Ο λογαριασμός για το 2023

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποια προειδοποιητικά καμπανάκια θέλησε να χτυπήσει χθες ο πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κορλίρας, με αφορμή τη δημοσίευση της εαρινής έκθεσης του Συμβουλίου, εκτιμώντας μεταξύ άλλων ότι θα χρειαστεί νέα ρύθμιση χρέους. Ετσι, λοιπόν, ενώ προέβλεψε ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά, με επιστροφή σε θετικό ρυθμό μεγέθυνσης και σε συνθήκες «περίπου κανονικότητας», έσπευσε να προσθέσει ότι η ελληνική οικονομία παραμένει δέσμια των διαρθρωτικών της προβλημάτων, της χαμηλής εξωστρέφειας, του μεγάλου επενδυτικού κενού και του δημοσίου χρέους, το οποίο «αν και εκτιμάται ως διαχειρίσιμο, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την αποκλιμάκωσή του». Πρόσθεσε ότι μόλις λήξουν το δίχτυ προστασίας της ΕΚΤ και η ρήτρα εξαίρεσης από τον κανόνα δημοσιονομικής σταθερότητας, κάποια στιγμή, στο τέλος του 2022 «θα μας έρθει ο λογαριασμός για το 2023». 

Χαμηλή η ζήτηση για τα γερμανικά ομόλογα

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2020 διαμορφώθηκε η ζήτηση των επενδυτών κατά τη χθεσινή έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου από τη Γερμανία, με λήξη τον Απρίλιο του 2026. Συγκεκριμένα, η Γερμανία άντλησε 3,317 δισ. ευρώ με τις προσφορές να διαμορφώνονται στα 4,015 δισ. ευρώ, και έτσι ο δείκτης κάλυψης «έκλεισε» στο 1,21 μόλις, και κάτω από τον μέσον όρο των τελευταίων 5 ετών. Η απόδοση του νέου γερμανικού 5ετούς τίτλου διαμορφώθηκε στο -0,57% έναντι -0,61% που ήταν η απόδοση σε αντίστοιχη έκδοση τον προηγούμενο μήνα.

Νέες άδειες παραγωγής για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έλαβε χθες οκτώ άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, συνολικής ισχύος 950 MW. Ετσι, ο όμιλος ΔΕΗ αυξάνει το είδος των τεχνολογιών για τις οποίες διαθέτει άδεια παραγωγής, έχοντας πλέον ένα μεγάλο και πλούσιο χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη. Ο όμιλος θεωρεί ότι οι μονάδες αποθήκευσης θα είναι απαραίτητες στο νέο ενεργειακό μείγμα που προγραμματίζεται και δίνει μεγάλη προσοχή ώστε να επενδύσει σε αυτές. 

Προσλήψεις στις αεροπορικές

Φανερώνει, ίσως, τη σταδιακή ανάκαμψη του ταξιδιού με αεροπλάνο, αλλά, σε κάθε περίπτωση, είναι μία ένδειξη της προσπάθειας των αεροπορικών για επιστροφή στην κανονικότητα. Ο λόγος για τις προσλήψεις πληρώματος καμπίνας που πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο η Crewlink, η οποία αποτελεί τον επίσημο συνεργάτη εύρεσης προσωπικού του ομίλου Ryanair και των συνδεδεμένων με αυτήν αεροπορικών Buzz, Lauda Europe και Malta Air. Η εταιρεία, που αναζητεί προσωπικό και από την Ελλάδα, υπόσχεται υψηλούς μισθούς και μπόνους πωλήσεων προϊόντων που θα πρέπει να πραγματοποιεί, «στον αέρα», το πλήρωμα του ιρλανδικού αερομεταφορέα.

Η Κίνα χαρίζει ψηφιακά γουάν

Λοταρία για την προώθηση του ψηφιακού γουάν θα διεξαγάγει η Κίνα στο Πεκίνο αυτόν τον μήνα, μοιράζοντας δωρεάν ψηφιακά πορτοφόλια στους πολίτες. Συνολικά θα υπάρξουν 200.000 νικητές, οι οποίοι θα λάβουν 200 ψηφιακά γουάν ο καθένας, όπως αναφέρει το Reuters. Οι τυχεροί θα πρέπει να έχουν πρώτα κατεβάσει μία σχετική εφαρμογή για να ξοδέψουν τα χρήματα σε επιλεγμένα καταστήματα της πρωτεύουσας. Η Κίνα πρωτοστατεί στην παγκόσμια κούρσα των ψηφιακών νομισμάτων που εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες και έχει ήδη πραγματοποιήσει διάφορες δοκιμές σε μεγάλες πόλεις, με εκείνη που έγινε στη Σενζέν τον Ιανουάριο να χαρίζει σε πολίτες συνολικά 20 εκατομμύρια γουάν. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει στόχο να γίνει η πρώτη κεντρική τράπεζα διεθνώς που εκδίδει ψηφιακό νόμισμα, σε μια προσπάθεια να διεθνοποιήσει το γουάν και να μειώσει την εξάρτηση από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα όπου κυριαρχεί το δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή