Πιο κοντά σε αύξηση επιτοκίων η Fed

Πιο κοντά σε αύξηση επιτοκίων η Fed

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρώνεται το έδαφος για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, μετά και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, όπως εκτιμά η ING. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 0,5%, στο 5,4%, παραμένοντας στα υψηλά 13 ετών και, όπως επισημαίνει η ING, θα αποδειχθεί πιο επίμoνος από ό,τι είχε προβλέψει η Fed. Αυτό θα αναγκάσει την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μείωση του ρυθμού αγορών υπό το πρόγραμμα QE, το γνωστό tapering, από το δ΄ τρίμηνο του 2021 και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα έως το β΄ τρίμηνο του 2022. Με την οικονομία να έχει ανακτήσει όλο το χαμένο έδαφος που σχετίζεται με την πανδημία και την ανάκαμψη των θέσεων εργασίας να έχει αρχίσει να ανεβάζει ρυθμούς, υπάρχει όλο και λιγότερος λόγος να συνεχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων τον μήνα. Αυτό, όπως τονίζει η ING, θα ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, αργότερα μέσα στο επόμενο έτος.

Στο πλευρό των πυροπαθών ο όμιλος Ahold Delhaize

Τη συμπαράστασή του προς όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα εξέφρασε χθες το πρωί ο Φρανς Μίλερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ahold Delhaize, θυγατρική του οποίου στην Ελλάδα είναι η «ΑΒ Βασιλόπουλος». Στην τοποθέτησή του κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου για το β΄ τρίμηνο του 2021, ο κ. Μίλερ πρόσθεσε: «Δεσμευόμαστε να εξυπηρετούμε αυτές τις κοινότητες και τους συνεργάτες των σημάτων μας (σ.σ. πολλούς προμηθευτές που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές) σε αυτές τις δύσκολες στιγμές». 

Αύριο τα αποτελέσματα για τα voucher βρεφονηπιακών

Αγωνία τέλος για χιλιάδες οικογένειες, καθώς αύριο αναμένονται τα προσωρινά αποτελέσματα για τα voucher αξίας 180 ευρώ ανά μήνα προκειμένου μητέρες δικαιούχοι να καλύπτουν το κόστος βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ τα οριστικά αποτελέσματα θα αναρτηθούν στις 20/8/2021 στη σελίδα της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. Προϋπόθεση για την επιλογή των δικαιούχων είναι το ετήσιο εισόδημα για το 2020 να μην υπερβαίνει τις 33.000 ευρώ για γονείς με έως δύο παιδιά, τις 36.000 ευρώ για τρία, τις 39.000 ευρώ για τέσσερα και τις 42.000 ευρώ για πέντε παιδιά και άνω.

Στα ύψη οι προσδοκίες στις κατασκευές

Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 21 ετών βρίσκονται οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις κατασκευές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ, τον φετινό Ιούλιο ο σχετικός δείκτης ανήλθε σε 148,6 μονάδες, επίδοση που όχι μόνο είναι υψηλότερη σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, αλλά είναι και η καλύτερη από τον Απρίλιο του 2000, όταν είχε διαμορφωθεί σε 154,6 μονάδες. Ουσιαστικά, δηλαδή, το κλίμα στον κατασκευαστικό κλάδο είναι το καλύτερο από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όταν εκτελούνταν πληθώρα έργων υποδομής. Σήμερα οι προσδοκίες προκύπτουν ως αποτέλεσμα των πακέτων ύψους άνω των 70 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Δωρεά 1 εκατ. ευρώ από τη Eurobank

Δωρεά ύψους 1 εκατ. ευρώ κάνει η Eurobank για δέσμη δράσεων που αφορούν την ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της πολιτικής προστασίας, ενέργειες για τη βιώσιμη αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων και τη συνολικότερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση με έμφαση στα παιδιά και στους νέους. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια της τελευταίας, ύψους 546.000 ευρώ, χορηγικής συνεργασίας που διατηρεί η τράπεζα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στηρίζοντας το έργο της. Η Eurobank και το προσωπικό της εκφράζουν τη συμπαράστασή τους προς τους πυρόπληκτους στην Εύβοια, στην Αττική και στην Πελοπόννησο που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές και παράλληλα συμμετέχει πλήρως στις ενέργειες άμεσης ανακούφισης των πληγέντων τις οποίες έχει ανακοινώσει η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή