Η ΕΚΤ θα στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα

Η ΕΚΤ θα στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το ελληνικό χρέος να αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και άνω του 200% του ΑΕΠ έως και το 2023, ωστόσο δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη βιωσιμότητά του χάρη στη στήριξη της ΕΚΤ, όπως επισημαίνει η Capital Economics. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας δεν αναμένεται να αυξηθεί, καθώς τα ελληνικά ομόλογα συμπεριλαμβάνονται στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης PEPP της κεντρικής τράπεζας, τονίζει ο οίκος, ενώ ακόμα και όταν τελειώσει το PEPP, η ΕΚΤ είναι πιο πιθανό να αλλάξει τους κανόνες της, παρά να σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί έως και τα τέλη του 2022 τουλάχιστον, με την ΕΚΤ να το παρατείνει πέραν του α΄ τριμήνου του 2022 που είναι η έως τώρα ημερομηνία λήξης του, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων θα κινηθούν στα επίπεδα του 0,90% φέτος και στο 1% το 2022.

Αντιδρά ο ΣΕΛΠΕ στα κλειστά εμπορικά κέντρα 

Την αντίδραση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), που εκπροσωπεί τις λιανεμπορικές αλυσίδες, προκάλεσε το γεγονός ότι θα παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά κέντρα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες υποστηρίζει ότι «η επιλεκτική απόφαση λειτουργίας μόνον ορισμένων επιχειρηματικών μονάδων και ο αποκλεισμός άλλων, χωρίς να υφίσταται ξεκάθαρη τεκμηρίωση, αντιβαίνουν τόσο στους κανόνες της ελεύθερης και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς όσο και της λειτουργίας του ανταγωνισμού με περαιτέρω πιθανές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας αλλά και στην οικονομία της χώρας μας». 

Επενδύσεις 127 εκατ. ευρώ σε οπτικοακουστικά έργα

Αξιόλογες επιδόσεις εμφανίζει το πρόγραμμα ενίσχυσης οπτικοακουστικών παραγωγών του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ). Μέχρι χθες, 16 Απριλίου, το πρόγραμμα επιστροφής χρημάτων επιλέξιμων δαπανών είχε δεχθεί 166 αιτήσεις χρηματοδότησης ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ και ψηφιακών παιχνιδιών. Υπολογίζεται ότι 125 έργα έχουν λάβει το πράσινο φως, αντιστοιχώντας σε συνολική επένδυση 127 εκατ. ευρώ και σε δημόσια δαπάνη, δηλαδή επιστροφή μέσω cash rebate, ύψους 46 εκατ. ευρώ. Πέρυσι το καλοκαίρι, με νόμο αυξήθηκε στο 40% η επιστροφή χρημάτων. 

Νέα πακέτα μετοχών άλλαξαν χέρια

Συνεχίζονται οι κινήσεις πακέτων μετοχών σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς προχωρά η διαδικασία μεταβίβασης ποσοστών του κ. Γ. Περιστέρη στην τελευταία, προκειμένου να χρηματοδοτήσει αγορές μετοχών στην πρώτη. Ειδικότερα, χθες αποκτήθηκαν συνολικά 2,27 εκατ. μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αντί 11,2 ευρώ, με την αξία της συναλλαγής να ανέρχεται σε 30,4 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές που πωλήθηκαν ανήκαν στη Reggeborgh Invest, η οποία αποεπενδύει από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα η πώληση από τον κ. Περιστέρη 2,3 εκατ. μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, συνολικής αξίας 29,9 εκατ. ευρώ.

Στο «DataPorts» συμμετέχει ο ΟΤΕ

Στο ερευνητικό έργο «DataPorts», για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των λιμανιών, συμμετέχει ο όμιλος ΟΤΕ. Στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση δεδομένων για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα λιμάνια και την ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού και μεταφορών, με οφέλη για το ευρύτερο οικοσύστημα γύρω από τους λιμένες. Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας κεντρικής πλατφόρμας διαχείρισης δεδομένων, κατανεμημένης (distributed) αρχιτεκτονικής, που θα επιτρέπει τη γρήγορη και αξιόπιστη ανταλλαγή πληροφοριών κινητικότητας, τόσο μεταξύ του παραδοσιακού λιμενικού οικοσυστήματος (λιμενικές αρχές, πρακτορεία, ναυτιλιακές και μεταφορικές εταιρείες), όσο και μεταξύ ενός ευρύτερου οικοσυστήματος δημόσιων και ιδιωτικών φορέων γύρω από τα λιμάνια (όπως π.χ. δήμοι, Περιφέρειες, εμπορικοί σύλλογοι, εταιρείες κ.ά). Μέσω του «DataPorts», επιτυγχάνονται η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της κυκλοφορίας των οχημάτων, η καλύτερη διαχείριση φορτίων και εμπορευμάτων και ελαχιστοποιείται ο χρόνος μετακίνησης και αναμονής στις κεντρικές αρτηρίες των λιμενικών δρόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή