Το 20% εγκατέλειψε την κούρσα των ΑΠΕ

Το 20% εγκατέλειψε την κούρσα των ΑΠΕ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «κούρσα» των ΑΠΕ εγκατέλειψε το 20% των ενδιαφερόμενων επενδυτών που υπέβαλαν αιτήσεις στη ΡΑΕ στον κύκλο του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν έφτασε η στιγμή της καταβολής του σχετικού τέλους για να λάβουν τη βεβαίωση παραγωγού. Το ποσοστό δεν εξέπληξε το επιτελείο της ΡΑΕ και την αγορά, η οποία είχε προεξοφλήσει από την αρχή ότι ένα μέρος των… επενδυτών απλώς «είδε φως και μπήκε» όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.  Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, σε σύνολο 1.865 αιτήσεων που υποβλήθηκαν στον κύκλο Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεύοντας συνολική ισχύ περίπου 45 GW, 1.544 αιτήσεις συνολικής ισχύος 34.4 GW, πληρούσαν τα κριτήρια, προεγκρίθηκαν και οι επενδυτές κλήθηκαν προς πληρωμή του τέλους της έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού. Το υπόλοιπο των αιτήσεων, περίπου 10 GW, κατά κύριο λόγο αντιμετωπίζει προβλήματα επικαλύψεων γης. Από το «ταμείο» της ΡΑΕ πέρασε τελικά περίπου το 80% των επενδυτών από το σύνολο των εγκεκριμένων που αντιστοιχεί σε ισχύ 27,04 GW σε σύνολο εγκεκριμένης ισχύος 35 GW. 

Eνα self test την εβδομάδα στον ιδιωτικό τομέα

Σε διευκρινίσεις προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με το θέμα του υποχρεωτικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου των μισθωτών. Ετσι, για την τρέχουσα εβδομάδα, απαιτείται ένα υποχρεωτικό self test, το οποίο μπορούν να προμηθευτούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα σε λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, σχολές οδηγών, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, φορείς εκπαίδευσης, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, τουρισμό, καθώς και οι ωφελούμενοι των Κοινωφελών Προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε δήμους και Περιφέρειες, από τα φαρμακεία.

Μεταγραφή στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Μεταγραφή από το εξωτερικό για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων που ενέταξε στο διοικητικό της συμβούλιο ως μέλος και μη εκτελεστική αντιπρόεδρο, την Isabelle Bébéar, που είναι διευθύντρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων της γαλλικής δημόσιας επενδυτικής τράπεζας Bpifrance. Η Isabelle Bébéar έχει εξειδίκευση στη χρηματοδότηση των ΜμΕ, καθώς έχει διατελέσει στο παρελθόν επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης ΜμΕ σε funds και Venture Capital στη Γαλλία και άλλες μεσογειακές χώρες.

Υποσταθμός υψηλής τάσης στην Τήνο

Την εντατικοποίηση της συνεργασίας τους με σκοπό την κατασκευή υποσταθμού υψηλής τάσης (150 kV) στην Τήνο που θα διασφαλίσει μεγαλύτερη ενεργειακή σταθερότητα και επάρκεια στο νησί ανακοίνωσαν ο ΑΔΜΗΕ και ο Δήμος Τήνου. Το έργο, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2024. Ο ΑΔΜΗΕ έχει λάβει ήδη τη θετική γνωμοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις λοιπές  διαδικασίες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2022. Παράλληλα, με την κατασκευή του υποσταθμού, θα κατασκευάζεται και η καλωδιακή γραμμή μήκους 2 χλμ., η οποία θα είναι υπόγεια σε όλο το μήκος της επί του νησιού.

Η βελτίωση και οι προκλήσεις

Οι κεφαλαιακές θέσεις των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκαν το 2020, χάρη και στα έκτακτα μέτρα στήριξης, ωστόσο παρά τους ελκυστικούς όρους, οι τιτλοποιήσεις μέσω του «Ηρακλή» εξακολουθούν να έρχονται με σημαντικό κεφαλαιακό κόστος για τον κλάδο λόγω της τιμής μεταφοράς, όπως σημειώνει η JP Morgan. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις και κυρίως το ύψος της αναβαλλόμενης φορολογίας στους ισολογισμούς τους, το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την ποιότητα αλλά και το επίπεδο των κεφαλαίων τους. Ετσι, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η περίοδος μείωσης του ρίσκου στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών το 2021-22 θα αποτελέσει ένα τεστ των κεφαλαιακών τους θέσεων. Ωστόσο, έχουν ένα πολύ σημαντικό «όπλο», αυτό της εξόδου στις αγορές, το οποίο και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν προχωρώντας για πρώτη φορά και σε έκδοση τίτλων πρόσθετου κεφαλαίου της κατηγορίας 1 (AT1).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή