Ισχυρή ανάπτυξη βλέπει η DZ Bank για Ελλάδα

Ισχυρή ανάπτυξη βλέπει η DZ Bank για Ελλάδα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάπτυξη της τάξης του 11,4% αναμένει η DZ Bank για την Ελλάδα το β΄ τρίμηνο και μικρή επιβράδυνση, αλλά ισχυρούς ρυθμούς, εκτιμά ότι θα σημειώσει η ελληνική οικονομία και στο τρέχον γ΄ τρίμηνο του τουρισμού, τους οποίους τοποθετεί στο 6,9%. Στη συνέχεια, και σε ό,τι αφορά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η εκτίμηση τοποθετείται στο 2,9%, φέρνοντας έτσι τη συνολική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος στο 4,5%, σημαντικά υψηλότερη από ό,τι προέβλεπε πριν από έναν μήνα όπου εκτιμούσε ότι το 2021 θα κλείσει με την Ελλάδα να καταγραφεί ρυθμούς της τάξης του 2,5% μόλις. 

Κατά τη γερμανική τράπεζα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 0,6% από -1,3% το 2020, ενώ το 2022 θα κινηθεί κοντά στο 1%. Παράλληλα προχωράει σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της και για το σύνολο της Ευρωζώνης, τοποθετώντας την ανάπτυξη στα ίδια επίπεδα με της Ελλάδας, στο 4,5% από 4% πριν. 

Εξαιρούνται αποζημιώσεων αυθαίρετα σε αιγιαλό, δάση

Στην επιχορήγηση των ιδιοκτητών ακινήτων τα σπίτια των οποίων είτε καταστράφηκαν είτε είχαν ζημιές προχωράει άμεσα η κυβέρνηση και μάλιστα με ποσά έως 150.000 ευρώ. Ωστόσο, το μέτρο δεν ισχύει για όλους τους πληγέντες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες θα εξαιρεί όσους έχουν αυθαίρετα κτίσματα πάνω στον αιγιαλό ή σε δασικές εκτάσεις. Αντιθέτως, για όσα ακίνητα είναι αυθαίρετα και δύνανται να νομιμοποιηθούν (πλην των ανωτέρω περιπτώσεων που δεν νομιμοποιούνται) θα αποζημιωθούν κανονικά από το κράτος, με προϋπόθεση τη νομιμοποίησή τους.

Αναβαθμίζονται τα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών

Στην οργανωτική αναβάθμιση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου των κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ), έργο που προβλέπεται από τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, προχωράει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αυτές τις ημέρες, σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάδειξη ως οριστικού αναδόχου της εταιρείας που θα ενεργήσει ως τεχνικός σύμβουλος του έργου. Σε όλη τη χώρα υφίσταται ένα δίκτυο 1.059 ενεργών καταστημάτων ΚΕΠ, στο οποίο εργάζονται περίπου 2.510 υπάλληλοι του κλάδου διεκπεραίωσης υποθέσεων πολιτών.

Με αργούς ρυθμούς η υποβολή δηλώσεων

Λίγο ο Αύγουστος, που η χώρα βρίσκεται σε διακοπές, λίγο οι πυρκαγιές, αποσυντονίζουν τους φορολογουμένους. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει πέσει. Κυμαίνεται περίπου στις 55.000 δηλώσεις ημερησίως. Συγκεκριμένα, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 4.454.926 δηλώσεις και απομένουν περίπου 2 εκατ. δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Από τις δηλώσεις αυτές, το 31,42% καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο, το 17% έχει λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα, δηλαδή θα έχει επιστροφή φόρου, ενώ το 51,58% δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Πάντως, εάν δεν αυξηθεί ο ρυθμός, δεν αποκλείεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να υποχρεωθεί σε νέα παράταση. Σημειώνεται ότι η προθεσμία λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στο Χ.Α. οι νέες μετοχές της «Ελλάκτωρ»

Σήμερα ξεκινά η δια-πραγμάτευση των 133.920.002 νέων κοινών μετοχών του ομίλου «Ελλάκτωρ», οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών κατά το ποσό των 120,5 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό ο όμιλος εξασφάλισε τη ρευστότητα που η διοίκηση έκρινε ότι απαιτείτο προκειμένου η θυγατρική «Ακτωρ» να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές και να καλύψει ζημίες από έργα εκτός Ελλάδας. Ωστόσο, από την αύξηση προέκυψε και ισχυροποίηση των μετόχων κ. Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη, οι οποίοι ελέγχουν πλέον το 29,2% της εταιρείας, χωρίς να εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο. Ως εκ τούτου, συνεχίζεται η κριτική στην υφιστάμενη διοίκηση, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αποστολή εξωδίκου ώστε να μην προχωρήσει άμεσα η πληρωμή του δανείου των 50 εκατ. ευρώ, που είχε παράσχει στην «Ακτωρ» η Reggeborgh ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου, κάτι που τελικά προχώρησε προ ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή