Το κόστος μηδενισμού ελλείμματος των ΑΠΕ

Το κόστος μηδενισμού ελλείμματος των ΑΠΕ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 74,3 εκατ. ευρώ έφτασε ο λογαριασμός για τη ΔΕΗ από τα μέτρα Χατζηδάκη για τον μηδενισμό ελλείμματος των ΑΠΕ, καθώς κλήθηκε να συμβάλει με την ιδιότητα του προμηθευτή αλλά και του παραγωγού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με σταθμούς που τέθηκαν σε λειτουργία έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Με την ιδιότητα του προμηθευτή κατέβαλε το 2020 72,9 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της επιβολής χρέωσης 2 ευρώ τη μεγαβατώρα επί των δηλώσεων φορτίου στον ημερήσιο ενεργειακό προγραμματισμό και ως παραγωγός ΑΠΕ το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην εφάπαξ εισφορά 6% της πωλούμενης ηλεκτρικής ενέργειας την οποία προβλέπει ο νόμος για έργα που έχουν τεθεί σε λειτουργία πριν από το 2015. Βεβαίως, κάποιοι θα πουν ότι η ΔΕΗ πήρε με κυβερνητική απόφαση από τα ταμεία του ΕΛΑΠΕ 200 εκατ. πέρυσι, τα οποία εάν δεν είχαν φύγει, δεν θα υπήρχε και το έλλειμμα…

300 εκατ. ευρώ για νέα προγράμματα κατάρτισης

Το σχέδιο αναβάθμισης της κατάρτισης προκειμένου να μην πέφτουν θύματα οι άνεργοι και να μη χάνονται πόροι παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης με θέμα «Επαναστάτες χωρίς παιδεία». Ο υπουργός επιβεβαίωσε πλήρως την «Κ», επισημαίνοντας ότι το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου προβλέπει την αξιολόγηση των παρόχων κατάρτισης και των καταρτιζομένων και τόνισε πως σε αυτή την προσπάθεια θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και τα πανεπιστήμια, ενώ από το φθινόπωρο θα «τρέξουν» νέα προγράμματα  ύψους 300 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Κ. Πιερρακάκης πρόεδρος του Global Strategy Group 

Τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη επέλεξε το συμβούλιο του ΟΟΣΑ, σε χθεσινή συνεδρίασή του, ως πρόεδρο του Global Strategy Group, που έχει ως αποστολή να διευκολύνει την συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών. Η εκλογή αυτή θα επικυρωθεί και τυπικά κατά τη συνεδρίαση του Global Strategy Group τον προσεχή Νοέμβριο, την οποία θα συγκαλέσει ο κ. Πιερρακάκης. 

Ο «εφιάλτης» των λουκέτων 

Οι χώρες που σημείωσαν βαθιά ύφεση το 2020 κινδυνεύουν να μπουν σε ένα επικίνδυνο κύκλο μιας μεγάλης σε διάρκεια ανάκαμψης (μέχρι την πλήρη αποκατάσταση), και συνεπώς πιο μακροχρόνιας ζημίας στην οικονομία, προειδοποιεί η ING. Αν και οι εταιρικές πτωχεύσεις έχουν κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα χάρη στα μέτρα στήριξης, ο κίνδυνος σημαντικής αύξησής τους μετά το τέλος της κρίσης είναι υψηλότερος στις περισσότερες οικονομίες της περιφέρειας της Ευρωζώνης και κυρίως στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία (φωτογραφία) και στην Ελλάδα. Η κατανομή των κλάδων της οικονομίας λειτουργεί εις βάρος τους, καθώς μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ επηρεάζεται από το lockdown, σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα. 

Ανταλλαγή πυρών και ασφαλιστικά μέτρα

Για σχέδιο άλωσης και διά-λυσης της «Ελλάκτωρ» κατηγορεί τη Reggeborgh Invest και μετόχους που συντάχθηκαν μαζί της η πλευρά της Greenhill των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη. Αυτό περιγράφεται σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που θα εκδικαστεί εντός του προσεχούς διμήνου και με την οποία ζητείται η ακύρωση των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης της 27ης Ιανουαρίου, βάσει των οποίων αναδείχθηκε η υφιστάμενη διοίκηση του κ. Αρ. Ξενόφου. Μεταξύ άλλων, στην αίτησή της, η Greenhill κάνει λόγο για «ύπαρξη γραπτής συμφωνίας για τη μεταβίβαση της θυγατρικής “Ηλέκτωρ” στον συνεργαζόμενο με τη Reggeborgh μέτοχο, Λ. Μπόμπολα». Σήμερα θα εκδικαστεί και η έκδοση προσωρινής διαταγής, για την εκ νέου αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο γενικής συνέλευσης, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Greenhill. Απαντώντας στα παραπάνω, πηγές της διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ έκαναν λόγο για «επανάληψη πρακτικών που μετήλθε ανεπιτυχώς ο συγκεκριμένος μέτοχος και στην προηγούμενη γενική συνέλευση».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή