Οι 4 προκλήσεις της μετά COVID εποχής

Οι 4 προκλήσεις της μετά COVID εποχής

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις τέσσερις προκλήσεις για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μετά την πανδημία αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ESΜ Κλάους Ρέγκλινγκ σε άρθρο του στο πλαίσιο οικονομικού φόρουμ στη Λισσαβώνα. Οπως τόνισε, πρώτον, ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης είναι πιθανό να είναι χαμηλότερος από ό,τι πριν από την κρίση, εκτός εάν το Tαμείο Ανάκαμψης είναι πολύ επιτυχημένο. Δεύτερον, οι εταιρείες μπορεί να επιβιώσουν βραχυπρόθεσμα χάρη στη λήψη δανείων, αλλά τα υψηλά επίπεδα χρέους μπορεί να επηρεάσουν τη μελλοντική τους ικανότητα να επενδύσουν. Ετσι, η αύξηση των πτωχεύσεων φαίνεται αναπόφευκτη. Τρίτον, οι τράπεζες εξακολουθούν να «παλεύουν» με επίμονα χαμηλή κερδοφορία και ενδέχεται να δουν αύξηση των NPEs λόγω της πανδημίας. Τέλος, τα υψηλότερα δημόσια ελλείμματα (όπως και το υψηλότερο χρέος) μπορεί να αποτελούν την απαραίτητη «απάντηση» στην κρίση, αλλά δεν θα είναι εύκολο να μειωθούν τα επόμενα χρόνια σε βιώσιμα επίπεδα.

Εγινε αποδεκτή η πρόταση Σαββάκη από τον Γεωργιάδη

Ευήκοα ώτα βρήκε η πρόταση του προέδρου του ΣΒΒΕ (Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) Αθανασίου Σαββάκη να συμπεριληφθεί και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην κυβερνητική επιτροπή Βιομηχανίας που συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες. Ο κ. Σαββάκης σημείωσε ότι δεν θα έπρεπε να απουσιάζει η εκπροσώπηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που εποπτεύει τον πρωτογενή τομέα λόγω της άμεσης διασύνδεσής του με τη μεταποίηση. Αμεση ήταν η ανταπόκριση του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος αναγνώρισε την παράλειψη και εισηγήθηκε τη συμμετοχή του γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής. 

Πιστώνονται οι αποζημιώσεις σε τραπεζικούς υπαλλήλους

Ξεκίνησε από το υπουργείο Οικονομικών η διαδικασία πίστωσης της αποζημίωσης όσων υπαλλήλων εργάζονταν σε τράπεζες που τέθηκαν σε ειδική εκκαθάριση. Πρόκειται για 10.122 δικαιούχους και το ποσό που διανέμεται είναι 31,6 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό επιλύεται μια σημαντική εκκρεμότητα, καθώς αποδίδεται το σύνολο της αποζημίωσης στους πρώην εργαζομένους σε συνεταιριστικές τράπεζες, ενώ αυξάνεται και το ποσοστό της προνομιακής ικανοποίησης των πρώην εργαζομένων στα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα στο 80%.

Ερώτημα-καρφί στον Ερντογάν 

«Πού πήγαν τα 128 δισ. δολάρια;». Η ερώτηση αναγραφόταν στα πανό που είχε αναρτήσει το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ψηλά στην μπροστινή πλευρά του κτιρίου των γραφείων του στην Κωνσταντινούπολη. Στη διάρκεια της νύχτας τα κατέβασε, όμως, η τουρκική αστυνομία με τη βοήθεια γερανού. Η ερώτηση αναφερόταν στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας που κυριολεκτικά έκαναν φτερά, καθώς επί χρόνια η κεντρική τράπεζα «έκαιγε» δισ. δολάρια για να στηρίξει την τουρκική λίρα. Ηταν η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που εφάρμοζε η Τράπεζα της Τουρκίας καθ’ υπαγόρευσιν του Τούρκου προέδρου όσα χρόνια ήταν υπουργός Οικονομικών ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Οι καλές επιδόσεις στο τέως ΤΣΑΥ

Από ταμείο «παράδειγμα προς αποφυγήν» σε ταμείο-πιλότο για τα υπόλοιπα, τείνει να εξελιχθεί το τέως ΤΣΑΥ! Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε…πανηγυρικό κλίμα σε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, του διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη, του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αποστόλη Βαλτά και του προέδρου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιο Δεβλιώτη. Ολος ο πανηγυρισμός αφορά περίπου 2.100 αιτήσεις, που ολοκληρώθηκαν μέσα στο α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τον μεγαλύτερο αριθμό έκδοσης νέων συντάξεων να παρουσιάζεται τον Μάρτιο (955 ολοκληρωμένα συνταξιοδοτικά αιτήματα). Ολο το 2020 είχαν ολοκληρωθεί μόλις 2.714 αιτήματα, και το 2019, χωρίς πανδημία, μόλις 1.016! Σειρά έχει τώρα το τέως ΤΣΜΕΔΕ και το τέως ΝΑΤ, με τον Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει πως η καλύτερη οργάνωση και η σκληρή δουλειά των υπαλλήλων και της διοίκησης έφεραν τα εξαιρετικά αποτελέσματα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή