Ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης η Citi

Ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης η Citi

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβάζει σημαντικά την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος η Citigroup, για να ενσωματώσει την πολύ καλή πορεία που προβλέπει για τον τουρισμό στο β΄ εξάμηνο, παρά τις όποιες ανησυχίες έχει προκαλέσει η μετάλλαξη «Δέλτα». Συγκεκριμένα, αυξάνει την εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ στο 5,3% το 2021, από 4,1% που προέβλεπε πριν από ένα μήνα, ενώ «διορθώνει» την πρόβλεψή της για το 2022 τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 5% από 6,5% πριν. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι οι τουριστικές εισροές το 2021 θα είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με το 2020, κάτι που θα ωθήσει το ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο του 2021, τη στιγμή που και οι άφθονοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την ανάπτυξη φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια. Σε ό,τι αφορά άλλα οικονομικά μεγέθη, η Citi βλέπει μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος, της τάξης του 5,8% από 8,1% που προέβλεπε πριν, ενώ εκτιμά ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί σταδιακά φτάνοντας το 159% το 2025.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατέθεσε η Greenhill

Κατατέθηκε εντέλει η προσφυγή της Greenhill για την ακύρωση της πρόσφατης ετήσιας γενικής συνέλευσης του ομίλου Ελλάκτωρ στις 22 Ιουνίου, όπου αποκλείστηκε η συμμετοχή της στην ψηφοφορία και όπου εγκρίθηκαν και οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις. Τα ασφαλιστικά μέτρα πρόκειται να εκδικαστούν στις 3 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία λήγει και το δικαίωμα των μετόχων να ασκήσουν τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο της αύξηση κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οπως φαίνεται, τα επεισόδια στην κόντρα ανάμεσα στην Greenhill και στην Reggeborgh θα έχουν και συνέχεια.

Επενδυτική ευκαιρία ο ελληνικός κλάδος των ΑΠΕ

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της απανθρακοποίησης της οικονομίας κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες και αυτή θα είναι μια διαδρομή με πολλές ευκαιρίες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικά των χωρών όπως η Ελλάδα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σερβία, όπως εκτιμά η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων και προβλέψεων της παγκόσμιας αγοράς Ενέργειας, Alea Soft. Οπως τονίζει, οι τέσσερις αυτές αγορές αποτελούν σημαντική επενδυτική ευκαιρία και υπάρχει σημαντικός «χώρος» για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Το Χρηματιστήριο υποδέχθηκε την Prodea

To Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε χθες την Prodea Investments με αφορμή την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην οργανωμένη αγορά του εταιρικού της ομολόγου, από το οποίο αντλήθηκαν συνολικά 300 εκατ. ευρώ. O εκτελεστικός πρόεδρος Δ.Σ. και πρόεδρος της επενδυτικής επιτροπής Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου και ο διευθύνων σύμβουλος Αρις Καρυτινός κήρυξαν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. O διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία διάθεσης της έκδοσης του «πράσινου» ομολόγου. Για μία σημαντική ημέρα και μία μεγάλη επιτυχία της Prodea έκανε λόγο ο κ. Καρυτινός, ευχαριστώντας με τη σειρά του όλους όσοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Διεθνείς διακρίσεις για την Πειραιώς

Τρεις σημαντικές διακρίσεις στα FocusEconomics Analyst Forecast Awards 2021 έλαβε η Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς με επικεφαλής τον Ηλία Λεκκό, που αναδείχθηκε μεταξύ των κορυφαίων διεθνώς για την ακρίβεια των εκτιμήσεών της. Τα FocusEconomics Analyst Forecast Awards επιβραβεύουν την ορθότητα των οικονομικών εκτιμήσεων για έξι βασικούς οικονομικούς δείκτες (ΑΕΠ, δημοσιονομικό ισοζύγιο, πληθωρισμός, επιτόκια, συναλλαγματικές ισοτιμίες, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) σε 91 χώρες και για τις χρηματιστηριακές τιμές 23 εμπορευμάτων και μετάλλων.

Η Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς έλαβε δύο πρώτες θέσεις μεταξύ 50 διεθνών οργανισμών, τραπεζικών ιδρυμάτων και επενδυτικών οίκων για την εκτίμηση που διατύπωσε αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, και βρέθηκε στην πρώτη τριάδα για την εκτίμησή της αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή