Δάνεια 5,5 δισ. φέτος από την Πειραιώς

Δάνεια 5,5 δισ. φέτος από την Πειραιώς

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δάνεια άνω των 22-23 δισ. ευρώ θα εκταμιεύσει η Τράπεζα Πειραιώς την περίοδο 2021-2024, ενώ ο στόχος για φέτος είναι εκταμιεύσεις άνω των 5,5 δισ. ευρώ. Αυτό επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης της τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση που θα σημειώσει η τράπεζα έως και το 2024 υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ. Οπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, έχοντας ολοκληρώσει πρόσφατα την άντληση κεφαλαίων συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και της έκδοσης ομολόγου AT1, η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει ενισχυμένη ρευστότητα και κεφάλαια για να στηρίξει την ανάπτυξη. Πρόκειται, όπως επεσήμανε ο κ. Μεγάλου, για «τη μεγαλύτερη σωρευτική άντληση κεφαλαίων στην Ευρώπη την τελευταία τετραετία, η οποία διασφαλίζει τον ιδιωτικό και διεθνοποιημένο χαρακτήρα της τράπεζας και καταδεικνύει την αξιοπιστία της στρατηγικής για την εξυγίανση και την ανάπτυξη».

Στα μέσα Ιουλίου στο Ecofin το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης

Με γοργούς ρυθμούς προωθούνται στο Ecofin για έγκριση τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης, που πήραν πρώτα το πράσινο φως από την Κομισιόν. Το ελληνικό σχέδιο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή μαζί με αυτά της Δανίας και του Λουξεμβούργου στην αρμόδια επιτροπή εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών (EFC). Ετσι, ενισχύονται οι ελπίδες να έρθουν προς έγκριση στο Ecofin της 13ης Ιουλίου, εφόσον βεβαίως πουν το «ναι» και τα εθνικά κοινοβούλια των οποίων απαιτείται η έγκριση. Κι αν αυτό συμβεί, μπορεί να εκταμιευθούν τα 4 δισ. ευρώ της προκαταβολής πριν από τον Αύγουστο.

Επιδοτήσεις για τρεις νέες κινηματογραφικές παραγωγές

Αυξάνεται ο αριθμός των κινηματογραφικών παραγωγών που υπάγονται στο καθεστώς του ν. 4487/2017 (cash rebate), που προβλέπει επιδότηση του 40% των επιλέξιμων δαπανών μιας παραγωγής. Η λίστα περιλαμβάνει τον δεύτερο κύκλο του κατασκοπικού θρίλερ «Τεχεράνη» (συμπαραγωγή Cosmote TV και Apple), με προϋπολογισμό 3,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1,3 εκατ. ευρώ αποτελεί το ποσό της ενίσχυσης, όπως και τις ταινίες «Μινόρε» και «Στον Βορρά», που θα επιδοτηθούν με 110.800 ευρώ και 74.800 ευρώ, αντίστοιχα.

Τα παράδοξα μιας συνέλευσης

Μπορεί η χθεσινή γενική συνέλευση της «Ελλάκτωρ» να είχε εκ νέου επεισοδιακές «κόντρες» ανάμεσα στη διοίκηση και τους εκπροσώπους της Greenhill Investments, ωστόσο ξεχώρισε και για ακόμα έναν λόγο. Σε μια διαδικασία, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε μετά τις 4 το απόγευμα, δεν βρέθηκαν πέντε λεπτά για να γίνει μια τοποθέτηση της διοίκησης απέναντι στους μετόχους για τα τρέχοντα ζητήματα του ομίλου και την πορεία του ενόψει και της ΑΜΚ. Πρόκειται για κάτι καινοφανές, καθώς σε κάθε ετήσια γενική συνέλευση εισηγμένης, είθισται οι διοικήσεις να κάνουν έναν απολογισμό της προηγούμενης χρήσης και των πρώτων μηνών της νέας χρήσης. 

Διχασμός στην ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

Διχασμένα παραμένουν τα μέλη της ΕΚΤ για τη νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα αναφορικά με τον πληθωρισμό, αλλά υπάρχουν ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας προτού συζητηθεί το μέλλον του PEPP τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, πηγές του Reuters επισημαίνουν ότι ανάμεσα στα μέλη της ΕΚΤ,  σε συνάντηση που είχαν δια ζώσης το περασμένο Σαββατοκύριακο, εκφράστηκαν διαφορές σε ό,τι αφορά στον πυρήνα της αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΚΤ: τον ορισμό της σταθερότητας των τιμών και πώς να επιτευχθεί. Υπήρξε συναίνεση ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αφήσει τον πληθωρισμό να υπερβεί τον νέο στόχο της, που θα καθοριστεί στο 2%, καθώς είχε «κολλήσει» χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο στο μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας. Ωστόσο, τα μέλη της ΕΚΤ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει πώς θα διατυπώσουν αυτό το μήνυμα και πόσο συγκεκριμένοι θα πρέπει να είναι για τον βαθμό στον οποίο ο πληθωρισμός θα επιτραπεί να «ξεφύγει» και για πόσο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή