Οι αναστολές για τον Μάιο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις ομάδες χωρίζονται πλέον οι επιχειρήσεις που μπορούν, με βάση τους ΚΑΔ τους, να εντάσσουν μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους σε αναστολή, κατά τον μήνα Μάιο. Η πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας άνοιξε χθες και θα παραμείνει ανοικτή έως την Τετάρτη 12/5/2021. Οι δηλώσεις μπορούν να αφορούν είτε όλο τον μήνα είτε μέρος αυτού. Σε κάθε περίπτωση, κατά το διάστημα αυτό θα δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, από 1/5/2021 έως και 12/5/2021. Οπως προκύπτει από ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τα κριτήρια επιλεξιμότητας του τζίρου και της υποχρεωτικής 4ωρης εργασίας την ημέρα ισχύουν μόνο για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στις πληττόμενες, και μάλιστα οι σχετικοί ΚΑΔ αναμένεται να είναι περιορισμένοι. Μόνο το κριτήριο της υποχρεωτικής 4ωρης εργασίας (τουλάχιστον 16 την εβδομάδα) ισχύει στις επιχειρήσεις του επισιτισμού, ενώ χωρίς κριτήρια επιλεξιμότητας θα μπορούν να κάνουν χρήση των αναστολών οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Συμφωνία για ανάπτυξη φωτοβολταϊκού έργου 65 MW

Η Masdar, από τις κορυφαίες εταιρείες ΑΠΕ παγκοσμίως, και η Taaleri Energia, εταιρεία ανάπτυξης αιολικών έργων και ηλιακών πάρκων συμφώνησαν στην ανάπτυξη ηλιακού φωτοβολταϊκού έργου 65 MW στην Ελλάδα. To έργο ανακοινώθηκε στην ψηφιακή τελετή υπογραφών, στην οποία παρευρέθησαν ο πρέσβης της Ελλάδος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Διονύσιος Ζώης και ο πρέσβης των ΗΑΕ στην Ελλάδα, Sulaiman Hamed Salem AlMazroui. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της Masdar στην ελληνική αγορά, η οποία θα υλοποιηθεί από την MTG με συνεταίρους την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και την Autohellas.

Παρατείνεται η διαβούλευση για τον κλάδο κατασκευών

Μέχρι τις 14 Μαΐου παρατείνεται η προθεσμία διαβούλευσης επί των απόψεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο πλαίσιο της κανονιστικής παρέμβασης στην οποία έχει προβεί η ανεξάρτητη αρχή στον κλάδο των κατασκευών. Κανονικά η προθεσμία για τη δημόσια διαβούλευση έληγε το Σάββατο 8 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι  στη δημόσια διαβούλευση μπορεί να λάβει μέρος οποιοδήποτε πρόσωπο, ανεξάρτητα από την επίκληση έννομου συμφέροντος. Η κατάθεση των απόψεων νομικού προσώπου που συμμετέχει στη διαβούλευση γίνεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό του. 

Για ποιους ισχύουν πιλοτικά τα self tests

Σε πιλοτική βάση θα εφαρμόζεται η διαδικασία διενέργειας self test στους εργαζομένους σε λιανεμπόριο, εστίαση, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, καθώς και σε σχολές οδηγών, από Δευτέρα 10 Μαΐου έως και Κυριακή 16 Μαΐου. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από την ερχόμενη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν μεν να προμηθεύονται τα δωρεάν self tests, όμως οι έλεγχοι που θα διενεργούνται από το ΣΕΠΕ θα καταλήγουν σε… πληροφορίες και συμβουλές και όχι σε πρόστιμα.

Στο μικροσκόπιο κάποιες παραχωρήσεις

Παρότι τα ΕΛΠΕ δεν έχουν επισήμως ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα ακολουθήσουν τον δρόμο άλλων πετρελαϊκών εταιρειών στον τομέα των υδρογονανθράκων, από την απάντηση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Ανδρέα Σιάμισιη σε σχετική ερώτηση χθες κατά την παρουσίαση του νέου στρατηγικού σχεδιασμού, εύκολα συνάγει κανείς ότι η εταιρεία σε κάποιες τουλάχιστον παραχωρήσεις έχει γυρίσει ήδη την πλάτη. «Εξετάζουμε τις δραστηριότητές μας στους υδρογονάνθρακες, ώστε να είμαστε στοχευμένοι και ταυτόχρονα να συνάδουν με το περιβαλλοντικό προφίλ μας», είπε ο κ. Σιάμισιης, προϊδεάζοντας για μερική αποεπένδυση. Τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν αυτή τη στιγμή σε 9 συνολικά παραχωρήσεις. Πληροφορίες φέρουν την εταιρεία να προχωράει σε έξοδο από τις χερσαίες παραχωρήσεις σε Αρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο και πιθανότητα και από την υποθαλάσσια του Πατραϊκού Κόλπου. Αντιθέτως, δεν φαίνεται να εξετάζεται επί του παρόντος τουλάχιστον από τις υποθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, όπως και στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή