Πλαστικά Θράκης» εμφάνισε το 2020 αυξημένο κατά 14% κύκλο εργασιών, στα 340 εκατ. ευρώ,  λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) ύψους 72,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 41,2 εκατ. ευρώ (+450%).

Υπογειοποίηση δικτύου σε Τατόι, Πάρκο Τρίτση

Από το Τατόι και το Πάρκο Τρίτση θα ξεκινήσει το πρόγραμμα υπογειοποίησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στη Βουλή, χθες, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής Νάντιας Γιαννακοπούλου. Μάλιστα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι οι μπουλντόζες για την αποξήλωση και υπογειοποίηση των γραμμών στις δύο αυτές περιοχές θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο. Ο κ. Σκρέκας, αναφερόμενος στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2021-2031 του ΑΔΜΗΕ, είπε ότι εξετάζεται να συμπεριληφθούν σε αυτό η υπογειοποίηση και η ανακατεύθυνση, όπου χρειάζεται, συγκεκριμένων γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης. 

Αύξηση κατά 6,6% στην οικοδομή

Από τους λίγους δείκτες της οικονομίας που διατηρούν ανοδική τροχιά εν μέσω πανδημίας είναι η οικοδομική δραστηριότητα. Τον Ιανουάριο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε αύξηση κατά 6,6% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 3,9% με βάση την επιφάνεια και κατά 3,8% με βάση τον όγκο. Συνολικά εκδόθηκαν 1.441 άδειες, που αντιστοιχούν σε 266,8 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.078 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Το 2020, η ιδιωτική δραστηριότητα «έτρεξε» με ρυθμό ανόδου της τάξεως του 8,8% με βάση τον αριθμό των αδειών, 8,9% με βάση την επιφάνεια και 5,9% με βάση τον όγκο. Το μέτρο της απαλλαγής από την καταβολή ΦΠΑ 24% για όσες οικοδομικές άδειες εκδοθούν μέχρι το τέλος του 2022 φαίνεται πως λειτουργεί ως κίνητρο για πολλούς κατασκευαστές κι επενδυτές στην αγορά ακινήτων, παρά την πανδημία. Αλλωστε, πολλοί στην αγορά αναμένουν ανάκαμψη της ζήτησης από το εξωτερικό από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή