Λίγες οι αιτήσεις για φθηνότερο ρεύμα

Λίγες οι αιτήσεις για φθηνότερο ρεύμα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας μάλλον πολύ περιορισμένος αριθμός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αξιοποίησε το παράθυρο ευκαιρίας για χαμηλότερο κόστος ρεύματος που άνοιξε το ΥΠΕΝ μέσω της δυνατότητας μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019, 2020 και 2021. Η δυνατότητα δόθηκε με ειδική ρύθμιση προκειμένου να εξαιρεθούν εταιρείες του τουριστικού κλάδου, ενεργοβόρες βιομηχανίες και αγρότες από την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στα 17 ευρώ/MWh έναντι 9,01 και 2,55 ευρώ/MWh αντίστοιχα, με τις οποίες θα επιβαρύνονταν αναδρομικά. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων που άνοιξε ο ΔΑΠΕΕΠ στις 24 Mαΐου έκλεισε χθες και, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχαν 260 εταιρείες από τον τουριστικό κλάδο και 75 ενεργοβόρες βιομηχανίες. Αν και ο αριθμός των δικαιούχων δεν έχει αποσαφηνιστεί, η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στους αρμόδιους φορείς είναι ότι η συμμετοχή του τουριστικού κλάδου είναι περιορισμένη. Με αγωνία αναμένεται η συμμετοχή των αγροτών για τους οποίους η πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 24 Ιουνίου.

Παράταση της διαβούλευσης για ευρυζωνική πρόσβαση

Μέχρι τις 2 Ιουλίου παρέτεινε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) τη διαβούλευση με τους παρόχους για τον προσδιορισμό του περιεχομένου καθολικής υπηρεσίας. Η Αρχή έχει προτείνει η ελάχιστη ταχύτητα (καθολικής) υπηρεσίας επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης να είναι για download 10 Mbps σε ονομαστικούς όρους ή 4 Mbps σε πραγματικούς όρους και για upload 1 Mbps. Επίσης, η ΕΕΤΤ έχει προτείνει στους παρόχους, στο πλαίσιο της καθολικής υπηρεσίας, να διαθέτουν υποχρεωτικά γεωγραφικά εξομοιωμένα τιμολόγια, των οποίων η αξία να μην υπερβαίνει τα 28 ευρώ.

Σε νέες προθεσμίες η δόση για ενεργή ρύθμιση οφειλών

Παράταση έως το τέλος Ιουνίου δίνεται και από τον e-ΕΦΚΑ σε επιχειρήσεις ή εργοδότες που έχουν ενεργή ρύθμιση οφειλών, ώστε να καταβάλουν την επόμενη δόση τους. Πρόκειται για μέτρο που σχετίζεται με την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας. Προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων είχε ληφθεί σχετική απόφαση από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και έτσι τυχόν δόσεις που ήταν απαιτητές έως 31 Μαΐου παρατάθηκαν για ένα μήνα, με νεότερη καταληκτική ημερομηνία την 30ή Ιουνίου.

Στο τραπέζι κλιματική αλλαγή πληθωρισμός

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πραγματοποιήσουν τριήμερο συσκέψεων στη Φρανκφούρτη την επόμενη εβδομάδα (18-20 Ιουνίου), με στόχο να συζητήσουν και ενδεχομένως να επιλύσουν βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την «Επανεξέταση Στρατηγικής» της κεντρικής τράπεζας, όπως μετέδωσε το Reuters. H επανεξέταση, που ξεκίνησε πέρυσι αλλά είχε ανασταλεί για μεγάλο μέρος του 2020, θα επαναπροσδιορίσει τον στόχο πληθωρισμού της τράπεζας και θα μπορούσε να καθορίσει νέους ρόλους για την ΕΚΤ στην προώθηση της ισότητας και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η πρώτη αυτή συνδιάσκεψη στοχεύει να σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αν και δεν αναμένεται να προκύψουν τελικές αποφάσεις.

Πάει για Σεπτέμβριο η πώληση της ΛΑΡΚΟ

Απομακρύνεται ο στόχος ολοκλήρωσης των δύο δίδυμων διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ στις αρχές του καλοκαιριού και μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, αναμένεται να δοθεί νέα παράταση στην ειδική διαχείριση με νομοθετική ρύθμιση. Οι δύο διαγωνιστικές διαδικασίες (ΤΑΙΠΕΔ και ειδικού διαχειριστή) οδηγούνται σε παράταση, καθώς το VDR για τον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή που αφορά την ιδιωτική περιουσία της νικελοβιομηχανίας άνοιξε μόλις την περασμένη εβδομάδα και έχουν ήδη υποβληθεί από τους υποψήφιους μνηστήρες περί τις 50 ερωτήσεις, οι οποίες αφορούν τη λειτουργία, τον εξοπλισμό, τους κινδύνους και διάφορα τεχνικά ζητήματα που θα πρέπει να απαντηθούν. Το αντίστοιχο VDR για τον «δίδυμο» διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη δημόσια περιουσία της ΛΑΡΚΟ είχε ανοίξει από τις 29 Απριλίου. Επιπλέον, εκκρεμεί η έκδοση υπουργικής απόφασης του ΥΠΕΝ, η οποία θα ρυθμίζει κρίσιμα για τους επενδυτές περιβαλλοντικά ζητήματα από τη λειτουργία του εργοστασίου της Λάρυμνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή