Το «μπέρδεμα» με την Πειραιώς

Το «μπέρδεμα» με την Πειραιώς

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ανακοινώσεις της FTSE Russell αποδίδουν στελέχη της αγοράς μέρος του «τρελού» ράλι αλλά και της απότομης «προσγείωσης» της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς χθες. Σε ανακοίνωσή του ο οίκος στις 26/4 «έδωσε» ως ημερομηνία εκκίνησης της διαπραγμάτευσης στον δείκτη FTSE Global Small Cap Index των νέων μετοχών της Πειραιώς που προέκυψαν λόγω της ΑΜΚ, την Πέμπτη 29 Απριλίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ωθήσει κάποιους να αγοράσουν τη μετοχή (ωθώντας την έως και τα 3,3 ευρώ), καθώς τα index funds που συμμετέχουν στον δείκτη, αναγκαστικά, λόγω των εισροών των νέων μετοχών και της νέας κεφαλαιοποίησης που προκύπτει, θα αναπροσαρμόσουν τις θέσεις τους. Ετσι μετά το limit-up της Δευτέρας, η Πειραιώς έφτασε χθες ενδοσυνεδριακά έως και το +27%, πριν κλείσει στο +4,4%. Ο λόγος της πτώσης, σύμφωνα πάντα με στελέχη της αγοράς, ήταν η διορθωτική «έκτακτη» ανακοίνωση της FTSΕ που έλεγε ότι… τελικά οι νέες μετοχές της Πειραιώς θα επικαιροποιηθούν στον σχετικό δείκτη στις 10 Μαΐου, αφού εισαχθούν στο Χ.Α.

Δεν επιβεβαιώνει το «φλερτ» Mondelez – Chipita

Αναθέρμανση του «φλερτ» μεταξύ Mondelez International και Chipita φέρεται να υπάρχει τους τελευταίους μήνες, με ορισμένους μάλιστα να κάνουν λόγο ακόμη και για την ύπαρξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές για την εξαγορά της ελληνικής βιομηχανίας σνακ από τον πολυεθνικό κολοσσό. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ιδρυτής της Chipita και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας –ο οποίος, πάντως, δεν έχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών– για μία ακόμη φορά δεν επιβεβαίωσε σχετικά δημοσιεύματα και πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ότι και το 2018, όταν υπήρχε σωρεία δημοσιευμάτων περί πώλησης της Chipita στη Mondelez, τα διέψευδε σε μόνιμη βάση. 

Η «Τεχνική Ολυμπιακή» πήρε το 50% ιρλανδικής εταιρείας

Μετά την επένδυση σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, η διοίκηση της «Τεχνικής Ολυμπιακής» προχωρά στο επόμενο βήμα διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του ομίλου εκτός του κατασκευαστικού κλάδου, αξιοποιώντας τη ρευστότητα από την πώληση του Πόρτο Καρράς. Χθες, έγινε γνωστή η αγορά αντί 450.000 ευρώ του 50% της ιρλανδικής εταιρείας Mount Street Hellas Holdco Limited, στην οποία ανήκουν δύο εταιρείες, εκ των οποίων η μία (Mount Street Hellas AMRLC, διαθέτει άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Νέο φωτοβολταϊκό πάρκο από τη ΔΕΗ

Στην προκήρυξη νέου μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου αναμένεται να προχωρήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία ωριμάζει φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος άνω των 2 GW. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός που θα προχωρήσει άμεσα θα έχει συνολική ισχύ της τάξεως των 65 MWp και θα εγκατασταθεί στην απόθεση Βόρειου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Η έκταση, συνολικού εμβαδού περίπου 1.050 στρεμμάτων, εντάσσεται στον «Πυρήνα» Ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης. Στον σταθμό αναμένεται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια με τεχνολογία διπλής όψεως (bifacial) για αυξημένη δυνατότητα παραγωγής, που θα εκμεταλλεύονται και την ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει στην οπίσθια πλευρά τους. 

3,3 εκατ. μετοχές απέκτησε η Greenhill

Μπορεί η αντιπαράθεση με την Reggeborgh Invest να είναι δεδομένη, ωστόσο, όπως φαίνεται, η Greenhill Investments των δύο εφοπλιστών κ. Δημ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη, σχεδιάζει να παραμείνει ο μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου Ελλάκτωρ, υιοθετώντας μια στρατηγική μακροπρόθεσμης επένδυσης και όχι γρήγορου κέρδους. Χθες, πέρασε ένα ακόμα πακέτο 3,3 εκατ. μετοχών της «Ελλάκτωρ», με αγοραστή την Greenhill. Η συναλλαγή άγγιξε τα 5 εκατ. ευρώ, με την τιμή ανά μετοχή να διαμορφώνεται σε 1,5 ευρώ. Πρόκειται για προγραμματισμένη κίνηση, με βάση προγενέστερη συμφωνία ανάμεσα στη Farallon και την Greenhill. Η πρώτη έχει συμφωνήσει να πωλήσει σε δόσεις το σύνολο των μετοχών που διαθέτει στην εισηγμένη μέσω της Pemanoaro. Συνολικά, η Greenhill πρόκειται να αποκτήσει το 25,5% της «Ελλάκτωρ», ενώ οι εκπρόσωποί της έχουν αναφέρει ότι η εταιρεία θα ασκήσει και τα δικαιώματά της στο πλαίσιο της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου, αλλά και τυχόν αδιάθετων δικαιωμάτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή