100 εκατ. ευρώ για έργα του ΔΕΔΔΗΕ

100 εκατ. ευρώ για έργα του ΔΕΔΔΗΕ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη στήριξη της ΕΤΕπ θα προχωρήσουν τα έργα αναβάθμισης 14.200 χλμ. του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ και εγκατάστασης έξυπνων μετρητών. Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης συνυπέγραψαν χθες το δεύτερο συμβόλαιο χρηματοδότησης ύψους 100 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του εικοσαετούς δανείου ύψους 330 εκατ. ευρώ, το οποίο θα στηρίξει επενδύσεις εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την ηπειρωτική χώρα και στα νησιά. «Το νέο δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ, επιτρέπει στον ΔΕΔΔΗΕ και στη ΔΕΗ να συμβάλλουν στην έξυπνη και πράσινη ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας μέσω της ευρύτερης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης με την ανάπτυξη έξυπνων μετρητών», δήλωσε ο Γεώργιος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

Συστάθηκε ομάδα εργασίας για τον τουρισμό

Στη συγκρότηση ομάδας εργασίας με αντικείμενο τη διαχείριση των προγραμμάτων χρηματοδότησης του τουριστικού κλάδου, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», προχώρησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Σκοπός της ομάδας εργασίας είναι να συνεισφέρει στον σχεδιασμό του συστήματος διαχείρισης των προγραμμάτων χρηματοδότησης για τον τουρισμό που θα συγχρηματοδοτηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ» προβλέπει έργα 260 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία.

Στο 5,03% το ποσοστό της Helikon στη Eurobank

Ανω του 5% ανήλθε το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου της Helikon Investments Limited στη Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών, μητρική εταιρεία της Eurobank. Την ανακοίνωση έκανε η Eurobank μέσω του Χρηματιστηρίου. Συγκεκριμένα, το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της Helikon στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών διαμορφώθηκε σε 5,03%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 183.978.322 δικαιώματα ψήφου επί των κοινών μετοχών της εταιρείας.

«Λίφτινγκ» 15 εκατ. ευρώ στο The Mall Athens

Επένδυση 15 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να υλοποιήσει στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens κατά τους πρώτους μήνες του 2022 η Lamda Development. Στόχος είναι μια ευρείας έκτασης ανακαίνιση στο ακίνητο, που λειτουργεί ήδη σχεδόν 16 χρόνια, καθώς εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2005. Η σημερινή αξία του εμπορικού κέντρου αποτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ. Προς ανακαίνιση οδεύει και το έτερο εμπορικό κέντρο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, το Mediterranean Cosmos. Στόχος της Lamda Development είναι να ενισχύσει την αξία των εν λόγω ακινήτων, ενόψει της επανεκκίνησης του σχεδίου για την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, μέσω της θυγατρικής εταιρείας Lamda Malls.

Πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 6,6% φέτος

Μέχρι πρότινος οι επενδυτές χρησιμοποιούσαν το βασικό σενάριο των προβλέψεων της Τράπεζας Πειραιώς, για ανάπτυξη στην περιοχή του 6% το 2021 και το 2022, ως αισιόδοξο για τα δικά τους υποδείγματα. Τώρα το έχει υιοθετήσει ως βασικό η πλειονότητα των αναλυτών της ελληνικής οικονομίας, σχολιάζει ο Ηλίας Λεκκός, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας σε σημείωμά του. Η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, η δημοσιονομική χαλάρωση και κυρίως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν οι τρεις βασικές πηγές αισιοδοξίας της τράπεζας, οι οποίες απαντούσαν στις συγκεκριμένες αναπτυξιακές προϋποθέσεις της χώρας: αναπτυξιακός προσανατολισμός πρωτογενών ελλειμμάτων και αναπτυξιακή ποσοτική χαλάρωση. Μάλιστα, ο κ. Λεκκός είναι αισιόδοξος ότι η χώρα μπορεί να πετύχει αναπτυξιακούς ρυθμούς 3,5%-4% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, έναντι των προβλέψεων για περίπου 2% της πλειονότητας των αναλυτών. Ετσι, η τράπεζα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 6,6% φέτος, 6,1% το 2022, 4,1% το 2023 και 3,8% το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή