Στις 12 Ιουλίου οι νέες μετοχές στους επενδυτές

Στις 12 Ιουλίου οι νέες μετοχές στους επενδυτές

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι οποίοι έλαβαν περίπου 77% των μετοχών στην ιδιωτική τοποθέτηση, καλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank. Ως προς τη γεωγραφική προέλευση, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών κατανεμήθηκε σε επενδυτές με έδρα στην Αμερική και στο Ηνωμένο Βασίλειο – σε σύνολο άνω του 60% της ιδιωτικής τοποθέτησης, η οποία καλύφθηκε από περίπου 130 θεσμικά ονόματα. Η ΑΜΚ έτυχε σημαντικής αποδοχής και στο εσωτερικό, όπου τοπικοί θεσμικοί επενδυτές και περισσότεροι από 10.000 ιδιώτες επενδυτές συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά. Σε δήλωσή του ο CEO του ομίλου, Βασίλης Ψάλτης, σημείωσε ότι «το υψηλό ενδιαφέρον από επενδυτές κύρους, που εκφράστηκε με υπερκάλυψη, επιβεβαιώνει την ξεκάθαρη εμπιστοσύνη στο στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank και στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Οι νέες μετοχές αναμένεται να αποδοθούν στους δικαιούχους επενδυτές περί τη 12η Ιουλίου 2021.

Διαγωνισμός για μεταφορά νερού στην Αίγινα

Διαγωνισμό για τη μεταφορά πόσιμου νερού στην Αίγινα με υδροφόρα πλοία για τη φετινή χρονιά διενεργεί ο Δήμος Αίγινας. Το έργο προϋπολογισμού της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσότητα 1,6 εκατ. κυβικών μέτρων ή σε 1,91 ευρώ ανά κ.μ., έχει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 9η Ιουλίου. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, «σε περίπτωση που η Αίγινα υδροδοτηθεί με υποθαλάσσιο αγωγό ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο και η μεταφορά του νερού με υδροφόρα πλοία κρίνεται από τον Δήμο μη αναγκαία, η σύμβαση θα λύεται αυτοδικαίως και αζημίως».

13.200 θέσεις εργασίας από προγράμματα του ΟΑΕΔ

Σχεδόν 13.200 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2021 μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ, σημειώνοντας αύξηση κατά 117% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 αλλά και κατά 71% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του προ κορωνοϊού 2019. Και όπως επισημαίνει ο διοικητής του Οργανισμού Σπύρος Πρωτοψάλτης, παρά το lockdown η απορροφητικότητα των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας του ΟΑΕΔ συνεχίζει να καταγράφει σταθερή αύξηση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Dardanel ανέλαβε τα χρέη της «Καλλιμάνης»

Η τουρκική Dardanel Onentas καθίσταται πλέον πιστωτής της ελληνικής εταιρείας κατεψυγμένων θαλασσινών «Γ. Καλλιμάνης Α.Ε.». Την Πέμπτη 1η Ιουλίου υπεγράφη ανάμεσα στην Dardanel και τις πιστώτριες τράπεζες της «Καλλιμάνης» η συμφωνία μεταφοράς των απαιτήσεών τους στην τουρκική επιχείρηση. Πρόκειται για απαιτήσεις ύψους 63,4 εκατ. ευρώ τις οποίες η Dardanel εξαγόρασε έναντι 6 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά των «κουρεμένων» κατά 90% και πλέον υποχρεώσεων της «Καλλιμάνης» ανοίγει τον δρόμο για τη συμφωνία εξυγίανσης της ελληνικής εταιρείας, η οποία, πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι θα κατατεθεί εντός του Ιουλίου.

Τρίτη έξοδος από Ε.Ε. στις αγορές για 15 δισ.

Αν και δεν αποτελεί σταθερό στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες της Bank of America, η Ε.Ε. σκοπεύει να χρηματοδοτήσει με 45 δισ. ευρώ το Ταμείο Ανάκαμψης πριν από τη λήξη του Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι τρίτη «έξοδος» που δρομολογείται τον Ιούλιο θα κινηθεί στα 10 δισ. ευρώ. Προσθέτοντας, ωστόσο, τα 5 δισ. ευρώ χρηματοδότησης που χρειάζονται για τον EFSM, η Ε.Ε. θα πρέπει επομένως να εκδώσει συνολικά 15 δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα. Δεδομένης της ισχυρής ζήτησης για το 30ετές που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα, η Ε.Ε. μπορεί να «κοιτάξει» άνετα την 20ετία, κατά την BofA, αν και υπάρχει πιθανότητα για έκδοση μικρότερης διάρκειας (π.χ. 3ετία ή 7ετία) εάν η Γαλλία προχωρήσει εν τω μεταξύ σε έκδοση 30ετούς ομολόγου, μειώνοντας τη ζήτηση για μακροπρόθεσμους τίτλους, ως αποτέλεσμα. Η BofA δεν αναμένει κάποια έκδοση από την Ε.Ε. τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο, αφήνοντας συνολικά εκδόσεις άνω των 36,8 δισ. ευρώ για Σεπτέμβριο – Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή