Καμία ανησυχία για το ελληνικό χρέος

Καμία ανησυχία για το ελληνικό χρέος

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη της Fitch ότι το ελληνικό χρέος θα παραμείνει βιώσιμο παρά την πανδημία μοιράζεται η Citigroup. Οπως σημειώνει, ο προϋπολογισμός της Ελλάδας μπορεί να επιδεινώθηκε περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες λόγω της COVID-19, από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019 σε έλλειμμα περίπου 11% το 2020, ωστόσο επισημαίνει ότι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική ήταν και είναι η σωστή επιλογή πολιτικής αυτή τη στιγμή και για αρκετό διάστημα ακόμη, ώστε να διατηρηθεί η μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η δημοσιονομική βιωσιμότητα θα υποστηριχθεί επίσης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως τονίζει, καθώς μπορεί να λάβει έως και 10% του ΑΕΠ σε επιχορηγήσεις της Ε.Ε. (με 7% του ΑΕΠ σε δάνεια να είναι επίσης διαθέσιμα) τα επόμενα 5 χρόνια. Αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ χωρίς να «χτυπηθούν» τα επίπεδα του χρέους.

Ξεκινάει η μίσθωση ξενοδοχείων για την COVID-19

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ενοικίαση ξενοδοχείων, όπου θα διαμένουν προσωρινά άτομα που έχουν διαγνωσθεί με κορωνοϊό. Η ημερήσια αποζημίωση ανά δωμάτιο διαμορφώνεται σε 15 ευρώ όταν τα δωμάτια είναι κενά και προσαυξάνεται κατά 45 ευρώ όταν αυτά χρησιμοποιούνται. 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα καταλύματα να είναι τουλάχιστον δύο αστέρων, ενώ η μίσθωσή τους έχει ανώτατη διάρκεια μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Για το πρόγραμμα θα διατεθούν 5 εκατ. ευρώ, ενώ εάν υπάρξει υπερπροσφορά καταλυμάτων της ίδιας κατηγορίας, θα πραγματοποιηθεί δημόσια κλήρωση.

Στις αγορές με Tier 2 βγαίνει η Τράπεζα Κύπρου

Εντολή στις τράπεζες-αναδόχους έδωσε χθες η Τράπεζα Κύπρου για να «τρέξουν» την έκδοση ενός νέου τίτλου Tier 2, η οποία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Οι Goldman Sachs και HSBC είναι οι διεθνείς οργανωτές της έκδοσης, ενώ θα έχουν και τον ρόλο του ειδικού διαπραγματευτή μαζί με τις BofA Securities, BNP Paribas και J.P. Morgan. Ο τίτλος θα είναι διάρκειας 10,5 ετών με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο των πρώτων 5,5 ετών.

Είκοσι υποψήφιοι για το «τιμόνι» του ΤΧΣ

Στα τέλη Απριλίου αναμένεται να προκύψει ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, με βάση τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει το Ταμείο για την επιλογή νέου προσώπου μετά την παραίτηση του Μάρτιν Τζούρντα τον περασμένο Φεβρουάριο. Τις υποψηφιότητες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται σε 20, έχει συγκεντρώσει η επιτροπή επιλογής του Ταμείου, που αποτελείται από έξι ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, εκ των οποίων τρεις, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, υποδεικνύονται από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και τον ESM, ενώ δύο από τον υπουργό Οικονομικών και ένας από την ΤτΕ. 

Η απόφαση Jumbo για το μέρισμα

Την απόφαση για μη δια-νομή περαιτέρω μερίσματος για τη χρήση του 2020 ανακοίνωσε χθες η Jumbo, καθώς κατά το 2020, η διοίκηση της εταιρείας προκατέβαλε το μέρισμα για τη χρήση του 2020 και δη 0,615 ευρώ ανά μετοχή με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής. Για το 2021 η διοίκηση εξετάζει να καταβάλει και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής ποσό ίσο με το μέρισμα της 12μηνης χρήσης 2018/2019 δηλαδή μεικτού ποσού 0,47 ευρώ ανά μετοχή. Πρόθεση είναι η χρηματική διανομή να καταβληθεί αμέσως μετά την περίοδο τριών μηνών αδιάλειπτης και ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων. Η σχετική απόφαση, πάντως, θα ληφθεί στις 2 Ιουνίου, οπότε έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. Σήμερα, πάντως, ο όμιλος ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2020, ενώ αύριο θα γίνει η ενημέρωση των αναλυτών, κατά την οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του επικεφαλής του ομίλου Απ. Βακάκη. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή