Νέα έργα φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ

Νέα έργα φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέκταση στις χρήσεις του φυσικού αερίου με τεχνολογίες CNG και LNG φέρνει το νέο μπίζνες πλαν της ΔΕΠΑ. Η εταιρεία εγκαινίασε πρόσφατα την τροφοδοσία ενός υπερσύγχρονου θερμοκηπίου στη Δήμητρα Σερρών με μια μονάδα CNG, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και με άλλες βιομηχανίες για την κατασκευή ανάλογων μονάδων. Επιπλέον, η ΔΕΠΑ αναπτύσσει συστηματικά ένα πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων με CNG (FISIKON). Το τελευταίο διάστημα έχει προσθέσει 4 νέα πρατήρια στο δίκτυό της, ενώ 4 ακόμη κατασκευάζονται αυτή την περίοδο και υπό ανάπτυξη βρίσκονται άλλα 12 που θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2022. Η ΔΕΠΑ πρωτοστατεί και στη ναυτιλία, μέσω των προγραμμάτων POSEIDON MED II και BlueHUBS, στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας με LNG στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε συνεργασία εξάλλου με τον ΔΕΣΦΑ και τον Οργανισμό Λιμένων Πατρών αναπτύσσει μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας LNG bunkering στους χώρους του λιμένα.

Σε δημοπράτηση από τη ΔΕΗ αιολικό πάρκο στην Τήνο

Σε δημοπράτηση βγήκε από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες το έργο για τη μελέτη, αδειοδότηση, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός (1) αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 4,5 MW, αποτελούμενου από πέντε (5) ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος εκάστης 0,9 MW, στη θέση Μαμάδος της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ είναι 7,81 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 6,3 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου αλλά και η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθούν στις 7 Ιουνίου 2021.

Ενθαρρυντικά μηνύματα για το δεύτερο τρίμηνο

Kερδίζει έδαφος το σενάριο της σταδιακής ανάκαμψης από το δεύτερο τρίμηνο φέτος, υποστηρίζει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία».  Οι αναλυτές της τράπεζας κάνουν αναφορά στη σχετικά συγκρατημένη μείωση των λιανικών πωλήσεων τον Φεβρουάριο, επισημαίνοντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε νέους γύρους περιοριστικών μέτρων. Ενθαρρυντικά μηνύματα επισημαίνουν και κατά το δεύτερο τρίμηνο, κάνοντας αναφορά στον δείκτη PMI μεταποίησης, που ενισχύθηκε τον Απρίλιο, αλλά και στον δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ.

Διαγωνισμός 7,58 εκατ. για μεταφορά νερού 

Με τις Σπέτσες να αποτελούν ένα από τα λιγοστά νησιά χωρίς μονάδα αφαλάτωσης, ο δήμος πραγματοποιεί διαγωνισμό για την προμήθεια πόσιμου νερού με υδροφόρα πλωτά μέσα. Πρόκειται για τριετούς διάρκειας σύμβαση που διαθέτει δικαίωμα προαίρεσης δύο επιπλέον χρόνων και συνολικό προϋπολογισμού 7,58 εκατ. ευρώ. Η εκτιμώμενη ποσότητα μεταφοράς πόσιμου νερού ανέρχεται σε 1.800.000 κυβικά μέτρα για τους 36 μήνες και συνολικά σε 3.000.000,00 κ.μ., εφόσον ενεργοποιηθεί η προαίρεση. Να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα των εταιρειών που μεταφέρουν το πόσιμο νερό σε άνυδρα νησιά, περιορίστηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της δημιουργίας μονάδων αφαλάτωσης.

Παράταση έως 31 Μαΐου για τα 17 σχολεία ΣΔΙΤ

Παράταση μέχρι την 31η Μαΐου έλαβε η εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την κατασκευή 17 σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία (16 στη Θεσσαλονίκη και ένα μουσικό σχολείο στην πόλη της Κατερίνης). Πρόκειται για ένα έργο που προωθείται μέσω ΣΔΙΤ, με τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό να εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 160 εκατ. ευρώ. Ο ιδιώτης που θα πλειοδοτήσει αναμένεται να αναλάβει την εκμετάλλευση των ακινήτων για περίοδο 25 ετών, πλέον δύο ετών που είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής. Εκτιμάται ότι στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας. Το ενδιαφέρον είναι τόσο κατασκευαστικό όσο κι επενδυτικό, καθώς όπως έδειξε ανάλογη σύμβαση ΣΔΙΤ σχολικών κτιρίων, είναι εφικτή η μεταπώληση σε πιθανούς επενδυτές. Συγκεκριμένα, η «Αβαξ» είχε πουλήσει τη σχετική σύμβαση στη σουηδική Sterner Stenhus αντί 8,8 εκατ. ευρώ. Σήμερα, τα ακίνητα βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Premia Properties. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή