Εξελίξεις στη ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος

Εξελίξεις στη ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 2016 «τρέχει» ο διαγωνισμός για την κατασκευή της υποθαλάσσιας ζεύξης Σαλαμίνας – Περάματος, ακολουθώντας τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Βάσει αυτής, τα ενδιαφερόμενα σχήματα καταθέτουν τις προτάσεις τους για τον τρόπο υλοποίησης του έργου και μετά μακρά διαδικασία διαβούλευσης επιλέγεται τόσο η προτιμητέα τεχνική λύση όσο και ζητήματα όπως η χρονική διάρκεια του έργου παραχώρησης εκμετάλλευσης, ενώ καθορίζεται και ο προϋπολογισμός. Με βάση τα παραπάνω και μετά την πρόσφατη δημοσίευση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προκύπτει ότι το κόστος του έργου υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές εκτιμάται ότι θα υποβληθούν το 2022, κάτι που σημαίνει ότι ο ανάδοχος δεν πρόκειται να ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες νωρίτερα από το 2023. Το συνολικό μήκος της ζεύξης θα είναι 11,3 χλμ, ωστόσο το τμήμα που θα είναι υποθαλάσσιο δεν ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο. Η σύνδεση Σαλαμίνας – Περάματος είναι η δεύτερη σε κίνηση στην Ευρώπη, πίσω μόνο από το πορθμείο Ντόβερ (Αγγλία) – Καλαί (Γαλλία).  

Νέος εξοπλισμός κατά του λαθρεμπορίου

Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (ΣΕΚ) για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ενισχύεται σημαντικά με υλικοτεχνικό εξοπλισμό εξελιγμένης τεχνολογίας. Στη διάρκεια της τελετής παράδοσης του εξοπλισμού από την εταιρεία British American Tobacco Hellas στο ΣΕΚ και της υπογραφής της σχετικής συμφωνίας, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ανέφερε ότι «ο νέος εξοπλισμός, με βάση τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές της τεχνολογίας, έρχεται στην πιο κατάλληλη χρονική συγκυρία, τη στιγμή που ενισχύουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου». 

Συνεργασία ΑΑΔΕ με Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Στην περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας τους συμφώνησαν ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, και ο υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Lutz Lienenkämper. Στη συνάντηση, παρουσία του Γερμανού πρέσβη, έγινε η αποτίμηση της μέχρι σήμερα συνεργασίας των δύο πλευρών. Τον τελευταίο χρόνο, έχουν υπάρξει διαδικτυακές συναντήσεις μεταξύ στελεχών των δύο διοικήσεων για θέματα φορολογικών ελέγχων, ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών και εξυπηρέτησης των φορολογουμένων. 

Ενισχύει τη θέση της η Reggeborgh 

Συνεχίζει να ενισχύει τη μετοχική της θέση στην «Ελλάκτωρ» η Reggeborgh Invest. Ασφαλείς πληροφορίες ανέφεραν ότι χθες η ολλανδική εταιρεία απέκτησε επιπλέον ποσοστό 0,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, με αποτέλεσμα το συνολικό της ποσοστό να ξεπερνά πλέον το 28%. Οι νέες μετοχές αποκτήθηκαν από την ελεύθερη διασπορά. Πριν από λίγες ημέρες, η Reggeborgh είχε αποκτήσει επιπλέον 2,8% της «Ελλάκτωρ», εξαγοράζοντας το υπόλοιπο ποσοστό που διατηρούσε ο Λ. Μπόμπολας, ενώ διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 3,18%, που ελέγχεται από τον εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη. Ωστόσο, τυχόν απόφαση για την άσκηση του εν λόγω δικαιώματος θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της «Ελλάκτωρ», που αναμένεται να «τρέξει» εντός του μήνα.

Εντός των προβλέψεων η παραγωγή της Eldorado

Στις 116.066 ουγγιές διαμορφώθηκε η παραγωγή χρυσού της Eldorado Gold κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Το μέγεθος συνάδει με τις προβλέψεις του καναδικού ομίλου για παραγωγή από 430.000 έως 460.000 ουγγιών συνολικά για το 2021. Πώς διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο η δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα; Στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας, η πρόοδος των εργασιών επιβραδύνθηκε λόγω του σχεδίου μετασχηματισμού που εφαρμόζει η Eldorado στη χώρα μας. Υιοθετεί, δηλαδή, ένα σχέδιο βελτιστοποίησης της δραστηριότητάς της που αφορά από την εκπαίδευση των υπαλλήλων μέχρι την αναβάθμιση του εργοστασίου. Αυτού του μεγέθους ο μετασχηματισμός, σύμφωνα με την Eldorado Gold, δεν μπορεί να μην επηρεάσει τις υφιστάμενες δραστηριότητές της, όπως αυτή της Ολυμπιάδας. Σημειώνεται ότι την περασμένη άνοιξη κυρώθηκε από τη Βουλή η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης των μεταλλείων Κασσάνδρας, που προβλέπει άμεση ξένη επένδυση της τάξεως του 1 δισ. δολ. κατά την πρώτη πενταετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή