Επίθεση χάκερ στο υπ. Περιβάλλοντος

Επίθεση χάκερ στο υπ. Περιβάλλοντος

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυβερνοεπίθεση δέχτηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από κακόβουλο λογισμικό που κλειδώνει αρχεία και απειλεί με δημοσιοποίηση δεδομένων στα οποία αποκτά πρόσβαση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό σε τι βαθμό έχουν μπλοκαριστεί αρχεία και προσωπικά δεδομένα, ενώ η Διεύθυνση Πληροφορικής του υπουργείου σε συνεργασία με την Κυβερνοασφάλεια παρά τις προσπάθειες δεν έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν τη βλάβη, τρεις ημέρες μετά την επίθεση των χάκερ. Οι υπηρεσίες του υπουργείου για τρίτη ημέρα χθες δεν είχαν πρόσβαση σε υπολογιστές και Ιντερνετ, με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος. Η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να διεκπεραιώσει κρίσιμα ζητήματα αξιοποιώντας τα κινητά τηλέφωνα, πράγμα που λογικό είναι να μην αποδίδει. Ετσι μέχρι αργά χθες το βράδυ και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονταν, δεν ήταν βέβαιον ότι τελικά θα καταφέρει να πάρει έστω αργά σήμερα τον δρόμο προς τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα απόβλητα.

Συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου

Στο Grand Resort στο Λαγονήσι στη 1.30 το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Κρέσιν Μπεκτέσι θα υπογράψουν συμφωνία για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. Η υπογραφή θα γίνει παρουσία της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΕΣΦΑ και του διευθύνοντος συμβούλου της κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της Βόρειας Μακεδονίας (ΝΕR). Ο διασυνδετήριος αγωγός θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στην πόλη Στιπ της Βόρειας Μακεδονίας.

«Καμπάνα» σε τράπεζα για παράνομες χρεώσεις

Πρόστιμο 50.000 ευρώ επέβαλε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή σε τράπεζα η οποία χρέωσε δανειολήπτη στεγαστικού δανείου με έξοδα έρευνας, ελέγχου αιτήματος και έγκρισης δανείου, κατά παράβαση της υπουργικής απόφασης Ζ1-798/2008. Το θετικό της υπόθεσης, πέρα από την επιβολή του προστίμου, είναι ότι στην περίπτωση αυτή αποδείχθηκε αποτελεσματική η καταναλωτική συνείδηση του θιγόμενου δανειολήπτη, όπως επίσης και η χρησιμότητα του καταναλωτικού κινήματος, μιας και η καταγγελία έγινε στην καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ.

Σύμβαση στη Γεωργία για τη Mytilineos

Σύμβαση με την Georgian State Electrosystem JSC (GSE) για την κατασκευή δύο νέων υποσταθμών υψηλής τάσης 220/110 kV και την επέκταση υποσταθμών 500 kV και 400 kV ενός υπάρχοντος σταθμού μετατροπής στη Γεωργία υπέγραψε η Mytilineos μέσω του Τομέα Εργων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η σύμβαση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός 30 μηνών, συμπληρωματικά των 24 μηνών της περιόδου εγγύησης, και η συμβατική αξία για τη Mytilineos ανέρχεται σε 35.665.000 ευρώ. Η σύμβαση με τη Mytilineos αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του «Open Program Extension Transmission Network Georgia II», ώστε να βελτιστοποιηθεί η ροή φορτίου, να αυξηθεί η ικανότητα μεταφοράς και να βελτιωθεί η αξιοπιστία του δικτύου μεταφοράς της χώρας.

Νέες εφαρμογές στην πύλη Gov.gr

Πρόσβαση μέσω κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού υπολογιστή θα έχουν οι ασθενείς στις συνταγές φαρμάκων και στα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων που καταχωρίζει ο θεράπων ιατρός στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πρόκειται για την εφαρμογή MyHealth, που θα είναι διαθέσιμη στην πύλη Gov.gr, η οποία θεσμοθετείται με τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και επιτρέπει στον χρήστη να παρακολουθεί την πορεία, την εκτέλεση και τη λήξη της ισχύος των συνταγών φαρμάκων και των παραπεμπτικών ιατρικών εξετάσεων. 
Η ίδια νομοθετική ρύθμιση προβλέπει τη δημιουργία ακόμη μίας εφαρμογής, διαθέσιμης στο Gov.gr, που επιτρέπει την πρόσβαση στις ιατρικές βεβαιώσεις που συντάσσουν οι θεράποντες ιατροί. Η ιατρική βεβαίωση, που εκδίδεται, φέρει barcode και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή, σε ηλεκτρονική μορφή, από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται για την έκδοση της ιατρικής βεβαίωσης μέσω sms, που περιλαμβάνει το barcode, λαμβάνοντας το έγγραφο της ιατρικής βεβαίωσης στο αντίστοιχο email.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή