Η S&P ανεβάζει τον πήχυ για Ελλάδα

Η S&P ανεβάζει τον πήχυ για Ελλάδα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ελατήριο για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και ειδικά στις χώρες του Νότου θα λειτουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης S&P. Ετσι, με αφορμή την ενεργοποίησή του και εν αναμονή των πρώτων εκταμιεύσεων, καθώς και τη μικρότερη από το αναμενόμενο συρρίκνωση του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο, ο οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την οικονομία της Ευρωζώνης, για το 2021 και το 2022. Οπως τόνισε, το Ταμείο θα μπορούσε να προσθέσει 1,3%-3,9% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης τα επόμενα πέντε χρόνια, με χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία να αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο, ενώ θα μειωθεί παράλληλα το οικονομικό χάσμα στην Ευρωζώνη. Ο οίκος επαναλαμβάνει την εκτίμησή του πως η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ έως το 2026 θα είναι σωρευτικά η μεγαλύτερη στην Ε.Ε., τοποθετώντας τη στην περιοχή του 18,3% υπό το θετικό σενάριο υψηλού οικονομικού αντίκτυπου, όπου τα κεφάλαια της Ε.Ε. διατεθούν αποτελεσματικά στην οικονομία.

Πολιτική αντιπαράθεση για τις τιμές ρεύματος

Στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκαν οι υψηλές τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο να κατηγορεί την κυβέρνηση για την επιβάρυνση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να απαντά ότι «σε ολόκληρη την Ευρώπη οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες». Κάτι που, σύμφωνα με το υπουργείο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έντονη ζέστη που οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης, καθώς επίσης και στην αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και CO2.

Xρηματοδότηση 400.000 ευρώ για την εταιρεία Ferto

Ενισχύεται όλο και περισσότερο η αγορά του last mile delivery, καθώς σήμερα η νεοσύστατη εταιρεία Ferto, που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2021, ανακοινώνει την ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 400.000 ευρώ (pre-seed) από ιδιώτες επενδυτές, επιβεβαιώνοντας και σχετικό ρεπορτάζ της «Κ». Η χρηματοδότηση θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εταιρείας, βοηθώντας την ομάδα να επεκτείνει το δίκτυο των συνεργαζόμενων καταστημάτων της στην Αττική και να στελεχώσει την ομάδα της.

Θωρακίζεται το ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Επίσκεψη στο κέντρο υψηλής τάσης (ΚΥΤ) στον Ασπρόπυργο πραγματοποίησε χθες η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ με αφορμή την αντικατάσταση-εξπρές του αυτομετασχηματιστή που υπέστη βλάβη λόγω πυρκαγιάς στις 7 Φεβρουαρίου 2021. Οπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, εντός των επόμενων εβδομάδων το ΚΥΤ θα εξοπλιστεί με έναν επιπλέον αυτομετασχηματιστή, ο οποίος είχε ήδη προβλεφθεί και παραγγελθεί και καθιστά την κρίσιμη υποδομή ακόμη πιο ανθεκτική. «Χάρη στις άοκνες προσπάθειες των εργαζομένων του ΑΔΜΗΕ, καταφέραμε σε χρόνο ρεκόρ να αντικαταστήσουμε τον αυτομετασχηματιστή. Πλέον είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, έχοντας το ΚΥΤ Κουμουνδούρου σε μια καλύτερη κατάσταση και το σύστημα πιο ανθεκτικό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης. 

Οι προσφορές για την Εγνατία

Κατά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου αναμένεται ότι θα γίνει η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών για το έργο της παραχώρησης εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν στελέχη της Αβαξ, η οποία συμμετέχει σε κοινοπραξία με τη Μυτιληναίος και τη Vinci, στον σχετικό διαγωνισμό. Το έτερο σχήμα που διεκδικεί το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης που δημοπρατείται στη χώρα τα τελευταία χρόνια αποτελείται από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Egis Projects. Η επιλογή αναδόχου από το ΤΑΙΠΕΔ καθυστέρησε λόγω προσφυγής που κατέθεσε η Ακτωρ Παραχωρήσεις ενάντια στον αποκλεισμό της από τη συνέχεια του διαγωνισμού. Εντέλει, η προσφυγή απορρίφθηκε και πλέον απομένει να φανεί ποια από τις δύο κοινοπραξίες που έμειναν έχει καταθέσει την πιο συμφέρουσα προσφορά. Στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι ένα ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ θα είναι αρκετό για να διασφαλιστεί η ανάθεση του έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή