Καθυστερούν οι νέες συμβάσεις έργων

Καθυστερούν οι νέες συμβάσεις έργων

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι προοπτικές για τις κατασκευαστικές εταιρείες να φαντάζουν ευοίωνες, 17 χρόνια μετά την τελευταία «άνοιξη» του κλάδου λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο, οι ανάγκες είναι επείγουσες και άμεσες κι ενώ η πανδημία εξακολουθεί να λειτουργεί ως ισχυρό ανάχωμα στην αύξηση του τζίρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι σοβαρές καθυστερήσεις που καταγράφονται στην προετοιμασία και υπογραφή νέων συμβάσεων έργων, που συχνά απαιτούν αρκετούς μήνες έως ότου ολοκληρωθούν. Εταιρείες όπως η Intrakat έχουν μειοδοτήσει σε έργα συνολικής αξίας 225,6 εκατ. ευρώ, ωστόσο από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, έχει κατορθώσει να υπογράψει συμβάσεις μόνο για 16 εκατ. ευρώ εξ αυτών. Μεταξύ των έργων, για τα οποία δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσουν, περιλαμβάνονται η κατασκευή ηλεκτροκίνησης στο σιδηροδρομικό τμήμα Λάρισας – Βόλου, τα δίκτυα αποχέτευσης οικισμών Αιγιαλείας και οι πρόδρομες εργασίες της βορειοδυτικής επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης.

Προς έγκριση το νέο καταστατικό των ΕΛΠΕ

Την αλλαγή του καταστατικού σε εναρμόνιση με τις κοινοτικές οδηγίες για την εταιρική διακυβέρνηση ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του τη Μ. Πέμπτη. Το νέο καταστατικό θα εγκριθεί στη συνέχεια από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που ορίστηκε για την Πέμπτη 20 Μαΐου. Η αλλαγή του καταστατικού των ΕΛΠΕ τελεί στο πλαίσιο του νόμου 4706/2020, οι ρυθμίσεις του οποίου στοχεύουν στην ενίσχυση των δομών και διαδικασιών της εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών. 

Αναβλήθηκε η δίκη κατά μελών του Δ.Σ. της Neoset

Ενδεχομένως πριν από το καλοκαίρι να εκδικαστεί η ποινική δίωξη κατά μελών του διοικητικού συμβουλίου της πτωχευμένης Neoset για φερόμενη τέλεση απιστίας από κοινού εις βάρος της πτωχευμένης επιπλοβιομηχανίας, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Η υπόθεση είχε λάβει δικάσιμο για την 1η Μαρτίου, αλλά η εκδίκασή της αναβλήθηκε λόγω πανδημίας. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε εξαιτίας της συνέχισης της δραστηριότητας στην ελληνική αγορά της πτωχευμένης βιομηχανίας επίπλου μέσω της Furniture New Line ΕΠΕ που εμπορευόταν προϊόντα με τo σήμα Neoset. 

Μείωση εσόδων στη Forthnet 

Επιπτώσεις και στα μεγέθη της Forthnet προκάλεσε η πανδημία που κράτησε, για πολλούς μήνες κατά το 2020, τα καταστήματα εστίασης κλειστά. Η εταιρεία, εξαιρουμένου έκτακτου κέρδους 24,7 εκατ. ευρώ (καταχωρισμένο στα λοιπά έσοδα), εμφάνισε μειωμένο ενοποιημένο κύκλο εργασιών κατά 4,2%, στα 252 εκατ. ευρώ. Βασική αιτία αποτέλεσε η μείωση των εσόδων κατά 8%, στα 22,8 εκατ. ευρώ από εταιρικούς πελάτες (μπαρ, καφέ, ξενοδοχεία) Pay TV. Υποχώρηση, σε σχέση με το 2019, κατά 11%, στα 67,4 εκατ. ευρώ εμφάνισαν και τα έσοδα από πελάτες λιανικής της συνδρομητικής τηλεόρασης της Forthnet, με τα συμβόλαια αυτής της κατηγορίας να μειώνονται κατά 6,8%.

Αυξήθηκαν τον Μάρτιο οι τραπεζικές καταθέσεις

Νέα αύξηση κατά 1,7 δισ. ευρώ περίπου παρουσίασαν τον Μάρτιο οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στις εμπορικές τράπεζες, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος τους στα 164,7 δισ. ευρώ από 162,8 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου. Ειδικότερα οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 870 εκατ. ευρώ, αλλά όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ η αύξηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν στο ποσό αυτό δεν είχε συνυπολογιστεί η μείωση κατά 825 εκατ. ευρώ των καταθέσεων από την πλευρά των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικό της αυξημένης ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί μέσω των κυβερνητικών μέτρων στήριξης είναι το γεγονός ότι οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ και ανήλθαν στα τέλη Μαρτίου στα 32,3 δισ. ευρώ έναντι 30,6 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Την ίδια στιγμή αυξημένες κατά 793 εκατ. ευρώ ήταν και οι καταθέσεις των νοικοκυριών, ανεβάζοντας τα υπόλοιπα που διατηρούν στις εμπορικές τράπεζες στα 128,3 δισ. ευρώ έναντι 127,3 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή