Από αύριο δώρο Πάσχα και προκαταβολές συντάξεων

Από αύριο δώρο Πάσχα και προκαταβολές συντάξεων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο Μεγάλη Τετάρτη καταβάλλεται το δώρο Πάσχα στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε αναστολή, ενώ την ίδια ημέρα ξεκινούν και οι πληρωμές των προκαταβολών των συντάξεων, 360 ή 384 ευρώ ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης. Συνολικά, εντός της Μεγάλης Εβδομάδας έχουν προγραμματιστεί πληρωμές της τάξεως των 2,03 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, είναι και η καταβολή της πρώτης εκ των δύο έκτακτων πληρωμών για τα αναδρομικά των κληρονόμων (πληρώθηκαν χθες) και η ολοκλήρωση της καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων Μαΐου.

Η Ελλάδα απογειώνεται

Drones made in Greece. H ελληνική αεροπορική βιομηχανία (ΕΑΒ) προχωράει την ταχεία προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης, του καινοτόμου σχεδιασμού και της βιομηχανικής παραγωγής Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Οικονομικών και στην οποία έλαβαν μέρος η διοίκηση της ΕΑΒ (πρόεδρος κ. Ιωάννης Κούτρας, διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτριος Παπακώστας, αντιπρόεδρος κ. Μιχαήλ Κορωναίος), και πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα βήματα προς την οικοδόμηση της τόσο αναγκαίας, δημιουργικής και αξιόπιστης συνεργασίας μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων και της ΕΑΒ, γεγονός που θα επιτρέψει στη χώρα να μπει ως παραγωγός στο πεδίο προϊόντων υψηλής και καινοτόμας τεχνολογίας. Τόνισε τη βούλησή του να συνδράμει ώστε το έργο να ολοκληρωθεί στον συντομότερο χρόνο, με το χαμηλότερο δυνατόν δημόσιο κόστος και την υψηλότερη ποιότητα και αξιοπιστία, έτσι ώστε το προϊόν να είναι διεθνώς ανταγωνιστικό.

Διαδικτυακά ένα ακόμη πιστοποιητικό Κτηματολογίου

Διαδικτυακά θα είναι δυνατή, εφεξής, η απόκτηση του πιστοποιητικού  κτηματογραφούμενου ακινήτου μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Ουσιαστικά, ο ενδιαφερόμενος ταυτοποιείται μέσω των κωδικών Taxisnet και εν συνεχεία είτε επιλέγει μεταξύ των ΚΑΕΚ που βρίσκονται στο όνομά του, είτε συμπληρώνει τον ΚΑΕΚ του ακινήτου για το οποίο επιθυμεί να εκδώσει το πιστοποιητικό. Αφότου καταβληθεί το ποσό των 5 ευρώ μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου εκδίδεται αυτόματα.

Η EKT πάτησε γκάζι στις αγορές ομολόγων

Σε σημαντική αύξηση του ρυθμού των αγορών ομολόγων προχώρησε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, αγγίζοντας τα 22,2 δισ. ευρώ την τελευταία εβδομάδα και τα 4,4 δισ. ευρώ σε μέσον όρο την ημέρα, έναντι 16,259 δισ. ευρώ συνολικά μία εβδομάδα νωρίτερα, που αποτελεί το υψηλότερο εβδομαδιαία επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020.  Σε μηνιαίο επίπεδο, οι αγορές της ΕΚΤ τον Μάρτιο ήταν οι υψηλότερες από τον περασμένο Ιούνιο και διαμορφώθηκαν συνολικά στα 73,5 δισ. ευρώ. Οι συνολικές αγορές τίτλων φτάνουν πλέον τα 998,8 δισ. ευρώ με περίπου 851 δισ. ευρώ να απομένουν για την εξάντληση του φακέλου των 1,85 τρισ. ευρώ.

Η υψηλότερη κατάταξη της τελευταίας 10ετίας

Απέκλεισε το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων στην ελληνική τραπεζική αγορά ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, με αφορμή την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Οπως εξήγησε, «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ήδη υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και οι τράπεζες στην παρούσα φάση κάνουν κινήσεις για την ενίσχυση των ισολογισμών τους». Αναφερόμενος στο αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΑΜΚ, είπε ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την τράπεζα και την ελληνική οικονομία, η πιστοληπτική ικανότητα της οποίας αναβαθμίστηκε την περασμένη Παρασκευή από την S&P. Εκτίμησε, δε, ότι για το 2021 και τα επόμενα χρόνια, η ελληνική οικονομία θα καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4%. Ειδικότερα για την αναβάθμιση της S&P σε βαθμίδα αξιολόγησης «ΒΒ», σημείωσε ότι πρόκειται για την υψηλότερη κατάταξη της τελευταίας δεκαετίας και πως αποτυπώνει τις εκτιμήσεις για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή