Αντέχουν στις αυξήσεις κόστους δανεισμού

Αντέχουν στις αυξήσεις κόστους δανεισμού

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αντοχές των οικονομιών στις αυξήσεις του κόστους δανεισμού τους εξετάζει η S&P, καταλήγοντας πως οι περισσότερες οικονομίες αντέχουν ακόμα και μία αύξηση κατά 300 μονάδες βάσης. Ο οίκος επισημαίνει πως οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό παγκοσμίως είναι υπερβολικές, ενώ μία ελεγχόμενη αναθέρμανση της οικονομίας αποτελεί μία θετική εξέλιξη. Οπως τονίζει, ωστόσο, παρακολουθεί στενά τις αυξήσεις που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς το τελευταίο διάστημα και κοιτά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν πιθανές περαιτέρω αυξήσεις τους, στα δημόσια οικονομικά. 

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σε περίπτωση αύξησης κατά 100 μονάδες βάσης στο κόστος δανεισμού, οι δαπάνες της χώρας για τόκους θα κινηθούν στο 2,8% του ΑΕΠ το 2021-2023, ενώ μία αύξηση κατά 300 μ.β. θα αυξήσει τις δαπάνες ελάχιστα, οι οποίες θα κινηθούν μάλιστα χαμηλότερα από το επίπεδο του 2019 που ήταν στο 3,4% του ΑΕΠ. 

Μετά την Ευρώπη σειρά παίρνει το ΔΝΤ

Μετά τη 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση ενισχυμένης εποπτείας των ευρωπαϊκών θεσμών, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τετάρτη 2 Ιουνίου, θα πάρει σειρά το ΔΝΤ, με τις δικές του εκθέσεις: αυτήν που προβλέπεται στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, καθώς και αυτήν του λεγόμενου άρθρου 4 του καταστατικού του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο εκθέσεις θα βγουν μαζί στα μέσα Ιουλίου. Τις προηγούμενες μέρες έγιναν συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, στις οποίες προχθές πήραν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργίας και Εργασίας Κ. Χατζηδάκης.

Αδεια online παιχνιδιών εξασφάλισε ο ΟΠΑΠ

Αδειες διεξαγωγής τυχερών διαδικτυακών παιγνίων χορήγησε, χθες, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στον ΟΠΑΠ και τη Stoiximan. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι δύο εταιρείες κατέβαλαν το σύνολο του απαιτούμενου ποσού για την απόκτηση των αδειών τύπου Α (διαδικτυακό στοίχημα) και τύπου Β για τα online τυχερά παίγνια (πόκερ, μπλακ τζακ κ.τ.λ.) που συνοδεύονται με τίμημα 3 εκατ. και 2 εκατ. αντιστοίχως. Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο η συνεισφορά των διαδικτυακών δραστηριοτήτων στα μεγέθη του ΟΠΑΠ κατέγραψε ρεκόρ στα 122 εκατ. 

Το καμπανάκι του Χ.Α. χτύπησε ο Τζ. Πάιατ

Τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ υποδέχθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με αφορμή το επικείμενο 10th Greek Investment Forum της Νέας Υόρκης που συνδιοργανώνουν το Χ.Α. και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο Αθηνών στις 8-11 Ιουνίου. Ο κ. Πάιατ κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. «Η πρεσβεία και εγώ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να διευκολύνουμε ευκαιρίες στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Πάιατ.

Και άλλες πρώτες ύλες σε ανατίμηση 

Νέα άνοδος στις τιμές του χοιρινού και της γαλοπούλας παρατηρείται κατά τους πρώτους μήνες του 2021, μετά το διάλειμμα μείωσης τιμών που έγινε το 2020 και ύστερα από το ράλι ανόδου του 2019. Το παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες η κ. Αγγελική Οικονόμου, διευθύνουσα σύμβουλος της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας», στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης μετόχων που πραγματοποιήθηκε χθες. Αν και η ίδια ανέφερε ότι πολιτική της εταιρείας είναι να διατηρεί τις αναγραφόμενες τιμές χαμηλότερα από τον ευρύτερο ανταγωνισμό του κλάδου, η αύξηση των τιμών του χοιρινού και της γαλοπούλας είναι ένα ακόμη στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αναμένονται ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων. Το δυστύχημα είναι πως δεν πρόκειται για τις μόνες πρώτες ύλες που βρίσκονται σε τροχιά αυξήσεων, ούτε για τους μοναδικούς παράγοντες κόστους που πιέζουν τις τιμές προς τα πάνω. Προστίθενται στην αύξηση των τιμών καλαμποκιού, της ξυλείας και επομένως χαρτιού, του πλαστικού κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή