Μας πληρώνουν… για να μας δανείσουν

Μας πληρώνουν… για να μας δανείσουν

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρνητικά επίπεδα έχει «γυρίσει» από την περασμένη Παρασκευή η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, λήξης Φεβρουαρίου 2026, το οποίο εκδόθηκε τον Μάιο, και διαμορφώνεται στα ιστορικά χαμηλά του -0,010%. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να… πληρώσουν την Ελλάδα για να τη δανείσουν σε ορίζοντα 5ετίας, ενώ αρνητικές παραμένουν οι αποδόσεις στα 4ετή, 3ετή και 2ετή ελληνικά ομόλογα επίσης. Πλέον, το ιταλικό 5ετές ομόλογο αποτελεί τον μόνο τίτλο 5ετούς διάρκειας στην περιοχή της Ευρωζώνης που έχει θετική απόδοση. Το ισχυρό ράλι που έχουν σημειώσει τα ελληνικά ομόλογα όλων των διαρκειών τις τελευταίες ημέρες οφείλεται στην εξάλειψη των σεναρίων περί μείωσης του ρυθμού αγορών της ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα PEPP, το γνωστό tapering, με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει για ακόμη ένα τρίμηνο τον σημαντικά αυξημένο ρυθμό των αγορών.

Προχωρούν οι διαδικασίες για το κυβερνητικό πάρκο

Στην έναρξη της διαδικασίας σύνταξης ειδικού πολεοδομικού σχεδίου στην περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ για τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου προχώρησε με απόφασή του ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς. Η εκπόνηση ΕΠΣ είναι ένα από τα απαιτούμενα βήματα προκειμένου το σχέδιο για τη μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων στους χώρους της πρώην βιομηχανίας στον Δήμο Υμηττού να βρεθεί πιο κοντά στη γραμμή εκκίνησης. Στην έκταση της ΠΥΡΚΑΛ βρίσκονται 91 κτίρια, εκ των οποίων θα κατεδαφιστούν τα 66, θα διατηρηθούν 25, θα ανεγερθούν επτά νέα κτίρια και θα γίνουν προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια.

Υπέγραψαν νέα διετή σύμβαση στον επισιτισμό

Σταθεροί, για άλλα δύο χρόνια, παραμένουν οι μισθοί των εργαζομένων σε όλα τα καταστήματα επισιτισμού και τουρισμού, ενώ διατηρείται και η πρόβλεψη για μισθό της τάξης των 674,24 ευρώ στους διανομείς – delivery. Η ΓΣΕΒΕΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία στον Επισιτισμό – Τουρισμό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, καθώς και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος υπέγραψαν τη νέα διετή σύμβαση, ανανεώνοντας όλους τους μισθολογικούς και μη όρους της ισχύουσας σύμβασης έως τον Φεβρουάριο του 2023.

Μόνο μία αίτηση για μικροπιστώσεις

Μόνο μία αίτηση, μαθαίνουμε, έχει υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να λάβει άδεια για να χορηγεί μικροπιστώσεις και αυτή από ασφαλιστικό φορέα. Το έντονο ενδιαφέρον που αναμενόταν για τον νέο θεσμό δεν έχει προς το παρόν εκδηλωθεί, ίσως γιατί η διαδικασία δεν είναι τελικά τόσο απλή, αφού η κεντρική τράπεζα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο που έχει ψηφιστεί, ελέγχοντας ακόμη και για ξέπλυμα χρήματος, κατ’ εφαρμογήν σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Θυμίζουμε ότι όσοι αδειοδοτηθούν θα μπορούν να χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και με εξόφληση σε έως και 10 χρόνια. Πολλές ελπίδες είχαν επενδυθεί στον νέο θεσμό, με τη συζήτηση να έχει ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Για να δούμε…

Προχωρεί η αποτίμηση των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ

Τη  διαδικασία μεταφοράς των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ άνοιξε η ΔΕΗ. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε χθες την ανάθεση του έργου της αποτίμησης των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ στην Grant Thornton. Ο σύμβουλος θα λάβει υπόψη του ως ημερομηνία απόσχισης των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κυριότητα της ΔΕΗ, αλλά διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, την 31η Μαρτίου 2021. Η μεταφορά της κυριότητας των παγίων έχει προβλεφθεί με νόμο και εντάσσεται στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η μεταφορά των παγίων, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό της ΔΕΗ, θα γίνει μετά την ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή και θα αποτελέσει δέσμευση της εταιρείας στη συμφωνία μεταβίβασης. Θα αποτελέσει δε προαπαιτούμενο για την καταβολή του τιμήματος από πλευράς του επενδυτή. H  ΔΕΗ μάλιστα θα επιδιώξει να διατηρήσει δικαίωμα επιστροφής των παγίων σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή