Αλλαγή ρότας της ΕΚΤ βλέπει η S&P

Αλλαγή ρότας της ΕΚΤ βλέπει η S&P

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΚΤ διατήρησε τη νομισματική της πολιτική σταθερή κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της, για να προστατεύσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης από τη σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών, αλλά και λόγω των προσωρινών πιέσεων στον πληθωρισμό. Ωστόσο, η S&P εκτιμά πως τον Σεπτέμβριο και καθώς οι οικονομικές προοπτικές ενισχύονται, θα ξεκινήσει τελικά το γνωστό tapering, δηλαδή τη μείωση του ρυθμού αγορών υπό το PEPP. Τότε, κατά τον οίκο, αναμένεται επίσης να διευκρινίσει το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή του PEPP και του «κλασικού» QE. Το PEPP είναι πιο ευέλικτο από QE επειδή δεν δεσμεύεται από την κλείδα κεφαλαίου (capital key) κάθε χώρας. Ο οίκος εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα επιδιώξει να συνδυάσει το πρόγραμμα PEPP και το «κλασικό» QE σε ένα, αλλά θα πρέπει να προσαρμόσει τους όγκους αγορών με τρόπο που να μη δημιουργήσει σοκ στις αγορές.

«Πιάνουν τόπο οι προσπάθειες»

«Ο πρώτος μου στόχος όταν ανέλαβα την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν η μετατροπή της Ελλάδας σε μια εξαιρετικά φιλική χώρα για την επιχειρηματικότητα. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα ανεβαίνει στον διεθνή πίνακα ανταγωνιστικότητας και έτσι αποδεικνύεται ότι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση αποδίδει καρπούς. Εχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά είμαστε ευχαριστημένοι που η προσπάθειά μας πιάνει τόπο». Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του IMD.

Οι διαπραγματεύσεις για προσωπικό ασφαλείας

Περιθώριο έως τις 5 Νοεμβρίου 2021 έχουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις διοικήσεις, προκειμένου να καθορίσουν το προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας. Αυτό προκύπτει από την τελική διάταξη του νέου εργασιακού νόμου, που προβλέπει την υποχρέωση ορισμού του προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας σε ποσοστό 33% κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή θα γίνεται κάθε χρόνο.

Επίσπευση της Γ.Σ. μετόχων της Attica

Ενα βήμα πιο κοντά έρχεται η πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Attica Bank, η οποία ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 7 Ιουλίου. Η επίσπευση της τακτικής γενικής συνέλευσης της τράπεζας, που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας επιτάχυνσης των διαδικασιών για τον καθορισμό του ύψους του αναβαλλόμενου φόρου που θα προσδιορίζει και τον αριθμό των δικαιωμάτων (warrants) που θα εκδώσει η Attica Bank υπέρ του Δημοσίου, προκειμένου να προχωρήσει η εξυγίανση της τράπεζας. Ο καθορισμός του αναβαλλόμενου φόρου προϋποθέτει την έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου και σύμφωνα με πληροφορίες απαιτεί την προηγούμενη έγκριση του ισολογισμού από τη γενική συνέλευση.

Μέρισμα 0,55 ευρώ από τον ΟΠΑΠ

Ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής, που άγγιξε το 77,51%, είχε η χθεσινή γενική συνέλευση του ομίλου ΟΠΑΠ. Οι μέτοχοι ενέκριναν τη διανομή μερίσματος ύψους 0,55 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2020, με τη διοίκηση της εισηγμένης –υπό τον εκτελεστικό πρόεδρο Καμίλ Ζίγκλερ και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιαν Καράς– να δηλώνει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις επιδόσεις κατά το ερχόμενο διάστημα, ύστερα και από την πλήρη επαναλειτουργία του εμπορικού δικτύου της. Πέρυσι, όπως ανέφερε ο Καμίλ Ζίγκλερ, ο ΟΠΑΠ βελτίωσε τις online επιδόσεις του και ολοκλήρωσε τη στρατηγική επένδυση στην Kaizen Gaming, έχοντας τον αποκλειστικό έλεγχο των δραστηριοτήτων της σε Ελλάδα και Κύπρο, υπό την επωνυμία Stoiximan. Ο κ. Καράς σημείωσε ότι πέρυσι ο ΟΠΑΠ συνέχισε το πρόγραμμα αναβάθμισης του δικτύου του, αναπτύσσοντας περισσότερα από 375 νέα ή ανακαινισμένα καταστήματα το 2020 και τους πρώτους μήνες του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή