Το ελληνικό σχέδιο εξέπληξε τις Βρυξέλλες

Το ελληνικό σχέδιο εξέπληξε τις Βρυξέλλες

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι από τα καλύτερα που κατατέθηκαν, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι από τα καλύτερα που κατατέθηκαν, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου. Και μάλλον δεν πρόκειται για τυπική αβρότητα. Η ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκε και υπεβλήθη το σχέδιο, αλλά και το γεγονός ότι ελάχιστα σημεία χρειάστηκε να πειράξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέπληξε ευχάριστα τις Βρυξέλλες, που έχουν συνηθίσει να πηγαινοέρχονται αρκετές φορές τα κείμενα και τα σχέδια που συντάσσονται στην Αθήνα (και από υπουργούς της παρούσας κυβέρνησης). Αν έξω πάει καλά, στο εσωτερικό δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είναι προχειροδουλειά και πως καθυστέρησε. Η κριτική αυτή περί «προχειρότητας και καθυστερήσεων» είναι προσχηματική και εκθέτει όσους την ασκούν, ιδίως όταν στη δική της ολιγοσέλιδη πρόταση που δημοσιοποίησε καθυστερημένα (αφού είχε υποβληθεί το τελικό σχέδιο), η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν τόσο «επιμελής», ώστε δεν περιείχε ούτε έναν αριθμό σε σχέση με τη χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, απάντησε ο Θ. Σκυλακάκης.

H ΑΔΕΔΥ

και δύο ομοσπονδίες του e-ΕΦΚΑ προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης για την πιστοποίηση των δικηγόρων και λογιστών που θα εμπλακούν στη διαδικασία απονομής συντάξεων. «Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη εναντίον ενός μέτρου που εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους. Το πρόβλημα δεν είναι κομματικό ούτε ιδεολογικό, είναι πρόβλημα εξυπηρέτησης των πολιτών. Αυτό τους καλώ να αντιληφθούν. Κατά την άποψή μου, οι συνδικαλιστές που καταφεύγουν σε αυτές τις μεθόδους δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να απαξιώνονται οι ίδιοι. Δεν πρόκειται να φοβηθούμε παρωχημένες, καταδικασμένες συνδικαλιστικές λογικές των δεκαετιών του ’80 και του ’90. Είμαστε στο 2021 και η κυβέρνηση αυτή θέλει να τιμήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Το 2020 εκδόθηκαν 30% παραπάνω συντάξεις σε σχέση με το 2019, αλλά δεν μας αρκεί και χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα», απάντησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κωστής Χατζηδάκης.   

Παράταση στα αιτήματα ρύθμισης

Σε 29.000 ανέρχεται ήδη ο αριθμός των οφειλετών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ρύθμιση των χρεών τους μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Αν και καμία αίτηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ενόψει του υψηλού αριθμού των αιτημάτων που αναμένεται να υποβληθούν στην κορύφωση του καλοκαιριού, το υπουργείο Οικονομικών δρα προληπτικά, προωθώντας τροπολογία που θα διευρύνει την προθεσμία βάσει της οποίας οι τράπεζες θα πρέπει να ανταποκριθούν στο αίτημα ρύθμισης. Η διορία που θα δοθεί στις τράπεζες για να ρυθμίσουν θα είναι τρίμηνη και άρα τρίμηνη θα είναι και η περίοδος που θα ισχύσει για την αναστολή των μέτρων για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, που μετρά από τη στιγμή υποβολής της αίτησης.

Ενισχύσεις ύψους 17,8 δισ. ευρώ

Την υπογραφή της συμφωνίας χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αφορά τις ενισχύσεις ύψους 17,8 δισ. ευρώ που έχει αιτηθεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για το πρόγραμμα που εγκρίθηκε στο Ecofin της 13ης Ιουλίου και περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις κατανεμημένες σε 4 πυλώνες και χρησιμοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους 31,16 δισ. ευρώ (18,43 δισ. ευρώ ενισχύσεις και 12,73 δισ. ευρώ δάνεια) για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια. Η συμφωνία αφορά τα πρώτα 13.515.279.418 ευρώ, καθώς η διάθεση των υπόλοιπων ενισχύσεων προβλέπεται στον σχετικό κανονισμό ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την προβλεπόμενη αναθεώρηση του 2023, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής της σύμβασης δανείων, που έχει επίσης οριστικοποιηθεί και αφορά δάνεια πολύ χαμηλού επιτοκίου, αξίας 12.727.538.920 ευρώ. Τη σύμβαση υπέγραψαν από ευρωπαϊκής πλευράς ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και από πλευράς της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Επένδυση για δύο τουριστικά συγκροτήματα στο Ελληνικό

Τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν οι ξενοδοχειακοί όμιλοι που θα αναλάβουν τη διαχείριση των δύο συγκροτημάτων που θα αναπτυχθούν στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού, από την κοινοπραξία ΤΕΜΕΣ – Lamda Development. Πρόκειται για μία από τις κεντρικές επενδύσεις, καθώς θα έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του Ελληνικού σε διεθνή πόλο έλξης επισκεπτών, μαζί βέβαια με το ολοκληρωμένο συγκρότημα τουρισμού και αναψυχής Inspire Athens (ή την εναλλακτική επένδυση που θα πραγματοποιηθεί). Η επένδυση των ΤΕΜΕΣ και Lamda αναμένεται να προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει και branded residences, δηλαδή κατοικίες που θα φέρουν την επωνυμία της αλυσίδας που θα αναλάβει τη διαχείριση των ξενοδοχείων. Τα ακίνητα αυτά αναμένεται να προσφέρουν σημαντικές υπεραξίες και στους ιδιοκτήτες τους, καθώς αποτελούν μια από τις σημαντικότερες διεθνείς τάσεις στον τομέα των επενδύσεων σε κατοικίες τουριστικού χαρακτήρα.  

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή