Το νέο τοπίο μετά την ΑΜΚ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς να οριστικοποιήσει την κατανομή των μετοχών, που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,38 δισ. ευρώ, με στόχο οι νέες να τεθούν προς διαπραγμάτευση την Παρασκευή 7 Μαΐου. Στο πλαίσιο της αύξησης η Πειραιώς Financial Holdings εξέδωσε 1.200.000.000 νέες μετοχές, από τις οποίες το 85% θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετείχαν στη διεθνή προσφορά και το 15% σε επενδυτές που συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, το ύψος της εγχώριας ζήτησης έφτασε στα 517,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 2,5 φορές πάνω από την προσφορά. Με βάση τα στοιχεία επεξεργασίας των αιτήσεων, η ζήτηση από παλαιούς μετόχους της Πειραιώς ανήλθε σε περίπου 180 εκατ. μετοχές, οι οποίοι βάσει της προνομιακής μεταχείρισης θα λάβουν κατά προτεραιότητα περίπου 90 εκατ. μετοχές, ενώ οι υπόλοιπες 90 εκατ. μετοχές θα δοθούν αναλογικά σε όσους εγγράφηκαν χωρίς να έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα προτιμησιακής μεταχείρισης.

Εκκρεμεί η δημοσίευση των ισολογισμών της MLS

Μπορεί να έχει παρέλθει ένας μήνας από τότε που η MLS ανακοίνωσε, για πολλοστή φορά, ότι θα προχωρήσει στη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων προηγούμενων χρήσεων «το συντομότερο δυνατόν», όμως, η εκκρεμότητα παραμένει. Η εταιρεία, που δεν έχει αποπληρώσει τους ομολογιούχους της, δεν έχει δημοσιεύσει τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2019, όπως και αυτές του πρώτου εξαμήνου του 2020. Στην ανακοίνωσή της 30ής Μαρτίου, έκανε γνωστό πως βάσει των προβλεπόμενων από τον νόμο ημερομηνιών και της δίμηνης παράτασης που δόθηκε λόγω πανδημίας, ο ισολογισμός του 2019 θα έπρεπε να δημοσιευθεί μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή 23 Απριλίου.

Αποκλειστικός έλεγχος της Stoiximan από τον ΟΠΑΠ

Τον αποκλειστικό έλεγχο της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Stoiximan σε Ελλάδα και Κύπρο απέκτησε ο ΟΠΑΠ, ο οποίος ελέγχει το 84,49% της εταιρείας. Πριν από ένα χρόνο η εισηγμένη είχε αποκτήσει ένα επιπλέον ποσοστό 15,48% της Stoiximan, υλοποιώντας μια επένδυση ύψους 163,4 εκατ. ευρώ επιπλέον του αναλογούντος ποσού των καθαρών ταμειακών διαθεσίμων. Σημειώνεται πως το 2020 η εισηγμένη εμφάνισε καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) ύψους 1,1 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 205,3 εκατ. ευρώ.

Πολλά παράπονα για τις καθυστερήσεις

Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που παραπονιούνται για καθυστερήσεις του ΔΕΔΔΗΕ στις συνδέσεις ρεύματος. Οι προθεσμίες λοιπόν που ισχύουν, όπως μεταφέρονται από τον Διαχειριστή έχουν ως εξής: Παροχή σε νέα κατασκευή εντός 20 εργάσιμων ημερών από την πληρωμή της σχετικής δαπάνης του πελάτη. Οταν απαιτείται και επέκταση δικτύου, τότε η σύνδεση πραγματοποιείται εντός 40 εργάσιμων ημερών. Σύνδεση μετρητή σε υπάρχουσα παροχή γίνεται εντός 4 εργάσιμων ημερών, ενώ η σύνδεση λόγω χρέους εντός δύο. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Δαγούμας αναγνώρισε ότι πρόκειται για μεγάλες καθυστερήσεις. Ο ΔΕΔΔΗΕ πάλι δείχνει να μην το κατανοεί ως πρόβλημα, αφού όπως μεταφέρουν κύκλοι του, οι υπηρεσίες αυτές έχουν βελτιωθεί κατά 50% σε σχέση με παλαιότερα…

Η αναβάθμιση και το «καμπανάκι»

Σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα προχώρησε η S&P, μετά την ανάλογη κίνηση στην οποία προέβη σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας πριν από μερικές μέρες. Συγκεκριμένα, αναβάθμισε τις Εθνική, Eurobank και Alpha Bank σε «Β+» από «Β» και την Πειραιώς σε «Β» από «Β-». Ο οίκος τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα βελτιώσουν τις επιχειρηματικές προοπτικές, την προσφορά πίστωσης και τη ζήτηση στην οικονομία, κάτι που θα βοηθήσει τον τραπεζικό τομέα να απαλλαγεί από τα «κόκκινα» δάνεια και να καθαρίσει τους ισολογισμούς του. Η αύξηση των εγχώριων καταθέσεων σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη εκκαθάριση των ισολογισμών και την πρόσβαση στον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ έχει βελτιώσει τη ρευστότητα του κλάδου, όπως τόνισε ο οίκος, ωστόσο χτύπησε «καμπανάκι» για το υψηλό επίπεδο της αναβαλλόμενης φορολογίας στα κεφάλαια των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή