Στήριξη μετόχων στην ΑΜΚ της Aegean

Στήριξη μετόχων στην ΑΜΚ της Aegean

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύνολο των δικαιωμάτων προτίμησης που τους αντιστοιχούν προτίθενται να ασκήσουν στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, οι βασικοί μέτοχοι της Aegean, ο όμιλος Βασιλάκη, οι Π. και Θ. Λασκαρίδης και ο Αχ. Κωνσταντακόπουλος. Αντίστοιχα θα πράξουν και τα άλλα δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου, Αναστ. Δαυίδ και Χρ.Ιωάννου που διαθέτουν, καθένας, ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 1%. Ως σχέση ανταλλαγής στην ΑΜΚ, που πραγματοποιείται με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, έχουν οριστεί 0,26 νέες μετοχές για καθεμία παλιά μετοχή, με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να ορίζεται σε 3,20 ευρώ (ανά μετοχή). Η άντληση κεφαλαίων, ύψους 60 εκατ. ευρώ, αποτελεί προϋπόθεση για να καταβληθεί στην αεροπορική η προβλεπόμενη, βάσει νομοθεσίας, κρατική ενίσχυση ύψους έως 120 εκατ. ευρώ με στόχο τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης.

Το ερώτημα Τσακαλώτου για τo ενιαίο νόμισμα 

To ενιαίο νόμισμα δεν είναι συμβατό με τις οικονομίες που έχουν αποκλίσεις, όπως της Ευρώπης, υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. 

Οπως εξήγησε, οι διαφορές μεταξύ βορρά και νότου παραμένουν. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι αλλαγές που συντελούνται αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορέσουν να εξομαλύνουν τις διαφορές, είπε.  Οπως φαίνεται, η τάση αμφισβήτησης του ενιαίου νομίσματος, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, παραμένει προσφιλής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ομόλογο με αρνητική απόδοση από τον ΟΤΕ

Δύο ομόλογα 150 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ λήξεως Νοεμβρίου 2021 και Μαΐου 2028, αντιστοίχως, εξέδωσε η θυγατρική του ΟΤΕ με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ΟΤΕ plc. Τα δύο ομόλογα αναλήφθηκαν πλήρως από την Deutsche Telekom AG, ενώ, αυτό που είναι ύψους 150 εκατ. ευρώ και διαθέτει επιτόκιο -0,237%, αποτελεί το πρώτο ομόλογο με αρνητική απόδοση στην ιστορία του ομίλου ΟΤΕ. Το δεύτερο ομόλογο έχει απόδοση 0,627%.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο Φόρουμ των Δελφών

Μια ανθρώπινη ερώτηση δέχθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ESM,  Κλάους Ρέγκλινγκ, στο Φόρουμ των Δελφών. «Πώς αισθάνεστε, όταν έρχεστε στην Ελλάδα;», τον ρώτησε ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης, θέλοντας να μάθει αν η πικρή ατμόσφαιρα των μνημονίων επιβιώνει. «Αισθάνομαι άνετα», απάντησε ο Γερμανός τεχνοκράτης. Πρόσθεσε, πάντως, ότι αντιλαμβάνεται πως κάποια τμήματα του πληθυσμού διατηρούν πικρίες, καθώς πλήρωσαν βαρύ τίμημα. Υπάρχουν όμως και αυτοί, είπε, που αξιολογούν θετικά τη συνεισφορά του ESM. Ο κ. Ρέγκλινγκ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, αλλά και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μίλησε κατ’ επανάληψη στο Φόρουμ. Λογικό, αν σκεφθεί κανείς ότι ο ΕSM κατέχει το 55% του ελληνικού χρέους.

Φοβούνται καθυστερήσεις

Τις ανησυχίες τους για την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης, σε ό,τι αφορά το σκέλος των υποδομών, εκφράζουν οι ηγεσίες των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας. Τουλάχιστον, αυτό εισπράττει κανείς, όταν ο κ. Γ. Περιστέρης, επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σημειώνει ότι «απαιτούνται νομικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις». Το μήνυμα απευθύνθηκε προς την κυβέρνηση στο πλαίσιο της παρουσίας του κ. Περιστέρη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Μάλιστα, ο κ. Περιστέρης πρότεινε και συγκεκριμένες λύσεις, όπως για παράδειγμα «να τίθενται συγκεκριμένες προθεσμίες στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να παρέχουν εγκαίρως τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις». Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιδιώκει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, έχοντας ήδη επωφεληθεί, καθώς πρόκειται να κατασκευάσει τον οδικό άξονα Τρίκαλα-Εγνατία Οδός, με κεφάλαια που θα προέλθουν από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή