«Μονάδα Ωρίμανσης» στο ΤΑΙΠΕΔ για τα έργα

«Μονάδα Ωρίμανσης» στο ΤΑΙΠΕΔ για τα έργα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο μέσον επιστρατεύει η κυβέρνηση για να επισπεύσει τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης – και όχι μόνον. Με τροπολογία συστήνει στο ΤΑΙΠΕΔ μια ειδική Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, με αντικείμενο, όπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, την προετοιμασία και την ωρίμανση έργων που εντάσσονται στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας», συμπεριλαμβανομένων και όσων σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου ο ρόλος διευρύνεται με τον τρόπο αυτό, θα υπογράφει σύμβαση με τον δικαιούχο του προγράμματος και θα αμείβεται για τις υπηρεσίες ωρίμανσης που θα αναλαμβάνει. Ειδικά για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, θα υπογραφεί σύμβαση με τον υπουργό Οικονομικών και θα προκαταβληθεί στο ΤΑΙΠΕΔ αμοιβή μέχρι 10 εκατ. ευρώ, ενώ θα γίνεται συμψηφισμός εκ των υστέρων με τους δικαιούχους. Για να δούμε αν όλα αυτά θα βοηθήσουν να μη χαθούν οι πολύτιμοι ευρωπαϊκοί πόροι.

100 δισ. ευρώ θα αντλήσει από τις αγορές η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. σχεδιάζει να αντλήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές μέσω της έκδοσης ομολόγων (η πρώτη αναμένεται εντός του Ιουνίου) για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα ποσά αυτά θα συμπληρωθούν από «δεκάδες δισεκατομμύρια ακόμα» σε βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια, η έκδοση των οποίων θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που η Ε.Ε. δανείζεται σε αυτήν την κλίμακα και μάλιστα με μεγάλο μέρος των πόρων που θα σηκώσει να προορίζονται για επιχορηγήσεις.

Η «Αβαξ» διαψεύδει ότι εξετάζει νέα ΑΜΚ

Σε διάψευση πληροφοριών, που ανέφεραν ότι εξετάζεται η πραγματοποίηση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, προχώρησε χθες η διοίκηση της «Αβαξ». Η κατασκευαστική προχώρησε μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «διαψεύδει κατηγορηματικά τα σχετικά δημοσιεύματα». Η εταιρεία ολοκλήρωσε τον περυσινό Φεβρουάριο αύξηση κεφαλαίου κατά το ποσό των 20 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων. Μέσω αυτής, κεφαλαιοποιήθηκαν ζημίες προηγούμενων ετών και ταυτόχρονα ενισχύθηκε το ποσοστό της οικογένειας Ιωάννου στην ελληνική εισηγμένη.

Πανευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παρουσιάσει σήμερα τα σχέδια ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού πορτοφολιού για πληρωμές και αποθήκευση δημόσιων εγγράφων, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Η ψηφιακή εφαρμογή θα επιτρέπει στους πολίτες της Ε.Ε. να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, να πληρώνουν λογαριασμούς κοινής ωφελείας, μεταξύ άλλων, ενώ θα αποθηκεύει με ασφάλεια στοιχεία πληρωμών και κωδικούς πρόσβασης. Η εφαρμογή, η οποία θα ξεκλειδώνει με δακτυλικό αποτύπωμα ή σκανάρισμα του αμφιβληστροειδούς, καθώς και με άλλες μεθόδους, θα λειτουργεί επίσης ως ασφαλές ψηφιακό «χρηματοκιβώτιο» για την αποθήκευση εγγράφων όπως το δίπλωμα οδήγησης.

Προσωρινό «φαινόμενο» ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Μάιο εξέπληξε τις αγορές, αγγίζοντας το 2% και ξεπερνώντας έτσι τον στόχο της ΕΚΤ του «κοντά αλλά κάτω του 2%», ωστόσο η HSBC, όπως και οι διεθνείς οίκοι γενικότερα, εκτιμά πως πρόκειται για ένα προσωρινό «φαινόμενο». Καθώς οι περιορισμοί αρχίζουν σταδιακά να αίρονται το καλοκαίρι, θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για το πού κινούνται οι «πραγματικές» τιμές στους τομείς που επηρεάστηκαν  περισσότερο από τους περιορισμούς, όπως σημειώνει. Η αύξηση της ζήτησης σε ορισμένους κλάδους (ειδικά στα αγαθά διαρκείας) και οι παράγοντες αύξησης του κόστους, όπως αποδείχθηκε στους δείκτες PMI, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, αλλά ο αντίκτυπός τους θα είναι προσωρινός. Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC αναμένει πως η ΕΚΤ θα «αγνοήσει« αυτή την προσωρινή άνοδο του πληθωρισμού και έτσι θα διατηρήσει τον υψηλότερο ρυθμό αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP για ένα ακόμη τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή