Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008 το ελληνικό spread

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008 το ελληνικό spread

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και τα δύο sell-off που «χτύπησαν» την αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης από τις αρχές του 2021 έχουν ασκήσει ανοδικές πιέσεις (και) στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο έχουν οδηγήσει και σε μείωση του «χάσματος» μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, δηλαδή του spread. Αυτό συνέβη λόγω του ότι η άνοδος των ελληνικών αποδόσεων το τελευταίο διάστημα ήταν μικρότερη σε σχέση με αυτή των γερμανικών, οδηγώντας έτσι σε σημαντική συρρίκνωση του spread το οποίο στη 10ετία διαμορφώνεται πλέον στις 102 μονάδες βάσης, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί από το 2008. Τα spreads αποτελούν έναν καλύτερο «δείκτη» για το στάτους των ομολόγων, καθώς ουσιαστικά δείχνουν πώς αξιολογούν οι επενδυτές το χρέος μιας χώρας και το σχετικό ρίσκο έναντι άλλων χωρών, και εν προκειμένω της «ασφαλούς» Γερμανίας. Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας κινείται άνω του 200%, ωστόσο το προφίλ του ελληνικού χρέους –δομή, μακρά διάρκεια, χαμηλά επιτόκια– θεωρείται απόλυτα ευνοϊκό από την αγορά, δείχνοντας πως παραμένει βιώσιμο τη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα χάρη και στα υψηλά ταμειακά της διαθέσιμα αλλά και με… αέρα από την ΕΚΤ, δεν έχει κανέναν χρηματοδοτικό κίνδυνο.

Το πρόστιμο στον ΑΔΜΗΕ και το μήνυμα στους Διαχειριστές

Διευκρινίσεις για την επιβολή προστίμου στον ΑΔΜΗΕ αλλά και νέα μηνύματα συμμόρφωσης προς τους Διαχειριστές έστειλε η ΡΑΕ με αφορμή της αντιδράσεις που προκάλεσε στην αγορά. Η ΡΑΕ έχει αποφασίσει την επιβολή προστίμου ύψους 5 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Δυτικού Διαδρόμου, της γραμμής δηλαδή των 400 kV για τη διασύνδεση του Συστήματος Πελοποννήσου με την Αττική. Το έργο έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ κρίσιμης σημασίας για το ηλεκτρικό σύστημα της Πελοποννήσου, ενώ με τη μη ολοκλήρωσή του έχουν συνδεθεί από τις αρμόδιες αρχές και οι στρεβλώσεις κατά την εφαρμογή του target model που εκτόξευσαν στα ύψη τις τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά. Η ΡΑΕ με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν μετά ενδελεχή διερεύνηση, είναι πλήρως τεκμηριωμένες και στέρεα αιτιολογημένες. Αντικείμενο της απόφασης, σημειώνει, αποτέλεσε η παραβίαση υποχρεώσεων που συναρτώνται με την ανάπτυξη του Συστήματος, για λόγους ευστάθειας, ασφάλειας εφοδιασμού, άρσης κατάστασης συμφόρησης και στήριξης της διείσδυσης των ΑΠΕ. Κλείνει δε την ανακοίνωσή της με ένα αυστηρό μήνυμα προς τους Διαχειριστές, που όπως σημειώνει «ασκούν μονοπωλιακές δραστηριότητες εγγυημένης κερδοφορίας…», να επικεντρωθούν στην άσκηση των καθηκόντων τους…

«Πονοκέφαλος» οι αυξήσεις

Οι ανατροπές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζουν να εκτοξεύουν τις τιμές των υλικών κατασκευής, «πονοκεφαλιάζοντας» όχι μόνο τους εργολήπτες δημόσιων έργων που αίφνης «μπαίνουν μέσα» στις συμβάσεις τις οποίες έχουν αναλάβει, αλλά και τους εργολάβους οικοδομών, που διαπιστώνουν ότι θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν με τους οικοπεδούχους τα ποσοστά της αντιπαροχής, αν θέλουν να έχουν κάποιο κέρδος από το ακίνητο που σκοπεύουν να ανεγείρουν. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το κόστος κατασκευής νέων κατοικιών αυξήθηκε κατά 2% τον φετινό Απρίλιο, έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Στην πράξη, οι αυξήσεις είναι πολλαπλάσιες, ιδίως σε προϊόντα σιδήρου, χαλκού και πλαστικού. Ο προβληματισμός είναι τέτοιος που δεν αποκλείεται ορισμένες εταιρείες να καθυστερήσουν την έναρξη νέων οικοδομών, έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά, κάτι όμως που αναμένεται προς το τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή